Kwali’tijd’ in de zorg

Kwaliteit en veiligheid van zorg is belangrijk. En omdat te bewerkstelligen, heeft de overheid allemaal regels bedacht waar de ziekenhuizen zich aan moeten houden. Om inzicht te krijgen in die kwaliteit, moeten wij veel scorelijsten invullen. Want meten is natuurlijk weten.

20 augustus 2018
1 reactie

Tags: , ,

Er wordt in deze lijsten aandacht besteedt aan de kwetsbare oudere. Er kan dan op tijd een inschatting gemaakt worden hoe de opname mogelijk zal gaan verlopen.
Een goede zaak natuurlijk.
Daarnaast hebben wij nog meer extra taken, zoals het dagelijks controleren van medische apparatuur en de opiaten. Maar ook de controle van de houdbaarheid van de voedingsprodukten in onze koelkast. Want anders wordt de warenwet niet blij.
Digitaal moet alles kloppen, zo niet, wordt het ziekenhuis bij controle hier op afgerekend. Dit is de realiteit en de wet. Het is zoals het is.

‘Ik moet continu een afweging maken waar ik mijn spaarzame tijd aan ga besteden…’

Maar…in een blog mag je natuurlijk ook wel een kritische opmerking hierover plaatsen zonder negatief te zijn. Gewoon realistisch, de praktijk. Kwaliteit en veiligheid is natuurlijk ook het belangrijkste wat er is.
De waarheid is dat ik veel tijd kwijt ben aan het doen van scores en controles waardoor de ‘echte’ zorg er nog wel eens bij inschiet. Dit is ook in de media een actuele topic, de bureaucratie in de zorg.

Het valt op dat in de termen kwaliteit en prioriteit het woordje ‘tijd’ zit. Weliswaar met een korte ei maar je spreekt het hetzelfde uit. Maar tijd heb je nooit genoeg in de zorg. Die moet je dus goed besteden.

En tijd is nu net waar sommige patiënten op een oncologie afdeling soms niet zoveel meer van hebben…
Ik moet continu een afweging maken waar ik mijn spaarzame tijd aan ga besteden…

Een patiënt wil graag een ontspannen verpleegkundige aan zijn bed die hem in de ogen kijkt en oprecht vraagt: “hoe gaat het?”. Die met een glimlach naar de tekeningen en foto’s van de kleinkinderen kijkt.
Niet een gehaaste zuster die met een computer aan bed een onpersoonlijke indruk maakt door vragen te stellen, maar niet weg wil kijken van het beeldscherm…

Vooruitgang is goed, meten is weten, maar laat dit niet ten koste gaan van de ‘echte’ zorg
Want de zorg is en blijft mensenwerk…

door Danielle van Caspel, verpleegkundige op een oncologie afdeling

1 reactie

  • AJLE says:

    Mooi verwoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.