“Mama, ga jij nu ook dood, net als papa?”

Medio januari voelde mijn partner een knobbeltje in mijn linkerborst. Op aandringen van mijn moeder (die in 2005 borstkanker kreeg) ben ik naar de huisarts gegaan. Zij verwees me door voor een mammografie.

8 oktober 2019
1 reactie

Tags:

25 januari was de dag van de mammografie, die onverwachts direct werd vervolgd met een echo. De radioloog ging met zijn echo-apparaatje naar mijn rechterborst. Ik grapte nog; ‘dokter, dat is de verkeerde borst’. Maar de radioloog was meteen duidelijk. Het knobbeltje wat ik links voelde, was klierweefsel en dus onschuldig. Maar hetgeen wat hij rechts gezien had, dat was niet in orde.

Ik schrok hier behoorlijk van en de tranen begonnen meteen te vloeien. Ik wist meteen dat het foute boel was en kon alleen maar aan mijn kinderen denken. In 2014 is mijn echtgenoot en dus hun vader overleden aan slokdarmkanker. Hij was toen 30 jaar oud, ik 28 en onze kinderen 6 en 3 jaar oud.

De radioloog nam twee biopten. Vijf dagen later zaten we daar, op het mammacentrum. Gelukkig werden we al heel snel binnengeroepen. Borstkanker dus… Damn! Hoe ga ik dit aan de kinderen vertellen? Hun eerste reactie was; ‘mama, ga jij nu ook dood, net als papa?’
Wat kun je daar op antwoorden op dat moment… Alles was nog heel onzeker.

Nu kan ik gelukkig zeggen dat mijn prognose goed is. Ik ben borstbesparend geopereerd, daarna volgden 20 bestralingen. Deze week rond ik mijn 16e chemokuur af en staan er nog vijf jaren aan (anti)hormoontherapie op de planning.
We blijven positief en gaan er helemaal voor!
Natasha (33)

1 reactie

  • Judith says:

    You go Natasha!! Gelukkig al een heel eind op weg weer 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.