Esther (39): “We bedachten mooie rituelen die ons er als gezin doorheen zouden gaan helpen het komende jaar”

“Kanker binnen je gezin…. Ik neem je vandaag een paar jaar mee terug in de tijd, toen ik als moeder van drie jonge kinderen de diagnose kanker kreeg.

5 februari 2018
Laat een reactie achter

Tags: , ,

Die dag ging ik naar het ziekenhuis, omdat ik een bobbeltje ontdekt had in mijn borst. Eerst probeerde ik mezelf nog gerust te stellen, maar al snel wist ik instinctief dat dit niet goed zou zijn. In de wachtkamer gingen er al van allerlei scenario’s door mijn hoofd; Is het loos alarm? Heb ik kanker? Hoe erg is het? Krijg ik chemotherapie? Hoe vertellen we dit aan de kinderen? We zullen horen dat het erger is dan we dachten, maar goed te genezen.

De chirurg geeft aan dat wanneer we naar huis gaan het goed is om onze dochters te vertellen dat ik ziek ben, ze voelen immers gelijk dat er iets verandert. En op dat moment stapte ik in een achtbaan die nog wel even door zou denderen, waar ik niet uit kon, maar dat wist ik toen nog niet en waar ik leerde; Kanker heb je niet alleen, maar samen.
En daar begon tegelijkertijd, achteraf gezien mijn missie van vandaag:
“Kinderen en hun ouders moeten meer gezien worden als er moeilijke dingen in het leven gebeuren”

Kinderen willen toch weten hoe het gaat?
Bij thuiskomst vertellen mijn man en ik de kinderen dat ik kanker heb, dat er zieke bobbeltjes in mijn borst zitten en dat de dokter deze beter gaat maken. Een onmogelijke opgave om je gezin te moeten meenemen in een verhaal dat jij als moeder kanker hebt…. Terwijl alles nog onzeker is.

“Ik ben zo blij dat ik heb geluisterd naar mijn gevoel”

Het ziekenhuis geeft aan dat het beter is de kinderen verder niets te vertellen, omdat alles nog onderzocht moet worden. Zeker is wel dat ik een operatie en chemotherapie zal krijgen. Het niets vertellen was een moeilijke opgave, kinderen willen weten hoe het gaat? Blijven vragen hoe dan? Wanneer dan? Logisch, die vragen speelden bij ons als ouders ook. We vertelden, ondanks de adviezen, daarom de kinderen toch hoe het ongeveer zou gaan en dat was genoeg en gaf rust. Ik ben zo blij achteraf dat ik hierin heb geluisterd naar mijn gevoel.

We pakten het boek, “Mama’s borst is ziek” erbij en dat hielp ons allemaal. We bedachten mooie rituelen die ons er als gezin doorheen zouden gaan helpen het komende jaar.

Nu, jaren later, ondersteun ik gezinnen waarin kanker een rol speelt. En heb ik vanuit mijn kennis als zowel ervaringsdeskundige en professional de workshop Kanker binnen je gezin ontwikkelt. Kijk eens op: www.bij5-coaching.nl.”

Esther Mars-Herbrinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.