Schaamteloos

“De dokter komt zo bij u, neemt u maar vast plaats.” De assistente wijst ons op de stoelen in de spreekkamer. Nog geen minuut later komt er een knappe man van mijn leeftijd binnen. Ik vermoed dat dit de co-assistent is en niet de arts waarmee ik vandaag een afspraak heb. Ik kijk lachend naar mijn moeder als de man zich toch voorstelt als de plastisch chirurg. Ik krijg het warm en voel mijn hoofd rood kleuren. Nee hè, uitgerekend op dit moment krijg ik een opvlieger…

15 juli 2013
24 reacties

Tags: , , ,

Nog zo’n ‘fijne’ bijwerking van de chemokuren: de overgang treedt in! En dat al op mijn vierendertigste. De afgelopen weken worden de opvliegers die hierbij horen steeds erger. Gedurende de hele dag krijg ik het vanuit het niets bloedheet en lijkt mijn hoofd te ontploffen. Ik loop rood aan en de zweetdruppels staan op mijn gezicht.’s Nachts drijf ik mijn bed uit van het zweet. Een combinatie van ‘chemozweet’ en mijn overgangsperikelen. Al geruime tijd slaap ik op en onder een groot badlaken, zodat mijn dek niet nat wordt. In de badkamer ligt een stapel schone nachthemdjes, zodat ik midden in de nacht mijn doorweekte kleding kan verschonen.

Aangezien mooie mannen in mijn ziekenhuis ver te zoeken zijn, ben ik blij met het voorkomen van mijn plastisch chirurg.  Ik besluit hem gekscherend om te dopen tot McSteamy, naar het personage uit een bekende ziekenhuisserie. McSteamy blijkt behalve een mooie verschijning, ook nog over het vermogen te beschikken om mij als patiënt direct op mijn gemak te stellen. Hij lijkt oprecht geïnteresseerd in mijn verhaal, lijkt niet te schrikken van mijn positieve instelling en lacht om de grapjes die ik maak.

De rode kleur in mijn gezicht verdwijnt gelukkig net zo snel als hij is verschenen. Ik luister aandachtig naar het verhaal van McSteamy, als hij vertelt hoe hij een directe reconstructie gaat uitvoeren bij de borst die ik preventief laat amputeren. Mijn andere borst moet nog bestraald worden, dus daarbij is na de amputatie geen directe reconstructie mogelijk.

Nog één laatste chemokuur te gaan en dan zal de eerste operatie plaatsvinden.

Fijn, een arts die niet bang is om grappen te maken tegen zijn patiënten. Ik prijs mij gelukkig met McSteamy als mijn plastisch chirurg.

Van nature ken ik gelukkig weinig schaamte. Topless zonnen op het strand? Ik draai(de) mijn hand er niet voor om. Een voordeel blijkt, nu er zoveel onbekende mensen naar mijn blote borsten moeten kijken en ze aanraken. Het beetje gêne dat ik nog heb verdwijnt bij elk ziekenhuisbezoek. Sinds ik weet dat ik borstkanker heb zijn mijn borsten mijn borsten niet meer, het zijn zieke onderdelen van mijn lichaam.

“Je mag je bovenkleding uitdoen, dan zal ik even wat foto’s maken.”

Normaal gesproken zou ik mij toch enigszins gespannen moeten voelen om mijn borsten te tonen aan een mooie man. Laat staan als hij er foto’s van gaat maken!

Niets is minder waar. Routineus doe ik mijn kleding en bh uit en ga voor een witte muur staan. McSteamy maakt foto’s en mijn moeder vraagt lachend of hij ze niet op internet gaat zetten. Met een serieus gezicht ontkent hij dit, om er vervolgens lachend aan toe te voegen dat hij ze wel op zijn Facebook-pagina zet. Fijn, een arts die niet bang is om grappen te maken tegen zijn patiënten. Ik prijs mij gelukkig met McSteamy als mijn plastisch chirurg.

Ik word ’s nachts, zoals gewoonlijk, badend in het zweet wakker. Ik ga naar de badkamer en trek vlug een schoon hemdje aan. Als ik terugloop naar mijn bed blijf ik even stilstaan. Ik kijk naar mijn man aan de andere kant van het bed, die rustig ligt te slapen. Ik kruip onder mijn badlaken en sla mijn arm om hem heen, mijn enige echte eigen McSteamy.

24 reacties

 • Jannyvdb says:

  Hoi Joyce als je het leest heeft het iets grappigs ondanks alles! Weer zoals altijd goed geschreven. Succes met alles! X Janny

 • Janny says:

  Uit ervaring weet ik dat je met humor een heel eind komt tijdens je behandel en herstel periode en je maakt het op deze manier voor je omgeving makkelijker om ermee om te gaan. Sterkte ermee!

 • Hoi Joyce zo als jy alles beschryft heb ik ook allemaal ervaren. ik was zo bly dat mijn borst eraf was ik zei hy is ziek weg met dat ding. ik heb die opvliegers ook.je verhaal is zo herkenbaar. sterkte met je laatste chemo kuur .koppie op hoor.

 • Heel veel sterkte en ondanks alles moest ik lachen om hoe je het schrijft

 • petra says:

  ik wens je veel sterkte met alles

 • positief blijven en inderdaad je humor bewaren, veel sterkte met je laatste chemo.

 • rianne fischer says:

  Lief meisie ik hoop dat het allemaal goed komt…………………het komt goed jij bent zo positief, en dat is een heel goed medicijn

 • Sity Boelens says:

  Hey Joyce
  Heb gelukkig niet zo n last van opvliegers als jij ik heb de eerste 3 jaar ook nergens last van gehad toen ineens vest uit aan pff Ook ik heb de humor gelukkig gehouden maakt t idd gemakkelijker voor anderen om er over te praten
  Wil je nog wel sterkte wensen met je laatste chemo moedig voorwaarts en kop ervoor deze spreuken hebben mij er door gesleept
  Ps ik heb ook zo n leuke plast chir niet voor reconstructie maar straks lipofilling
  Toi toi toi Joyce houd je taai liefs van mij Sity

 • Coby van der veldt says:

  Dat boek moet er komen hoor ! X Mama

 • Leonie says:

  Zo herkenbaar!! Alle preutsheid verdwijnt wanneer je in zo’n traject ik weet niet hoeveel gevraagd wordt: mag ik even kijken, mag ik even voelen….ja, hoor, geen probleem!! Haha! En nu, 7 jaar na de diagnose, radiotherapie, chemo en 4 jaar na de reconstructie via de TRAMflap-methode (met buikvel/vet) laat ik nog steeds mijn borsten zien. Trots op het resultaat, gelukkig dat ik het allemaal achter me heb mogen laten! Voel me happy, voel me vrouw, voel me gezond!! Ik wens jou dat ook van harte toe!! Succes met wat nog komen gaat!! Greetz Leonie

 • Ria Levering says:

  Humor vol geschreven , maar ook stoer en pijn omzetten in humor is goed voor jou en je omgeving . Gr Ria

 • Tineke says:

  Hoi Joyce,

  Uit eigen ervaring weet ik dat humor, en een super vriendin met ook een positieve instelling, mij er doorheen hebben gesleept!!
  We hebben gebruld van het lachen bij het uitzoeken van een prothese, maar ook wel een traantje gelaten bij het kaal worden en uitzoeken van een pruik… Maar daarna altijd weer iets leuks, positiefs gedaan en echt, het helpt… Na 12 jaar denk ik hier nog vaak aan terug als een zware, maar ook, achteraf kan ik dat gelukkig zeggen, ‘goede’ periode.
  Joyce, succes met het nog te gane traject!

 • Jenny says:

  Weer mooi, humoristich en zo reeel geschreven, maar ik wil wel een beetje origineel blijven in m’n tekst, dus deze keer gewoon ff als reactie: een hele dikke zoen ;-))

 • Lonk Vd P says:

  Pffffffffffff! Kippenvel Joyce! Wat kan jij geweldig schrijven zeg! Dank dat je dit hebt gedeeld! Spreek je snel!
  x Lonk

 • Roeland says:

  Schitterend verhaal!

 • ik wens je veel sterkte toe met de behandelingen en dat het aan slaat moed houden meisje

 • Hallo Joyce,
  Mijn complimenten voor je positiviteit Ik weet uit ervaring dat je dat heel ver kan brengen in je genezings proces Ik zit nu in het 4de jaar na het jaar van de behandeling en ik wens je veel sterkte en Humor toe
  Groetjes Yvonne

 • Anne says:

  Heel veel sterkte en blijf positief!!! Liefs

 • Hanne says:

  Joyce,

  Fijn voor je dat jij ook zo’n betrokken en menselijke plastisch chirurg hebt getroffen.
  Ik zeg altijd dat de andere specialisten nog veel kunnen leren van de plastisch chirurg.
  Voor mij washij de eerste die eerst wilde weten hoe het echt met mij ging en hoe ik de afgelopen behandelingen beleefd had. Ik had hem wel kussen. Met tranen in mijn ogen van vreugde liep ik daarna de poli uit. Het zijn kunstenaars die pc’s. Ze leveren een mooi staaltje werk af en ieder ontevreden plooitje strijken ze nadien ook nog moeiteloos glad.
  Veel sterkte voor de rest van je behandeltraject!!!

  Hanne

 • Carrie en Johan says:

  Lieve Joyce, weer een goede column. Dit keer vol humor! En je hebt inderdaad een heel goede eigen McSteamy!

 • Marianne says:

  Wat een mooi verhaal, tovert toch weer een glimlach op de lippen! Geweldig, positief blijven, je bent een kanjer!

 • Gerry says:

  Fantastisch en met humor beschreven. Je bent een super columnist!

 • Janny says:

  Lief mens ben je

 • joycecolumn says:

  Iedereen weer bedankt voor de lieve reacties!! Doet me goed 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.