Volle zaal op het 1e Patiëntencongres over borstkanker

Het Patiëntencongres ‘Borstkanker, de laatste ontwikkelingen’ was een groot succes. In het Universitair Medisch Centrum Utrecht spraken gisteren 7 vooraanstaand medisch experts over de laatste ontwikkelingen op het gebied van borstkanker. Het congres was een eerste geslaagde samenwerking tussen Borstkankervereniging Nederland (BVN), Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG) en Stichting Pink Ribbon.

20 juni 2013
4 reacties

Tags: , , ,

Susan Veenhoff, directeur Pink Ribbon: “In één middag zijn patiënten en ex-patiënten bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en doorbraken op het gebied van borstkankerbehandeling. Wanneer je te maken krijgt met borstkanker, ga je op zoek naar informatie. Die is weliswaar in overdaad beschikbaar op het internet, maar is ook vaak heel verwarrend. Betrouwbare informatie in begrijpelijke taal is van groot belang voor patiënten. Het helpt hen bij de besluitvorming rondom hun eigen behandeling. Met de organisatie van dit congres is een wens van veel patiënten in vervulling gegaan: betrouwbare, actuele informatie over borstkanker.”

v.l.n.r. Susan Veenhoff (Pink Ribbon), Elise van Leeuwen-Stok (BOOG) en Sandra Kloezen (BVN) (v.l.n.r.) Susan Veenhoff (Pink Ribbon), Elise van Leeuwen-Stok (BOOG) en Sandra Kloezen (BVN)

Internist-oncoloog Elsken van der Wall leidde als dagvoorzitter het gesprek. Na een welkomstwoord en een inleidend praatje kwam de eerste spreker aan het woord. Patholoog prof. dr. Paul van Diest praatte iedereen bij over ‘pathologie op maat’. Wat zie je nu als je door een microscoop een tumor bekijkt? Strekking van zijn verhaal: Door gedetailleerd tumorweefsel onderzoek kan behandeling op maat worden gemaakt. Met als gevolg: optimale behandelingsresultaten, betere overlevingskansen en zo min mogelijk bijwerkingen.

Daarna sprak dr. Hester Oldenburg over dat in veel gevallen het bestralen van de okselklieren in een vroeg stadium, net zo veilig is als operatief verwijderen. Met als bijkomend voordeel dat er minder bijwerkingen zijn.
Als derde was dr. Judith Kroep aan de beurt. Zij praat de bezoekers bij over adjuvante systeemtherapie en vertelt dat hormoontherapie substantieel bijdraagt aan de genezing van borstkanker.

De laatste spreker voor de pauze was dr. Gabe Sonke. Hij vertelt over de voordelen van chemotherapie voorafgaand aan de operatie, omdat het effect op de tumor zichtbaar wordt.

Na iedere presentatie kreeg het publiek de kans om vragen te stellen aan de spreker. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Susan Veenhoff: “En als je de vragen vanuit de zaal beluistert, besef je dat een congres als deze ‘essentieel’ is.”

De eerste spreker na de pauze gaf een lezing over radiotherapie. Dr. John Maduro vertelde dat “minder vaak bestralen met lagere totaaldosis, even effectief als huidige standaardbehandeling.”
Hoe belangrijk een persoonlijke behandeling is bij uitgezaaide borstkanker is het onderwerp van de lezing van dr. Sandra Radema. Zij heeft hoge verwachtingen van de nieuwste medicijnen hiervoor, maar vertelt ook dat deze nog geen realiteit zijn.

dr. Sandra Rademadr. Sandra Radema

Als laatste sprak dr. Elise van Leeuwen-Stok. Haar lezing ging over het belang van klinisch onderzoek. En dat er wordt gewerkt aan een nieuw concept om patiënten meer bij de ontwikkeling en uitvoering van onderzoek te betrekken.

Bezoekers stellen vragen aan dr. Gabe SonkeBezoekers stellen vragen aan dr. Gabe Sonke

Aan het einde van alle lezingen werd er door Van der Wall afgesloten.

Daarna waren alle deelnemers nog in de gelegenheid tot het stellen van vragen aan alle sprekers. Daar is uitgebreid gebruik van gemaakt.

Enkele reacties van bezoekers:

“Ik wéét wel dat er meer borstkankerpatiënten zijn, maar hier merk je écht dat je niet alleen bent. Vooral de lezing van dr. Gabe Sonke vond ik erg interessant.”
Jaycea, 8 maanden geleden behandeld

“Ik slik Tamoxifen en heb behoorlijk last van de bijwerkingen. Maar nu ik weet hoe belangrijk en levensverlengend het is, ben ik ervan overtuigd dat ik ermee moet doorgaan.” Anoniem

“Een aantal jaren geleden, in 2009, had ik borstkanker. De herinneringen eraan zijn voor mij nu wat minder vers. Vooral het praatje van Prof. dr. Paul van Diest vond ik interessant. Het verbaasde mij dat je alleen al door het bekijken van een tumor met een microscoop, kunt zien wat voor type het is, hoe gevaarlijk de tumor is, en wat de prognose is die erbij hoort.” Andrea (48)

“Ik heb een aantal weken geleden de diagnose gekregen. Bij het zoeken naar info op het web raakte ik echt het spoor bijster. En ik durfde niet mijn arts te bellen met al mijn vragen. Nu weet ik in een middag bijna alles over wat de mogelijkheden en methoden zijn.” Anoniem

Alle sprekers van het patientencongres, v.l.n.r.: dr Gabe Sonke, prof. dr. Elsken van der Wall, dr. Elise van Leeuwen-Stok, dr. Judith Kroep, dr. Sandra Radema, prof. dr. Paul van Diest, Margreet Jonker, dr. John Maduro en dr. Hester Oldenburg (v.l.n.r.) Alle sprekers van het patiëntencongres, v.l.n.r.: dr Gabe Sonke, prof. dr. Elsken van der Wall, dr. Elise van Leeuwen-Stok, dr. Judith Kroep, dr. Sandra Radema, prof. dr. Paul van Diest, Margreet Jonker, dr. John Maduro en dr. Hester Oldenburg

Credits fotografie: Henriette Lohman

Download het persbericht

Ook op social media was er veel aandacht voor het patiëntencongres. Een klein overzicht op Storify, #patiëntencongres

[View the story “Patiëntencongres over borstkanker” on Storify]

4 reacties

  • Doe je mee aan een hardloopwedstrijd of een ander sportief event en wil je je laten sponsoren? Op acties.pinkribbon.nl kun je een eigen actiepagina maken waarop familie, vrienden en bekenden je kunnen sponsoren.

  • Plantenbak.com draagt de stichting Pink Ribbon een warm hart toe en hoopt dat u dat ook doet. Wij hebben een selectie ‘pink products’ gemaakt waarvan bij verkoop een deel aan Stichting Pink Ribbon wordt gedoneerd.

  • Stichting Pink Ribbon vraagt aandacht voor borstkanker. Aandacht voor de borstkankerpatiënt van vandaag die de juiste behandeling en optimale begeleiding verdient. Daarom financiert Pink Ribbon projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker. Met als doel een beter en langer leven voor de borstkankerpatiënt.

  • Beschrijving Dit is de officiële Hyves van Stichting Pink Ribbon. Stichting Pink Ribbon vraagt aandacht voor borstkanker. Aandacht voor de borstkankerpatiënt van vandaag die de juiste behandeling en optimale begeleiding verdient. Daarom financiert Pink Ribbon projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker. Met als doel een beter en langer leven voor de borstkankerpatiënt. Stichting Pink Ribbon vraagt aandacht voor borstkanker En niet voor niets. 1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker en het is zelfs doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Jaarlijks krijgen 15.000 mensen de diagnose borstkanker (dit zijn er 41 per dag!) waarvan 3.200 het niet overleven. Er is veel aandacht nodig voor de borstkankerpatiënt van vandaag die de juiste behandeling en optimale begeleiding verdient. Met als doel een beter en langer leven. Daarom financiert Pink Ribbon projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker. Wil je meer weten? Ga dan naar onze website http://www.pinkribbon.nl .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.