Manja: “Gekleurde dromen, een mooi, bijzonder en intens project”

“Gekleurde dromen, een project dat zoveel meer opleverde dan alleen maar geld. In oktober 2015 kreeg ik de diagnose borstkanker. Vrij snel nam ik de beslissing om geen gebruik te maken van een pruik of mutsje, dat past niet bij mij. Helaas merk ik dat er ook een taboe op heerst. Het “past” niet zo goed in de verwachtingspatronen.

26 september 2016
7 reacties

Tags: , , ,

Gaandeweg kwam ik erachter dat er meer vrouwen zijn die te maken hebben met dit dilemma. Omdat ik die vrouwen een hart onder de riem wil steken, is het project Gekleurdedromen.nl ontstaan.
(Lees mijn verhaal hierover op dit blog: https://blog.pinkribbon.nl/naakte-waarheid)

Het idee:
12 (ex)borstkanker patiënten
12 kale hoofden
12 gekleurde dromen
12 maanden
1 kalender
1 goed doel

Ik vond een bodypaint artist (Lia Kinibaeva), een fotograaf (Louis Haagman) en een grafisch designer (Kymia Kazemi) bereid om belangeloos mee te werken. De volgende stap was op zoek te gaan naar borstkanker patiënten die hieraan mee wilde doen dus ik plaatste een oproep op Facebook.

De contacten die daaruit voort zijn gekomen kan ik niet anders omschrijven dan heel mooi, bijzonder en intens. Ik had van te voren niet kunnen vermoeden hoeveel dit project teweeg zou kunnen brengen bij de dames die mee hebben gedaan. Dames die in eerste instantie best een beetje voorzichtig binnen stapten, hun muts, pet of sjaaltje af deden, soms wat onwennig gingen zitten en de painting letterlijk over zich heen lieten komen. Gaandeweg de paintings zagen we hoe elke vrouw meer kracht uit begon te stralen en zoals de fotograaf zei “Ik heb gezien hoe de vrouwen gaandeweg het paintproces in hun kracht kwamen te staan en hoe zij zich vol trots hebben kunnen laten fotograferen”.

Tijdens een painting zei een van de dames tegen mij: “Ik ben hier zo blij mee, sinds ik weet dat ik hieraan meedoe heb ik, nadat ik borstkanker kreeg, weer het gevoel dat ik ertoe doe en een bijdrage kan leveren met mijn kale bol”.
Met een brok in mijn keel en een voorzichtige traan over mijn wang heb ik tegen haar gezegd dat ik geen mooier cadeautje dan dit compliment kan krijgen.
Trots ben ik en dankbaar. Trots op het eindresultaat en op alle betrokkene die zich in hebben gezet om dit project te laten slagen. Dankbaar ben ik voor het vertrouwen dat iedereen in elkaar heeft.

flyer-manja-meijerIk kan niet anders zeggen dan dat borstkanker krijgen echt heel erg naar is, maar dat ik daardoor zulke mooie ontmoetingen heb gehad en zulke mooie gesprekken heb mogen voeren met hele mooie mensen! Ook Hart van Nederland bleek onder de indruk te zijn, zij hebben er een reportage over gemaakt. Het is fijn, echt heel fijn, om te voelen dat ons idee gedragen wordt en dat we stap voor stap een taboe weten te doorbreken.

Wij blijven dromen, dromen over de mooie dingen in het leven en dromen over een leven zonder borstkanker.”

Update mei 2017
Manja: “Gekleurde dromen, een mooi en intens project dat zoveel meer opleverde dan alleen maar geld; ik heb met hele bijzondere en mooie mensen samen mogen werken. Trots op de 4.001 euro waarmee wij een bijdrage leveren aan het onderzoek Immunotherapie op maat voor patiënten met uitgezaaide triple negatieve borstkanker. De kalenders zijn nog steeds te bestellen via www.gekleurdedromen.nl”

Onderstaande cheque en donatie is aangeboden door: Lia Kinibaeva (Bodypaint artieste van www.looklab.nl), Louis Haagman (fotografie), Kymia Kazemi (Grafisch ontwerp) en www.drukzo.nl.

vlnr: Bodypaint artieste Lia Kinibaeva, Barbara de Clercq Zubli (Pink Ribbon), Manja Meijer (initiatiefnemer), Machteld Wentzel (afgebeeld in de kalender) en Kymia Kazemi (grafisch designer).

Cheque overhandiging Manja Kalender

7 reacties

 • Saskia Tur-Coenraad says:

  Van de 12 vrouwen ben ik er eentje van die mee heeft mogen doen aan dit geweldige initiatief van Manja Meijer !!!!!
  Ondanks de omstandigheden ook van Manja heeft ze het toch maar effe bedacht en gedaan en dat allemaal voor het goede doel !!!
  Trots op alle vrouwen die er aan mee deden en hoop dat het andere vrouwen ook helpt !!!

 • Heske says:

  Hier nog een calendar girl, heerlijk om beschilderd te worden en wat een prachtig resultaat. Hoop dat lotgenoten als ze dat willen vaker hun kale hoofd durven te tonen. Ik vroeg me op een hele hete zomerdag af waarom ik eigenlijk een pruik droeg. Die pruik staat nu ongebruikt in de kast.

 • Lia Kinibaeva (bodypainting artist) says:

  Ik ben Lia Kinibaeva van Looklab.nl, de bodypainter en dit is mijn verhaal 🙂
  Ik vond het idee van Manja om zo’n kalender te maken prachtig. Bij het bespreken en het maken van de kalender had ik een enorme energieboost ervaren, waarbij bij mij heel veel creativiteit is gaan stromen. Dank je wel Manja!
  Ik wilde voor de deelnemende vrouwen en mensen die de kalender voor deze goede doel kopen mijn uiterste best doen: de dromen van de vrouwen in een mooi tekening veranderen. Ik hoop dat het me gelukt is!

  Ik wil graag het volgende zeggen: ik zag hele sterke vrouwen, die ongeacht deze vervelende ziekte gelukkig waren en leefde in harmonie met zichzelf en het buitenwereld. Veel complimenten voor alle deelnemers!

  groetjes
  Lia

 • Joyce says:

  Toen ik het oproepje las dat er nog een kaal koppie gezocht werd, was ik voor het eerst een soort blij met mijn kale hoofd. Door mee te mogen doen aan dit geweldige initiatief van Manja Meijer heeft het kaal zijn toch ook nog een mooie kant gekregen. Lia Kinibaeva heeft echt geweldige droom-paints gemaakt!
  Ik hoop dat het taboe doorbroken zal worden en dat iedereen zal gaan doen waar die zich zelf het prettigst bij voelt.

 • Manja says:

  Wat een mega mooie en lieve reacties op mijn verhaal…. ik word er nog trotser van…. op alle betrokkenen!!!

 • tamara says:

  Miss februari 😉

  Per toeval stuitte ik via een tag op de FB pagina van: Borstkanker niks om je voor te schamen met de uitdaging; Durf jij je blote koppie hier te delen?!
  Zo was ik de eerste die reageerde en een foto poste, vond het een heerlijke uitdaging! Al snel raakte we vriendinnetjes/lotgenootjes en groeide ik op die manier mee in haar idee vd kalender gekleurde dromen. En dan de opbrengst vd kalender gaat naar Pink Ribbon, laaiend enthousiast was ik door haar idee!

  Iedere vrouw moet het natuurlijk helemaal voor zich weten, maar ik ben een grote voorstander om de taboe voor kale vrouwen door chemo te doorbreken! Voor de vrouwen die stiekem wel willen, maar niet durven! Dat we voor hen die wel willen met deze kalender kunnen inspireren en de kracht/ondeugd te geven hun stoute schoentjes aan te trekken!

  Toen de weergoden mij gezind waren ben ik vanaf dat moment bloot door het leven gegaan! HEERLIJK WAT EEN BEVRIJDING!!! Nu wel weer heel blij met mijn haartjes, maar het heeft wel ff geduurd eer dat ik ze weer kon laten groeien! Het paste zo bij mijn gezicht mijn leven!

  Zet hem op voor alle Pink Ribbon ladies!!!

  Lieve Manja, Lia, Louis en de meisjes die ik heb mogen bijstaan tijdens dit mooie project…. BEDANKT!!!
  hope 2 c u soon

  xxxxxxxxxxx

 • Manja says:

  Dank je wel lieve Tamara!!! XXXXX

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.