Yv (25): “Mama, ik geloof in jou. Jouw lichaam is sterker dan je denkt”

Liefste Mama,
Die rotbrief is de brief dat opslag jouw leven veranderde. Jij voelde meteen dat het niet goed zat, toen jij de brief in jouw handen had. Wij dachten dat het een ontsteking zou zijn, die zij tijdens het onderzoek gevonden hadden.

23 januari 2018
21 reacties

Tags: , , , , ,

Maar niets bleek minder waar. Na het eerste ziekenhuisbezoek kwam je thuis met verschrikkelijk nieuws. Je hebt kanker. Borstkanker. Kanker is een monster. Die jouw lichaam verwoest.

De weken verstreken. Kweken werden afgenomen. Wachten op uitslagen waarvan we hoopten dat ze niets meer dan positief zouden zijn. Alweer een klap in je gezicht. De kanker is kwaadaardig. Het goede nieuws dat ze je konden vertellen was, dat je een borstbesparende operatie met daarna bestralingen kon ondergaan.

Met goede moed naar de O.K.

Wachten op een plekje en daar ging je dan. Met goede moed naar de O.K. Weg met dat monster, schoon en herstellen. Eenmaal thuis gekomen, veel pijn en ziek zijn krabbelde je een beetje op. Ik stond als eerste aan de deur, samen met jouw kleinkindjes, die oma missen en met haar willen spelen. Je vertelde ze dat je ziek bent en dat snappen ze nog niet helemaal. Ons kleine ventje komt met zijn dokterskoffertje de kamer binnen en maakt jou beter. Ons kleine meisje geeft jou een lach en je straalt weer. Heerlijk geknuffeld met oma, wat lekkers en we gingen weer opweg naar huis.

Geestelijk hadden jij en ik het toch moeilijker dan we hadden gedacht. Een zenuwachtig gevoel voor de uitslag die een week later komen ging. BOEM, daar was de uitslag dan en die tweede klap kwam harder dan de vorige keer. Uit de uitslag is gekomen dat: het type kankercellen dat jij hebt, in je hele lichaam zit door iets dat jouw lichaam niet aanmaakt. Agressief is en snel groeiend. En dat jij nu chemo moet ondergaan.

Onze wereld staat stil. Waarom deze lijdensweg, waarom moet jij dit meemaken?

Mama, ik geloof in jou. Jouw lichaam is sterker dan je denkt en gaat dit kankermonster overwinnen. Je komt hier uit, sterker dan ooit te voren.

X Yv

21 reacties

 • Ingrid wagenaar says:

  Herkenbaar
  Erg mooi geschreven
  Sterkte

 • Carla says:

  Verschrikkelijk, ik wens jullie heel veel sterkte, maar vooral liefde en steun met en van elkaar. Geniet zo veel mogelijk van elkaar, maak mooie herinneringen voor de kleinkinderen. Er voor vechten en ervoor gaan doet iedereen, we hebben immers geen keus. Opgeven is geen optie!

 • Frieda says:

  Verdrietige zware tijd veel sterkte

 • Janine says:

  Herkenbaar. Ik heb er een Facebookpagina over gemaakt. Janine’s Diary. Mooie brief.

 • Cora Verbeek says:

  Zo herkenbaar, zit ook in het traject met borstkanker.
  Krijg vandaag de uitslag. Sterkte voor jou je moeder en de andere familieleden.

 • neeltje says:

  Heel herkenbaar het is de ergste en vreselijkste ziekte die een persoon kan krijgen!!! Heel veel beterschap gewenst en vooral liefde en kracht. Ik wens dat deze ziekte ooit verdwijnt dat zou fijn zijn!!!

 • NEL VAN DIJK says:

  Sterkte met alles. Ook ik heb borstkanker en ben nu met bestralen bezig . De eerste heb ik gehad , nu nog 20. Daarna nog hormoonterapie. Maar ik ga voor beter worden .

 • Maaike says:

  Mooi hier het zelfde

 • Maaike says:

  Mooi verword hier het zelfde

 • Thecla van de Bergh says:

  Heel veel sterkte en vooral kracht. Geniet van elkaar en van de kleinkinderen. Die hebben mijn leven veel positiviteit gebracht en……..de kracht! Sterkte voor jullie allemaal.

 • Cora van der Bijl says:

  Zo herkenbaar ! Maar ik ben nu bijna 10 jaar veder het kom goed en alle bijwerking neem ik voor lief!

 • Helma Nelissen says:

  Zo verging het mij ook, maar ben nu 5 jaar verder en t gaat goed, neem bijwerkingen ook voor lief. Sterkte en demo positief!

 • Ria dupuis says:

  Ben ook een borst kwijt, kan er nog Niet Aan winnen Ben er heel verdrietig van

 • Yvonne says:

  Ik had een vader met borstkanker……helaas heeft hij de strijd uiteindelijk niet mogen winnen

 • Margret says:

  Je wilt het gewoon niet geloven als je vertellen dat het kanker is. Alles ging bij mij in razend temlo achter elkaar door: operatie, bestralingen en chemo. Je hebt de overlevingsknop ingedrukt, hoe ziek je je ook voelt. En nu: bijna 6 jaar later benik er nog steeds en van plan, om nog heel lang te blijven, om al mijn kleinkinderen volwassen te worden zien!
  Zet ‘em op Mama van deze lieve dochter! Sterkte

 • Margret says:

  Je wilt het gewoon niet geloven als je je vertellen dat het kanker is. Alles ging bij mij in razend tempo achter elkaar door: operatie, bestralingen en chemo. Je hebt gewoon de overlevingsknop ingedrukt, hoe ziek je je ook voelt.
  En nu: bijna 6 jaar later ben ik er nog steeds en van plan, om nog heel lang te blijven, om te zien hoe al mijn kleinkinderen volwassen worden !
  Zet ‘em op Mama van deze lieve dochter! Sterkte voor jullie allemaal!

 • Natasja bloeming says:

  Heel herkenbaar zit ook in zo’n rollercoast. …vreselijk ik heb ook nog een kankersoort die minder als 1% voor komt in heel Nederland….Je kunt het niet bevatten. …Wel een hele mooie brief. …Goed bewaren. ..lieve groet

 • dick v stralen says:

  lieve marian…verschrikkelijk hoop dat mama er snel boven op komt…altijd sterke en lieve vouw …in haar leven…dikke knuffffff xxx

 • Nelly says:

  Ik heb ook borstkanker met uit zaaingen chemo gehad heb nu hormoontabletten en de kanker staat nu stil januari bijna 2en half jaar geleden je hebt het allemaal mooi op geschreven wens jullie allemaal heel veel sterkte en succes met alles

 • Inge says:

  Ook ik heb deze vreselijke ziekte. Ik ben moeder van 2 heerlijke pubers 15&18 en zelf net 41 geworden. Heb net de operatie en bestralingen gehad en dat viel mij alles mee. Helaas net 22 januari de eerste chemo gehad en nu al vanaf afgelopen zondag opgenomen in het ziekenhuis. Vermoedelijk een longontsteking. Maar wat valt me dit zwaar zeg.
  Mooi geschreven. Heel veel sterkte voor je moeder en jou.

 • Yv says:

  Lieve allemaal, hartverwarmend deze reacties. En tranen in mijn ogen. Helaas hebben we vandaag een nieuwe uitslag gekregen. Ze moet 14 keer chemo. Ze heeft de snelst groeiende en agressiefste kanker. Het lijkt of onze wereld stil staat. Maar we geven elkaar veel kracht en liefde.

  Dikke knuffel voor jullie allemaal.

  ( Ik ben de schrijfster van deze brief )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.