Over en sluiten

“Echt boos ben ik eigenlijk nooit op je geweest. Ik realiseer mij namelijk dondersgoed dat je het allemaal niet expres hebt gedaan. Dat het nou eenmaal bij jouw ‘functie’ hoort. Maar wat ik gewoonweg niet begrijp, is welk onderscheid je tijdens de uitvoering van je werk maakt. Hoe je afweegt wie je wel of niet het leven zuur gaat maken. En waarom je bij de een na een poosje weer vertrekt, maar bij anderen besluit om tot het bittere einde te blijven.

15 december 2014
30 reacties

Dat ooit mijn lichaam aan de beurt zou kunnen zijn voor jouw vernietigende nesteldrang, daar was ik me heus wel van bewust. Maar ik vind het wel heel brutaal dat je ongemerkt jouw pijlen op mijn zwangere lijf hebt gericht, uitgerekend op hetzelfde moment dat je uit mijn vaders leven werd verbannen. Gelukkig kon je nog wel het fatsoen opbrengen jezelf niet kenbaar te maken gedurende de rest van mijn zwangerschap. Om vervolgens ook nog niets van je te laten horen tijdens mijn lange borstvoedingsperiode. Jouw stilzwijgen verbaast mij overigens totaal niet. Het moet heel fijn voor je zijn geweest. Al die gierende hormonen door mijn lijf, waar jij vervolgens doodeenvoudig je voordeel mee kon doen…

Het lukte mij om jouw onverwachte komst te accepteren en de puinhopen die jij had veroorzaakt te gaan opruimen.

Ik moet je complimenteren met de perfecte timing van jouw moment suprême. Exact een week voordat ik met mijn nieuwe baan ging beginnen, mijn gewilde carrièremove. Net nu ons huis te koop stond, omdat we onze toekomst zagen in een groter exemplaar. Juist toen ik het gevoel had weer wat meer mezelf te zijn, na een aantal roerige tropenjaren met onze kleine kinderen. Uitgerekend toen mijn man en ik in wat rustiger vaarwater waren beland, na de nodige tegenslag in ons huwelijk.

Het lukte mij om jouw onverwachte komst te accepteren en de puinhopen die jij had veroorzaakt te gaan opruimen. Helaas kon jij tijdens dit proces geen genoegen nemen met ‘simpelweg’ de verwijdering van mijn ziektebronnen. Nee hoor, je vond ook dat je recht had op het vernietigen van mijn zelfbeeld en het wegnemen van mijn onbevangenheid. En alsof dat je nog niet genoeg voldoening gaf, heb je er ook nog voor gezorgd dat de fysieke en mentale restanten van de grote schoonmaak voor altijd op en in mij aanwezig zullen zijn.

Maar eerlijk is eerlijk, je hebt mij ook een aantal mooie dingen gebracht. En nee, dan bedoel ik niet het ‘cupje meer’ waarover ik inmiddels de beschikking heb. Je hebt mij, nog meer dan ik al deed, leren genieten van de kleine dingen in het leven. Door jou maak ik mij niet langer druk om kleine onbenulligheden. Zijn de banden met mijn dierbaren hechter dan ooit en weet ik inmiddels precies wat ik aan mensen heb. Ook ben jij er verantwoordelijk voor dat ik de afgelopen periode ontzettend veel mooie nieuwe mensen heb leren kennen. Mensen die jouw ziekmakende kunsten ook van dichtbij hebben meegemaakt. Waarvan een aantal helaas de rest van hun leven in jouw dodelijke gezelschap moet doorbrengen. Maar ook mensen die heel hard hun best doen om ervoor te zorgen dat je vroegtijdig met pensioen kunt gaan.

Ik weet trouwens niet eens of het je bedoeling is om mij vanaf nu met rust te gaan laten. Maar gespannen afwachten op je eventuele terugkeer, dat ben ik in ieder geval niet van plan. Want het allerbelangrijkste wat ik van je heb geleerd:

Herinner je gisteren, droom van morgen, leef vandaag! En dat is dus precies wat ik ga doen!”

“Lieve allemaal! Na het schrijven van 50 columns in de afgelopen 2 jaar, neem ik vol trots en meer dan voldaan afscheid als vaste columnist van Pink Ribbon. Iedereen die mijn verhaal heeft gelezen, geliked of een lieve reactie heeft gegeven: ontzettend bedankt voor jullie steun! En wie weet…. misschien komt er nog wel een keer een kleine update 😉 Liefs Joyce”

30 reacties

 • Coby van der Veldt says:

  Lieve Joyce je laatste column! En wat voor een ! Ik herhaal wat ik jou gisteren al zei : Dit is een verdomd goede column!

 • Marjon says:

  Hoi Joyce,

  Wat een indruk heb je gemaakt door alles op te schrijven hoe “het” is om die rot ziekte te hebben en de vreselijke gevolgen daarvan.
  Bedankt voor je openheid , en hopelijk hoef jij nooit meer je open verhaal hier neer te zetten.
  Heel veel goeds.
  Marjon

 • Angelique says:

  Mooi geschreven !! Het ga je goed!! Liefs Liek

 • Janny says:

  Joyce dit zit er op! Weer iets afgesloten.Zoals alle andere is dit weer een prachtige column! Heel veel succes maar vooral een goede toekomst.xx Janny

 • Hugo says:

  Lieve Joyce, het waren mooie, prachtige en vaak emotionele verhalen. Ik heb heel diep respect voor jou, hoe jij dit kon verwoorden. Go for it . Leef je leven pracht mens. You are a beauty.

 • Astrid says:

  prachtig geschreven collums. Wens je alle goeds toe.
  Carpe Diem .

 • Barbarel says:

  WHOEHOE!!!! Wat een afsluiter! 50 mooie, verdrietige, intense, eerlijke, intieme, heldere, vaak met jouw herkenbare optimisme en humor geschreven columns later alweer.
  Bedankt lieve Joyce, ik zie de bundel wel verschijnen.

  Heel veel liefs,
  Bar

 • Janny Koeman says:

  wouw dit is wel heel knap geschreven. Zoals al je colums trouwens. Ik heb bewondering voor je en wens jou en je gezin een verdomd GOED 2015. Dikke knuffel

 • Anne-Marie says:

  Ontzettend mooi geschreven!

 • Mieke Teunissen says:

  Jouw columns waren zo herkenbaar. Zou in boekvorm zeker niet misstaan. Wens jou en je gezin het allerbeste toe voor de toekomst. Je mag trots zijn op jezelf!!!

 • Anja manders says:

  Lieve joyce,

  Je doet het goed! Ik wens je alle goede toe, bedankt voor je mooie, pakkende columns!

  Groeten, anja

 • Fabienne says:

  Dapper Joyce, prachtig laatste column! als usual, zou ik zeggen. Je hebt me laten huilen en lachen.Je bent onwijs stoer en dapper..
  Ik wens jou en jouw familie, geweldigen jaren 2015-2016-2017-2018-2019-2020..enz.enz.

  Heel veel geluk en bedankt voor jouw columns.
  Dikke knuffels

 • Dionne says:

  Pufff wat een belachelijk goed en sterk geschreven column! Kippenvel en tranen tegelijk! Heel veel geluk voor jou en je gezin.x Dionne

 • Corina says:

  SUPER AFSLUITING… wederom mooi geschreven. Bedankt voor je verhalen, heb er veel aan gehad en hoop dat je ze misschien ooit als bundel uit zal geven.
  Dikke knuffel xxx

 • Jolanda van 't Erve says:

  Ha lieve buuf…wat een prachtig ‘afscheid’ met deze mooie laatste column. Jouw gedachten en gevoelens moeten absoluut een steun en troost zijn geweest voor heel veel mensen. Je bent met jouw columns uit beeld, maar je zit des te meer in de harten van al die mensen! Chapeau voor jouw moed, lef en (zelf)vertrouwen. Wij wensen jou en jouw dierbaren super veel geluk, gezondheid & liefde!
  Liefs, Jolanda & William van nr 3

 • Simone Alblas says:

  Bedankt voor je mooie verhalen, ik heb ze met veel plezier gelezen. Ook omdat het bijna mijn eigen verhaal was, zo herkenbaar. En ik ben het helemaal eens met je motto; leef vandaag en geniet! Het ga je goed, Simone

 • Anita Boonstra says:

  lieve Joyce,
  Al weer 2 jaar verder en een heleboel mooie columns van je mogen lezen. Wat heb je mooi je verhaal gedeeld en wat ben ik blij en trots dat ik je mag kennen.
  Nu verder met andere dingen, uitdagingen etc….maar inderdaad vooral met leven!
  Liefs xxx
  Anita

 • Jenny says:

  17 december 2012 lazen we je 1e column. Zo even terug scrollend zie ik al die prachtige, leuke, soms verdrietige en eerlijke verhalen die waar mogelijk een positieve twist, grapje of grolletje bezaten! Zo knap, maar ook zo jij 😀

  Daarnaast al die bijzondere foto’s…! Niet alleen je tekst is die van een echte laatste: een mooie afsluiter, heel krachtig geschreven, maar ook je laatste foto: lief wat ben je mooi!!!

  Onwijs bedankt dat je dit proces niet alleen persoonlijk, maar ook op deze manier met ons deelde, want dat was een bijzondere aanvulling!
  XxX

 • Esther says:

  Lieve Joycie, wat een geweldige afsluiter! Game, set, match! Moet heerlijk geweest zijn om dit er nog even zo uit te knallen! Ik heb uiteraard alles gevolgd en gelezen, maar nu is het tijd voor een reactie. Joycie, je hebt t altijd zo mooi, eerlijk, kwetsbaar en met humor verwoord. Ik ben heel erg trots op je. Esther xxx

 • Gusta says:

  Lieve Joyce, je columns hebben mij iedere keer diep geraakt. Oneindig veel respect voor je. Ik hoop op een mooie toekomst voor jou en je gezin. Het ga je goed, dikke kus.

 • anneke says:

  Ik zal je columns missen ,ik wens je veel geluk en gezondheid toe in je verdere leven,je bent een mooi mens,het gaat je goed .
  Liefs Anneke

 • Freya Liket says:

  Het waren prachtige en vaak ook heel herkenbare emotionele verhalen. Zo ook je laatste. Heel knap hoe jij je gevoelens in zo’n bijzondere vorm weet te gieten.
  Ik wens je verder alle goeds toe en verder een leven in een wat rustiger vaarwater.

 • Ingrid says:

  Lieve Joyce, dank je voor het delen van je ups en downs tijdens de afgelopen twee jaar. Heb regelmatig met tranen in m’n ogen zitten lezen…. Ik wens jou en je gezin alle goeds voor de komende jaren!! Dikke knuffel xx

 • mieke v beek says:

  Bedankt voor het delen en prachtige schrijven ondanks alles jij bent een kanjer.
  ik wens jouw veel liefs en nog maals dank

 • elske says:

  Wauw, Joyce. Veel respect voor je verhaal en complimenten voor de manier waarop je die geschreven hebt en gedeeld hebt met zo veel mensen. Veel liefs xx

 • bianca says:

  heb je verhalen gevolgd, gelezen met veel respect! een verhaal van veel mensen in jou woorden, uit jou leven….
  ik hoop van harte op een mooi en gezond leven met en voor jou en je gezin! dank voor het delen. liefs Bianca

 • Arina says:

  Bedankt Joyce, voor het delen van je verhaal. Omdat het vaak herkenbaar was heb ik er best wat aan gehad. Supergoed motto, zo wil ik ook verder. Veel geluk en gezondheid gewenst!

 • sylvana says:

  Knuffels!

 • jorien says:

  Wauw Joyce,

  Dit is het 1e verhaal wat ik van jou lees…blijkbaar was het jouw laatste column dus ik doe iets in de verkeerde volgorde maar wat heeft dit verhaal een inpact. De manier van schrijven en de herkenning. Het ga je goed….
  Liefs een lotgenootje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.