Susanne loopt Ladiesrun voor haar moeder

Susanne (24) rent de Ladiesrun Groningen voor haar moeder. “In tien jaar tijd heeft ze twee keer borstkanker gehad. Na veel behandelingen en operaties is dit jaar het vijfde jaar zonder kanker.” Tien jaar geleden verloor Susanne haar vader aan kanker.

8 april 2019
1 reactie

Tags: , ,

“In juni 2008 werd mijn vader ziek. We dachten eerst dat het een maagzweer was. Het bleek kanker te zijn. Darmkanker. Ik was dertien jaar en weet nog dat ik me afvroeg: Kanker? Wat is dat eigenlijk? Hoe erg is dat?. Door de reactie van mijn ouders en mijn zus wist ik genoeg.
Doktoren gaven mijn vader nog een jaar en na een aantal levensverlengende chemo’s moesten we 25 juni 2009 afscheid van hem nemen.

Niet uitgezaaid
“Natuurlijk leef je de volgende paar weken, maanden in rouw. Alles ging op de automatische piloot. Waarschijnlijk niet alleen bij mij. Op 9 augustus 2009, zo’n zes weken later, stortte onze wereld opnieuw in. Die dag kregen we te horen dat mijn moeder borstkanker had. ‘Nou, daar gaan we dan,’ dacht ik. Om mij heen was alles geregeld. Waar ik heen zou gaan als ik wees zou worden, ik was immers pas 14 jaar. Dat die dag zou komen, daarvan was ik overtuigd.
Gelukkig kregen we al vrij snel te horen dat de kanker niet was uitgezaaid. Mijn moeder kreeg een borstsparende operatie. Daarna kreeg ze 36 keer bestralingen. Van deze tijd heb ik heel veel verdrongen. Een bescherming van mijn eigen lichaam, zoals mijn moeder dat noemt.”

‘Ze voelde een dikke bult in haar borst’

De kanker was terug
“In september/oktober 2014 kreeg mijn moeder haar jaarlijkse mammografie. Natuurlijk was dit elk jaar weer iets spannends en tot onze opluchting was deze weer goed. In mei voelde ze een dikke bult in haar borst. Vocht, dacht ze. Ze maakte een afspraak bij de fysio, zodat die het vocht weg kon masseren. Die vertrouwde het niet, haalde de huisarts erbij en hij stuurde mijn moeder voor een controle naar het ziekenhuis. Ik ging mee en we spraken af dat we na de controle gezellig in Leeuwarden zouden lunchen en winkelen.
We gaven de arts een hand, we mochten gaan zitten en ze vroeg hoe het met mijn moeder ging. De arts van mijn moeder was altijd in voor een praatje en zorgde voor een gemoedelijke sfeer. Vervolgens voerde ze de controle bij mijn moeder uit. Al vrij snel moest mijn moeder haar kleren weer aantrekken en liep de arts de kamer uit om te overleggen. Toen wisten wij eigenlijk al hoe ver het was… De kanker was terug.”

‘Ik viel flauw naast haar bed’

Spanningen
“Door middel van een biopsie en een scan met radioactieve stof werd ook nog duidelijk dat er uitzaaiingen in de lymfeklieren zaten. Daarom kreeg ze chemotherapie. In totaal zes chemobehandelingen. Al snel vielen haar haren uit en werden de overige haren afgeschoren. Mijn eigen moeder met een kaal hoofd zien, dat vond ik heel heftig. Ze zag er meteen erg ziek uit. Mijn moeder besloot om een pruik uit te zoeken, eentje die erg leek op haar eigen haren.
Vervolgens werd haar borst geamputeerd en werden de lymfeklieren verwijderd. Een spannende dag. De avond na de operatie ging ik samen met mijn zus en haar vriend naar het ziekenhuis. Door alle spanningen van de dag, de operatie en natuurlijk het weerzien met mijn moeder, viel ik flauw naast haar bed. Mijn moeder keek toe, maar reageerde amper. Ze was nog veel te suf van de narcose. Iets waar we nu erg om kunnen lachen.

Tot slot kreeg mijn moeder nog behandelingen in het AMC in Amsterdam. Daar kreeg ze hyperthermie en ook nog een aantal bestralingen. Hyperthermie werd bij haar gebruikt, omdat er op de plaats waar ze al eerder bestraald was geen bestraling meer mocht hebben. Hyperthermie (ook wel warmtebehandeling genoemd) is een behandeling die ze bij ons in het Noorden niet hebben.”

Hyperthermie:
Bij hyperthermie wordt de temperatuur van het lichaamsdeel waar de tumor inzit, in mijn moeders geval dus haar borst, verhoogd naar 40 tot 43°C. Dat verwarmen gebeurt met microgolven die via speciale apparatuur in het lichaam komt. Door deze verwarming worden de kankercellen stilgelegd.
Hyperthermie wordt altijd in combinatie met een andere behandelmethode gebruikt, omdat hiermee slechts een deel van de kankercellen wordt gedood. Deze warmtebehandeling versterkt de werking van de bestraling, waardoor er kan worden gewerkt met een lagere stralingsdosis.
(bron: www.borstkanker.nl/nl/hyperthermie)

‘Mijn moeder heeft geluk gehad’

“Mijn moeder moest elke week op maandag, woensdag en vrijdag naar Amsterdam. Tijdens de behandeling lag ze op een bed. Op verschillende plaatsen werden katheters, een soort thermometers in de vorm van dunne slangetjes, in haar lichaam geplaatst om de temperatuur te kunnen meten. Ook in de tumor worden, tijdens deze behandelingen, een of meer katheters geplaatst. Dit gebeurde onder plaatselijke verdoving. Door de operatie die mijn moeder had gehad, voelde het gebied doof. Op deze manier kon zij de volledige behandeling ondergaan. Soms lukt het niet om iemand de volledige behandeling te geven, maar mijn moeder had geluk dat ze daar geen gevoel had en het wel lukte.”

‘Hyperthermie redde mijn leven’
“Na een tijd begonnen mijn moeder haar haren weer te groeien. Ze hield haar pruik op totdat ze zich fijn voelde zonder pruik. Mijn moeder is nog niet schoon verklaard, maar inmiddels zijn we 5 jaren verder zonder dat er iets nieuws is gevonden!
De reden waarom ik Pink Ribbon wil steunen met mijn deelname aan de Ladiesrun is omdat zij onderzoeken financieren. Mijn moeder heeft het geluk gehad dat haar arts van hyperthermie af wist, maar veel artsen schijnen dat niet eens te weten. Daarnaast zijn deze warmtebehandelingen alleen in Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. Veel te weinig, want mijn moeder is er van overtuigd dat het haar leven heeft gered!”

Kom ook in actie!
Wil je Susanne sponsoren? Dat kan hier: https://hardlopen.voorpinkribbon.nl/actie/susanne-b

Kom ook in actie bij de Ladiesrun en doe mee in Groningen of Rotterdam. Op https://hardlopen.voorpinkribbon.nl/ kun je jouw eigen actiepagina maken.

1 reactie

  • annemiek de jong says:

    Wat een mooie actie Susanne, fijn dat er goed is gedoneerd. Ik heb destijds hyperthermie gekregen in het gespecialiseerd centrum hyperthermie van dr. Bachrach in Amsterdam. Vanwege 1 klier kwam ik niet in aanmerking om de behandeling in het AMC te ondergaan. Na een paar behandelingen was de klier zo goed als verdwenen. Ik weet zeker dat ik door de hyperthermie mijn kans op genezing heb vergroot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.