Soraya (28): “Juist nu begrijp ik hoe het moet voelen als je de strijd verloren hebt”

Ze was nog maar 11 jaar toen haar moeder borstkanker kreeg. Drie jaar later overleed Soraya’s moeder aan de gevolgen van de ziekte. Op 16 juni loopt ze de Ladiesrun Rotterdam om geld op te halen voor meer borstkankeronderzoek. “Omdat ik hoop dat voor alle andere vrouwen onderzoek wel op tijd komt.”

20 maart 2019
3 reacties

Tags: , , ,

Soraya (28): “Mijn moeder veranderde van een vrolijke liefdevolle moeder, in een zieke kale vrouw. Ze was een hele sterke vrouw dus ze liet dit niet graag zien. Er was haar verteld dat ze een overlevingskans van twintig procent had. Een borstamputatie, meerdere chemo’s en bestraling volgde. Met alle bijbehorende ongemakken. Alsnog zaaide de kanker uit naar haar lymfen, longen en uiteindelijk ook naar haar hersens.”

Moeders zijn superhelden
Soraya en haar moeder“In de ogen van een kind zijn moeders superhelden. Ze koken je eten, brengen je naar bed, zeggen dat ze van je houden, geven je een kus als je bent gevallen en zeggen je dat altijd alles goed komt. En als een moeder zegt dat het goed komt, dan is dat gewoon ook zo… Mijn moeder heeft uiteindelijk ruim 3 jaar gestreden en is overleden toen ik 14 was.”

‘Nu begrijp ik pas hoe het moet voelen als je zo ziek bent’

Verdriet van een volwassen vrouw
“Toen ze overleed was ik intens verdrietig. Dit was het verdriet van een kind. Nu ik 28 ben, ken ik ook het verdriet van een volwassen vrouw. Juist nu begrijp ik pas hoe het moet voelen als je zo ziek bent, je voor je kinderen moet zorgen en het beste voor ze wilt.
Juist nu begrijp ik hoe het is als je je haren verliest. Juist nu snap ik hoe het moet zijn als je borsten geamputeerd moeten worden. Juist nu begrijp ik hoe het moet voelen als je weet dat je de strijd verloren hebt. Juist als volwassene heb ik mijn moeder meer dan ooit tevoren nodig. Juist nu zijn er allerlei vragen. Er is alleen niemand meer om deze te beantwoorden…”

Sluipmoordenaar is terug
“Op mijn 17e kreeg ik een relatie met mijn huidige vriend. Zijn moeder heeft mij destijds als haar eigen dochter opgevangen. De problemen en vragen waar je op die leeftijd je moeder bij nodig hebt, daar kon ik voor bij haar terecht. Ook zij kreeg kanker. Die sluipmoordenaar was weer terug in onze leven. Ook haar kanker zaaide uit. Ruim drieënhalf jaar geleden heeft ze de strijd moeten opgeven. Haar kinderen, toen 8 en 9 jaar, wonen sindsdien bij mij en mijn vriend in huis.”

‘Ik hoop dat dankzij Pink Ribbon voor veel vrouwen onderzoek meer dan op tijd komt’

Leed besparen
Voor mijn moeder en schoonmoeder kwam onderzoek helaas te laat. Maar ik hoop dat er mede dankzij Pink Ribbon voor een heleboel vrouwen, onderzoek meer dan op tijd komt. Zodat er hun én hun naasten veel leed bespaard kan worden. Daarom ren ik mee met de Ladiesrun.”

Wil je ook in actie komen? Dat kan. Hier kan je jouw actie voor Pink Ribbon starten.
Wil je de actie van Soraya steunen? Dat kan! Bekijk haar actiepagina op de Pink Ribbon actiesite: https://hardlopen.voorpinkribbon.nl/actie/soraya-van-diest

3 reacties

  • Saroj Persaud says:

    Heftig verhaal. Wij maken allemaal wat mee in het leven. En het kan zwaar tegenvallen soms, maar het verlies van je moeder is het zwaarste wat iemand kan meemaken. Moeders zijn superhelden en het leven is niet makkelijk zonder ze. Dat weet ik. En je hebt zelfs het nog een keer moeten meemaken met je schoonmoeder. Een tweede grote verlies. Ik vind het tof dat je dit doet voor anderen en ik vindt het ook tof dat je voor de kinderen zorgt. Go for it en heel veel succes! Xx

  • brian ribeiro says:

    soraya… je hebt gewerkt bij snt vroerger,ik herken je gelijk. veel sterkte toegewenst!!

  • Frieda Luft says:

    Als er geen tijds limiet op stond konden meer mensen meelopen. Voor t goede doel. Zoals in t buitenland. Daar leeft t veel meer. Omdat jong en oud meelopen en zo veeeel meer geld ophalen. Ik hoop dat t hier ooit ook komt. Sucses ladie s zondag. Ik kom wel kijken. Had graag met een aantal dames mee gelopen. Maar in 45 min. Halen wij t niet. 60 min zou prima zijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.