Pink Ribbon financiert nieuwe projecten en onderzoeken

Dinsdag 29 januari heeft Stichting Pink Ribbon bekend gemaakt welke projecten en onderzoeken zij gaan financieren. Tijdens een bijeenkomst in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam waarbij wetenschappers, onderzoekers en andere genodigden aanwezig waren is er 6,2 miljoen euro toegekend aan diverse onderzoeken en projecten op het gebied van borstkanker.

31 januari 2013
Laat een reactie achter

Liesbeth Staats presenteert de bijeenkomst

Liesbeth Staats presenteert de bijeenkomst

Liesbeth Staats, bekend van o.a. Brandpunt en Eén vandaag opent  de bijeenkomst in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Ze heet iedereen van harte welkom en vertelt dat ze het bijzonder vindt om deze ochtend aan elkaar te praten. Als eerste introduceert ze Susan Veenhoff,  directeur Pink Ribbon.

Susan: “Dit jaar is een feestelijk jaar voor Pink Ribbon. We vieren ons  10-jarig bestaan. In tien jaar tijd is veel bereikt, zo is er geen taboe meer op borstkanker. Veel mooie projecten zijn gefinancierd, waaronder de website van de Borstkankervereniging Nederland, er is een polikliniek Werk en borstkanker, de Borstkankermonitor, en een recent project van de Borstkankervereniging: B-force. Hierin wordt de patiënt actief betrokken.

Ook waren er turbulente tijden. Er was kritiek op ons imago. Maar de focus is verlegd, meer inhoud en minder roze. De borstkankerpatiënt staat centraal. Ook vandaag bij de toekenning van 6,2 miljoen euro aan subsidies, hebben de patiënten een rol gespeeld.”

Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n selectie- en toekenningsproces? Prof. Dr. Hans Nortier, voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) kan er alles over vertellen. De WAR is een adviesorgaan dat  financieringsaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker beoordeelt. De WAR telt 13 leden, o.a. oncologen, pathologen en psychologen, die elk vanuit hun vakgebied de Stichting inhoudelijk adviseren.

Dit jaar is er een pilot gehouden met patiënten die betrokken zijn geweest bij de selectie van de te financieren projecten. Dr. Nortier: “Deze borstkankerpatiënten, goed geïnformeerde ervaringsdeskundigen, hebben mee kunnen adviseren over de prioritering. Hun advies is meegenomen in de afwegingen die de directeur heeft gemaakt.”

Na de uitleg van Hans Nortier nodigt Liesbeth Staats twee onderzoekers uit om het onderzoek waarvoor zij financiering toegewezen krijgen, toe te lichten.

Dr. Gabe Sonke – Onderzoek naar de risico’s op hart- en vaatziekten op lange termijn na behandeling van borstkanker

Gabe Sonke tijdens zijn presentatie

Gabe Sonke tijdens zijn presentatie

In zijn presentatie vertelt hij over de effecten van radio- en chemotherapie op het hart. Dit kan bijvoorbeeld acute schade opleveren, maar ook pas schade op de langere termijn. In het onderzoek worden verschillende groepen vrouwen met elkaar vergeleken om zo in kaart te brengen welke groepen patiënten na behandeling van borstkanker meer kans hebben op hart- en vaatziekten.  Uiteindelijk moet dit leiden tot een langer en gezonder leven van ex-borstkankerpatiënten.
Meer informatie over dit onderzoek lees je hier http://doelbestedingen.pinkribbon.nl/siteAssets/InterviewFloorvLeeuwen.pdf

Trudy van der Weijden – Implementatie van een keuzehulp voor borstsparend of niet-borstsparend opereren
Hoogleraar implementatierichtlijnen aan de Maastricht University Trudy van der Weijden vertelt: “We willen onderzoeken hoe patiënten beter betrokken kunnen worden bij de besluitvorming over welk type behandeling zij krijgen. Het gaat hierbij vooral om de keuze borstsparend opereren of niet.”

Momenteel kiest 72% van de patiënten voor een borstsparende operatie en 28% voor borstamputatie. In deze beslissing spelen vooral het advies van de arts, wens voor behoud van de borst, en angst voor terugkeer van de tumor een rol.

Trudy van der Weijden vertelt over haar onderzoek

Trudy van der Weijden vertelt over haar onderzoek

In de VS is een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat 72% van de artsen denkt dat borstbehoud de voorkeur heeft. In werkelijkheid blijkt dat dit voor 7% van de patiënten geldt.
In andere landen blijkt een keuzehulp een duidelijk effect te hebben op kennis en tevredenheid. Op Kiesbeter.nl staat een verouderde keuzehulp bij borstkanker. Deze wordt echter niet gebruikt door artsen en patiënten. Dit project is gericht op het actualiseren van deze keuzehulp en op het daadwerkelijk integreren van deze hulp in de workflow van professionals in de zorg.

Meer over dit onderzoek lees je in dit interview met Trudy van der Weijden http://doelbestedingen.pinkribbon.nl/siteAssets/InterviewTrudyvdWeijden.pdf

Als laatste vraagt Liesbeth Staats dr. Kenneth Gilhuijs naar voren. Hij heeft in een eerder stadium financiering ontvangen van Stichting Pink Ribbon en vertelt over zijn onderzoek dat op dit moment gaande is. Door het gebruik van een speciale MRI-scanner kan een tumor beter beoordeeld worden en kan een behandeling op maat worden aangeboden aan de patiënt.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=nHZqRE09pDk&w=560&h=315]

Dr. Gilhuijs vertelt dat hij na beoordeling door de medisch-ethische commissie, in juni 2012 met zijn onderzoek is gestart. De eerste paar maanden is er gewerkt met vrijwillige proefpersonen om de instellingen van de MRI-scanner precies af te kunnen stemmen. Maar, afgelopen week is de eerste patiënt toegevoegd aan dit onderzoek. Het begin is er, maar er is nog veel werk te doen, aldus Kenneth Gilhuijs.

Aan het eind van de bijeenkomst reiken Susan Veenhoff en Liesbeth Staats de cheques uit aan 22 onderzoekers. In totaal ontvangen zij samen 6,2 miljoen euro voor onderzoek naar borstkanker.

Directeur Susan Veenhoff overhandigt een cheque en bloemen aan de onderzoekers

Directeur Susan Veenhoff overhandigt een cheque en bloemen aan de onderzoekers

Voor een overzicht van alle gefinancierde projecten en onderzoeken:

doelbestedingen.pinkribbon.nl 

[Met dank aan fotograaf Henriette Lohman]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.