“Pluk de dag en geniet, dat heb ik van Leonie geleerd”

Eva: “Borstkanker. 1 op de 7 vrouwen krijgt het en het is doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen tussen 35 en 55 jaar. Keiharde cijfers, maar een ver-van-mijn-bed-show. Tot ik werd gebeld door mijn lieve vriendinnetje Leonie. Ze bleek uitgezaaide borstkanker te hebben en niet meer te genezen. Wat?! Dat kan niet! Ze is pas 32 en heeft een dochtertje. Dit mag niet!

12 april 2016
1 reactie

Tags: , ,

Afgelopen november is zij op 34-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker. De “strijd verloren” vind ik niet juist omschreven. Als er ook maar één kans was dat Leonie deze “strijd” had kunnen winnen, had zij gewonnen! Maar deze strijd was vanaf dag 1 al gestreden en sterke, positieve, prachtige Leonie heeft keihard geknokt om het zo lang mogelijk vol te houden. Tot ze écht niet meer kon… Bewonderenswaardig!

Ik heb wel eens gevraagd hoe ze zo sterk kon zijn in zo’n situatie. Zij antwoordde: “You never know how strong you are, until being strong is the only choice you’ve got!” Een prachtige sterke tekst, door een prachtige sterke vrouw.

“One life, face it, live it, feel it, love it, enjoy it”. Dit was het motto van lieve Lé. Deze tekst staat heel groot op een muur in mijn woonkamer maar ook op haar prachtige, verdrietige rouwkaart, waar ik nog elke dag een kaarsje bij brand. Pluk de dag en geniet, dat heb ik zeker van haar geleerd.

Een aantal maanden geleden is het idee ontstaan een team te starten voor Pink Ribbon. Vorige maand kreeg dit idee vorm toen we met een aantal meiden de actiesite gingen inrichten en de tekst gingen schrijven. Heftig maar ook mooi om dit samen te doen.

Het bijzondere aan deze samenstelling en dit soort ontmoetingen is dat Leonie ons samen heeft gebracht. Zij wilde niemand volledig meetrekken in haar “ellende” en had daarom een groep meiden om zich heen verzameld om voor haar te zorgen. Bij elke kuur ontvingen wij kleurrijke Excelschema’s van Leonie met een indeling per dagdeel. Het feit dat zij dit aan ons heeft gevraagd vind ik een reden te meer om haar te bewonderen!

Door deze gedeelde zorgen en het verdriet is er een bijzondere band ontstaan.

team Leonie

Zondag 29 mei is het zover. Dan staan wij met Team Leonie aan de start van de Ladiesrun te Rotterdam. Ik loop al een aantal jaar mee, maar de laatste twee keer vooral door en/of voor Leonie. De afgelopen twee edities had zij, sterk (en eigenwijs ;-)) als ze was, zich ingeschreven maar kon het lichamelijk helaas niet opbrengen om zelf te rennen. Toen had ik de eer om met haar startnummer te lopen. Bijzonder!

Team Leonie bestaat nu uit zeven leden, waaronder Carola, de oudere zus van Leonie, haar nichtje Romy, vriendinnen Patty, Linda en ik en nog een aantal vriendinnen van deze leden. We wonen allemaal in een andere stad en trainen dus niet samen. De 29e gaan wij niet voor een goede tijd, maar voor het samen lopen en samen delen van het gemis, samen sterk! Of juist niet, maar dan samen verdrietig en zeker niet alleen… Ik vermoed dat het een heftige en emotionele dag zal worden, voor het eerst zonder lieve Lé, maar in gedachten is ze er bij!

Leonie wilde dat de strijd tegen borstkanker door zou gaan na haar overlijden. Daarom vroeg zij haar vrienden en familie om voor haar afscheid geen bloemen te kopen, maar een donatie te geven voor Pink Ribbon. Een prachtig afscheid, zelfs zonder bloemen. Er is toen maar liefst € 1.500,- opgehaald voor dit goede doel.

Het bedrijf waar Leonie werkte, Comparex, zet zich ook in voor Pink Ribbon en heeft de Leonie Antonio Run georganiseerd. In herinnering aan hun fantastische collega hebben zij op 10 april maar liefst €12.754,- opgehaald met het lopen van de (estafette) marathon van Rotterdam. Tevens beschouwden zij dit als een mooie gelegenheid om met zijn allen weer stil te staan bij Leonie.

Sponsor Team Leonie
29 mei willen wij met Team Leonie ook graag een mooi bedrag ophalen voor Pink Ribbon. Ik zou het te gek vinden als veel mensen ons komen aanmoedigen in Rotterdam, maar een bijdrage in de vorm van geld in plaats van een spandoek is uiteraard ook meer dan welkom, wie weet halen we ons (wellicht iets te enthousiaste) streefbedrag van € 5.000,- nog! Go Team Leonie!!!”

1 reactie

  • chris karremann says:

    respect!…….. need no more words!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.