Je Zal Het Maar Hebben: Marike kreeg borstkanker op haar 25e

“Toen ik gevraagd werd mee te doen aan Je Zal Het Maar Hebben hoefde ik niet lang na te denken. Als er één programma is dat leven met een ziekte of aandoening eerlijk maar ook luchtig kan brengen dan is het JZHMH wel.

29 februari 2016
5 reacties

Tags: , , , ,

Met mijn openbare blog www.jongenborstkanker.nl ben ik gewend open en eerlijk te zijn over de lichamelijke en psychische gevolgen van borstkanker. Toch hebben mijn lezers nog nooit mijn kale hoofd of mijn borstamputatie gezien. Dus ging ik alles laten zien aan een half miljoen Nederlanders? Mijn twijfels daarover verdwenen toen ik merkte met hoeveel respect en integriteit de programmamakers JZHMH maken. En wat me echt over de streep trok om me letterlijk bloot te geven was de gedachte dat ik het zelf ook fijn had gevonden een jonge lotgenoot op televisie te zien. Borstkanker lijkt soms wel overal te zijn, maar borstkanker op echt jonge leeftijd, ik was zelf 25, is veel minder zichtbaar.

Portret Marike web2

Ik hoop herkenbaarheid te bieden, doordat ik in het programma eerlijk vertel over alles dat er bij borstkanker komt kijken, van opvliegers tot operaties, vermoeidheid, hormoontherapie, bergen pillen en borstprotheses.

Ik weet nog goed hoe ik die eerste tijd na mijn diagnose in september 2013 heel het internet afstruinde op zoek naar ervaringsverhalen. Ik wilde weten of anderen dezelfde bijwerkingen hadden, of ze ook bang waren, hoe zij omgingen met de enorme impact van borstkanker. Ik hoop door mijn deelname aan JZHMH zo iemand voor anderen te kunnen zijn. Ik hoop herkenbaarheid te bieden, doordat ik in het programma eerlijk vertel over alles dat er bij borstkanker komt kijken, van opvliegers tot operaties, vermoeidheid, hormoontherapie, bergen pillen en borstprotheses. Maar ik hoop dat niet alleen lotgenoten zullen kijken. Dat er ook mensen kijken die er misschien wel nooit over hebben nagedacht dat borstkanker ook op jonge leeftijd voorkomt. Dat het niet klaar is na de chemo, en dat er heel veel meer bij borstkanker komt kijken dan kaal worden en borstoperaties. Dat ze angst en verdriet serieus gaan nemen, en zich realiseren dat “je hoeft toch niet bang te zijn” zeggen niet helpt. Dat ze begrijpen dat je wel naar een feestje gaat, maar niet naar je werk, omdat je die leuke momenten nodig hebt om de zware behandelingen te doorstaan. Dat ze beseffen dat jij misschien geen kinderen meer kunt krijgen, en dat je heus heel blij bent voor elke zwangere, maar het ook wel moeilijk vindt.

Marike en Tim opnames strand

Wat was het bijzonder om mee te mogen doen aan JZHMH. Het filmen vrolijkte heel mijn zomer op, die bestond uit herstellen van een pittige operatie. Met een toffe tv-crew in het ziekenhuis wachten totdat je geopereerd wordt, haalt zeker ook wat spanning weg. En alle Wie is de Mol-kijkers zullen snappen dat Tim Hofman erg leuk gezelschap is! Ik heb geen spijt, het was een ervaring die ik nooit zal vergeten met een mooi document voor later ter herinnering.

Ik ga dinsdag kijken met een groep vrienden en vriendinnen. Vooral naar hun gezichten denk ik, want ik ben razend benieuwd naar hun reacties. Mijn telefoon liep al bijna vast toen er een voorstukje van JZHMH werd uitgezonden. Ik kan niet wachten! Ga jij ook kijken?”

Je Zal Het Maar Hebben – Dinsdag 1 maart – 21.20 uur, BNN – NPO 3

5 reacties

 • Ania says:

  Ik zeker kijken.

 • miranda says:

  Ga zeker kijken. I have been there to.

 • Ali says:

  ik ga zeker kijken ,heb zelf een borstbesparende operatie gehad met bestraling, en elke controle geeft toch spanning of het nog goed is.

 • Christine says:

  Ha zeker kijken heb ook het zelfde meegemaakt !

 • Maryann says:

  Pfffff heftig. Respect meid. Heb vol bewondering naar het programma gekeken.waarom het mij aantrok. ..2009 eerste keer borstkanker en 18 nov 2015 tweede keer. Lees ook mijn blog hier op de site

  Heel veel sterkte en geniet straks van je boobytrip .
  Groetjes maryann

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.