Een lotgenootje daagde Hanneke uit voor de Ladiesrun Rotterdam

Hanneke is 47 jaar als ze in januari 2018 de diagnose borstkanker krijgt. “Voordat ik het knobbeltje voelde had ik nergens last van. Ik genoot van mijn werk, mijn familie, mijn sport en mijn hobby paardrijden.” Op 16 juni loopt ze de Ladiesrun in Rotterdam voor Pink Ribbon.

2 april 2019
Laat een reactie achter

Tags: , ,

“Al na de 1e chemo in februari, merkte ik dat mijn conditie erg achteruit ging. Omdat ik bang was dat het heel lang zou duren voor ik weer kon paardrijden, zocht ik contact met een oncologische fysiotherapeut. Zij zei me dat ik het beste zo snel mogelijk kon beginnen met conditietraining zodat mijn conditie zo goed mogelijk op peil zou blijven. En verder zei ze dat ik gewoon kon blijven paardrijden, maar wel 10-20 minuutjes per keer. Ik moest vooral blijven doen waar ik gelukkig van werd. Dat hield voor mij ook in om lange wandelingen met mijn hond te maken.”

Fit de operatie in
“Voor ik startte met de conditietraining bij de fysiotherapeut was ik nog nooit in een sportschool geweest. Ik had nog nooit echt hardgelopen. Ik deed aan paardrijden en toen ik jonger was wielrennen, meer niet.
Wat bleek? Ik vond sporten heel leuk! Dankzij de conditietraining ging ik in juli fit mijn operatie in. Ook de bestralingen van augustus en september kwam ik zonder erge vermoeidheid door. Ik merkte dat ik veel energie kreeg van het bewegen en wilde er zeker mee door! Sporten in een sportschool in mijn eentje zag ik niet zitten. Zo kwam ik bij bootcamp/obstacle run training onder begeleiding van een personal trainer terecht.”

‘Ik voelde altijd dat het wel goed zou komen’

Hoogtevrees
“Eind januari ben ik begonnen. In het begin kon ik nog niet zo ver hardlopen, nog niet zo lang oefenen met gewichten en niet aan mijn armen hangen. Maar, direct de 1e keer ging ik al over een aantal obstakels heen en dat terwijl ik hoogtevrees heb!
Nu zes weken later heb ik enorme vorderingen gemaakt. Ik kan inmiddels zes kilometer hardlopen en alle oefeningen met gewichten gaan een stuk makkelijker. Net als opdrukken en buikspieroefeningen. Dankzij tips over voeding en supplementen ben ik ook afgevallen. En daarbij heb ik heel veel energie! Mijn trainer geeft me het gevoel dat ik alles kan wat ik wil!”

Zelfde meegemaakt
“Vanaf het moment dat mijn moeder dertien jaar geleden borstkanker kreeg, heb ik al het gevoel dat het mij ook zou overkomen. Drie jaar geleden kreeg een vriendin van mijn werk borstkanker. Zij is hier altijd heel positief mee omgegaan. Ik wilde proberen om er op dezelfde manier mee om te gaan als zij had gedaan. Bang om dood te gaan was ik niet. Ik heb altijd het gevoel gehad dat het wel goed zou komen.
Met mijn vriendin kon ik direct erg goed over alles praten. Via een andere werkvriendin kwam ik in contact met haar vriendin die een jaar voor mij ziek was. Deze twee vriendinnen hebben mij het meest geholpen doordat zij hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk hielp alle andere steun die ik ontving ook heel erg.”

‘Elke stap in de behandeling was minder eng dan ik had verwacht’

Angst voor ziekenhuizen
“Ziekenhuizen zijn altijd mijn grootste angst geweest, dus ik vond het erg spannend dat ik hier nu alle behandelingen moest doormaken. Maar dankzij de tip van mijn vriendin om alles stap voor stap door te maken, per behandeling af te strepen en niet te ver vooruit te kijken, kon ik mijn gevoelens beheersbaar houden.
Van de chemo ben ik erg ziek geweest. Ik had vooral ook moeite met het feit dat ik maanden niet mijn favoriete eten lustte. Eten was sowieso erg ingewikkeld. Gelukkig kon ik me goed vastklampen aan alle dagen dat ik me wél goed genoeg voelde. Hierdoor heb ik ondanks alles kunnen genieten van een lange zomer met mijn kinderen en huisdieren.
Elke stap in de behandeling was elke keer minder eng dan ik van tevoren had verwacht. Ik had veel geluk dat de chemo goed aansloeg zodat de operatie en bestraling alleen preventief waren.”

Vrijwel geen last van vermoeidheid
“Afgelopen jaar heb ik geleerd om te blijven genieten van het leven, ook al voel je je soms door behandelingen niet goed. Ik heb heel veel steun gehad van lotgenoten, familie, vrienden, kennissen en collega’s, echt een warm bad. Door het sporten en bewegen heb ik tijdens de behandelingen mijn conditie goed op peil kunnen houden en heb ik ook na de behandelingen vrijwel geen last gehad van vermoeidheid. Ik ben inmiddels ook bijna weer volledig aan het werk. Eigenlijk voel ik mij gelukkiger, fitter en gezonder dan ooit! Vroeger stond ik liever niet zo in de belangstelling maar door alles wat ik het afgelopen jaar heb meegemaakt en door de uitdagingen die ik bij het bootcampen aanga, heb ik het gevoel dat ik nergens bang meer voor hoef te zijn. En ik krijg veel complimenten voor mijn positiviteit.”

‘Borstkanker is in mijn familie erfelijk’

Ladiesrun
“Eén van mijn lotgenoten die zelf al twee jaar thuis zat, werd uitgedaagd om mee te doen met de Ladiesrun in Rotterdam op 16 juni. Zij vroeg mij om ook mee te doen. Omdat borstkanker in mijn familie erfelijk is – mijn moeder en tante hebben het gehad en mijn nicht is momenteel bezig met behandelingen – en ik een dochter heb, wilde ik graag geld ophalen voor Pink Ribbon. Daarom heb ik de actiepagina aangemaakt. Daar heb ik al bijna twee keer zoveel opgehaald als ik van tevoren had gedacht. Al bijna 500 euro!

Het lijkt me erg bijzonder om straks bij de Ladiesrun met zoveel vrouwen aan de start te staan. En ik zal dan vast ook nadenken over de weg er naartoe: van ziekte naar gezondheid! Ik denk dat ik vooral erg trots op mezelf zal zijn. Helaas bestaat er een kans dat de vriendin waarmee ik zou lopen wegens een operatie voor haar borstreconstructie niet mee kan doen. Maar ik heb beloofd dat ik in dat geval voor ons allebei zal lopen!”

Bekijk de actie van Hanneke: https://hardlopen.voorpinkribbon.nl/actie/hanneke-seenarine-aalders

Wil je ook meedoen aan de Ladiesrun en in actie komen voor Pink Ribbon?
Schrijf je in en maak op de actiewebsite van Pink Ribbon jouw persoonlijke actiepagina.
https://hardlopen.voorpinkribbon.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.