Wie mooi wil zijn streeft naar een ‘perfecte’ lichaam

Het westerse schoonheidsideaal voor de vrouw is slank, met twee grote borsten. Met middelen als make-up, kleding, diëten en plastische chirurgie wringen we ons, bewust of onbewust, zover als het lukt in het perfecte plaatje. Met het uitreiken van de borsten stond ik niet vooraan in de rij. Ik werd niet ruim bedeeld. Ondanks de kleine omvang van mijn boezem sloeg het mamma carcinoom mij niet over.

2 september 2020
Laat een reactie achter

Tags:

Mijn eerste reactie na de diagnose was: “Haal er maar af, ik heb ‘m niet meer nodig.” De chirurg adviseerde een directe reconstructie met prothese. “Dan ben je er met één operatie vanaf.” Zij verwachtte niet dat er na de operatie bestralingen nodig waren. Die volgden helaas wel, waarbij ik koos voor veiligheid en de prothese borst ook liet bestralen. Die was het daar niet mee eens en reageerde met kapselvorming.

Vanwege pijnklachten zit ik daarom iets meer dan een jaar later weer tegenover de plastisch chirurg. We bespreken de opties. Hij kan een nieuwe borst maken van een rugspier. Eigen weefsel uit mijn buik gebruiken kan ook. De verpleegkundige laat me uitwendige protheses zien voor het geval ik plat verder wil. “Dan doe je jezelf wel tekort, je bent nog zo jong. Bij iemand van 70 is dit wel te begrijpen”.

Thuis bekijk ik online foto’s van vrouwen die mij voorgingen. De meesten tevreden met het resultaat. Ze hebben weer mooie borsten en zijn trots op hun littekens. Een groot litteken op buik of rug – of op allebei, die hadden nog meer pech dan ik.
Van de platte optie zie ik minder ervaringen. De vrouwen die ervoor kiezen om verder te leven met (g)één borst(en) verbergen dit.

Ze moeten wel, want wat trek je anders aan? De commercie is gericht op twee borsten; BH’s kleding, bikini’s, badpakken. Voor wie een uitwendige prothese draagt, bieden lingeriezaken goede oplossingen. Wil je die niet dragen, dan moet je iets laten/zelf maken. Al googelend vind ik de website van Ria Delver. Zij creëert prachtige setjes, speciaal op maat. Haar verhaal, over stoppen met aangepast gedrag, zet me aan het denken.

Verder zoekend kom ik foto’s tegen van Monokini 2.0. Dit kunstproject laat zien dat vrouwelijke schoonheid ligt in zelfvertrouwen en acceptatie. “Who says you need 2?”
Deze quote van één van de modellen raakt me het meest:
“Ik wil me niet verstoppen, ik wil niet stoppen met zwemmen, ik wil geen plastische chirurgie ondergaan en ik wil niet gedwongen worden om oncomfortabele protheses te dragen. Ik wil me even vrij en actief voelen als voor mijn borstkanker.”
In haar woorden spreken mijn gevoelens.

Mijn lichaam is perfect als het kan liefhebben, eropuit gaan, rennen, fietsen, zwemmen, springen, dansen, genieten. Dan voel ik me mooi, hoeveel borsten ik ook (niet) heb.

Mandarijntje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.