pink walk margriet en ria

Ria: “De sjaaltjes van Margriet kregen bij mij een 2e leven”

Twee moeders met kinderen in exact dezelfde klas worden net na elkaar getroffen door borstkanker. Ook blijken ze beide erfelijk belast te zijn. Ria en Margriet vonden steun bij elkaar én zetten zich in voor Pink Ribbon.

12 september 2017
Laat een reactie achter

Tags: , , , ,

In mei 2016 krijgt Margriet de diagnose borstkanker. In december van hetzelfde jaar hoort Ria dat ook zij is getroffen door de ziekte.
Ria (50), moeder van 2 kinderen: “We kunnen ervaringen delen want we hebben hetzelfde meegemaakt. Dat geeft ons echt het gevoel dat we niet de enige zijn. Doordat we beide weten hoe het is om een chemo te krijgen, begrijp je precies zonder al te veel woorden wat de ander bedoelt.”
Margriet loopt zes maanden ‘voor’ op Ria, dus zij weet en kan zien wat haar ongeveer nog te wachten staat. Ook weet ze zo welke keuzes er nog gemaakt moeten worden. Ria: “Dat is ook handig als het gaat om praktische dingen. Zo vond ik de sjaaltjes die Margriet droeg toen ze kaal was altijd zo mooi staan. Deze kregen bij mij dus een tweede leven.”

Open en eerlijk
Margriet (36) is moeder van 3 kinderen. ”Vanaf het begin af aan zijn we open en eerlijk geweest tegen de kinderen. Al hun vragen beantwoorden we eerlijk. Ook probeerde ik zo snel als kon tussen de chemokuren door het normale leven van een moeder weer op te pakken. Dus ritjes naar school en sport enzo. Tijdens de kuren is het voor je kinderen natuurlijk vreselijk om hun moeder zo ziek te zien. Ze kunnen dan ook niet echt kind zijn omdat ze hun moeder zoveel mogelijk proberen te ontzien en op hun eigen manier proberen om zo goed mogelijk voor je te zorgen.”

‘Je moet proberen om je angsten niet op je kinderen over te brengen’

Nomey, dochter van Margriet zit in de klas bij Lars, de zoon van Ria. In de klas trekken ze naar elkaar toe. Ria: “Lars weet van Nomey dat mama beter wordt want haar mama is ook beter geworden. Nomey gaf het kaartje van het troosthoekje op school aan Lars toen ze hoorde dat ik ook ziek was.”
De moeders zijn vooral heel erg bang dat de kinderen over vijf jaar geen moeder meer hebben. Ria: “Maar omdat de vooruitzichten positief zijn probeer je om je angsten niet op je kinderen over te brengen.”

Timo goes Pink
Margriet: “Doordat Ria en ik allebei gendrager zijn, hebben onze kinderen vijftig procent kans om dat ook te zijn. We willen voorkomen dat de generatie na ons dezelfde afschuwelijke behandelingen moeten ondergaan als dat wij hebben gehad. En we willen voorkomen dat zij ook de moeilijke keuze moeten maken om borsten en eierstokken preventief te laten verwijderen of jarenlange verscherpte controles te hebben.”
Daarom zijn de dames de actie ‘Timo goes Pink’ gestart. Ria: “We kennen elkaar via onze kinderen op de Timotheusschool. Vandaar de naam. Op zondag 1 oktober gaan we met een groep van 40 moeders van school wandelen voor Pink Ribbon in Westerbork tijdens de Pink Walk & Run.”

Pink Walk
Om zoveel mogelijk geld bij elkaar te verzamelen hebben ze allerlei acties bedacht. Zo kan iedereen doneren op de online actiepagina, is er in de week voorafgaand aan de wandeling op de school een actieweek met onder andere een braderie en een sponsorloop. En er zijn op diverse plekken collectebussen neergezet.
Het gaat goed met de actie. Want er is al meer dan 4600 euro opgehaald!
https://acties.pinkribbon.nl/team/timo-goes-pink

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.