“Wij willen vrouwen erop wijzen
dat je een vrouw blijft”

Begin juni werd Stichting MammaeCare Body en Mind officieel geopend. Wij interviewden oprichtster Carmelita Haynes. Carmelita ontdekte in september 2010 dat zij borstkanker had. Tijdens haar ziek zijn liep zij er tegen aan dat zij in haar eigen Surinaamse gezelschap moeilijk kon praten over haar ziekte. Daarom kwam zij op het idee een Stichting op te richten die etnische vrouwen met borstkanker in Nederland en Suriname ondersteunt en begeleidt. Lees hier het verhaal van Carmelita:

20 juni 2012
Laat een reactie achter

Tags: , , , ,

Je wereld stort in als je de diagnose borstkanker krijgt
‘In september 2010 ontdekte ik tijdens het televisie kijken dat er een knobbeltje in mijn borst zat. Ik weet het nog heel goed, het was op een maandagavond. Vrijdag kon ik direct naar het ziekenhuis waar een mammografie en biopsie werd gemaakt. De uitslag kwam een week later. Een week vol spanning waarin je weet: het is positief of negatief. Mijn wereld stortte in toen ik hoorde dat ik een kwaadaardige tumor had. Stel ik ben niet meer te redden, ik dacht direct aan mijn kinderen en kleinkinderen…Gelukkig was ik er in een vroeg stadium bij. Op 22 oktober werd ik geopereerd. Een dag later kwam ik thuis. Je ligt dan op bed en denkt: dit kan er ook nog wel bij. Gelukkig waren al mijn snijvlakken schoon en hoefde ik geen chemotherapie, wel ben ik voor alle zekerheid bestraald.’

Ik wilde graag openlijk kunnen praten…
‘Toen ik ziek was wilde ik heel graag mijn ervaringen delen en er met lotgenoten over praten. Je trekt dan toch naar je eigen mensen, eigen cultuur. Maar, daar merkte ik dat het onderwerp borstkanker moeilijk kon bespreken. Bij ons in Suriname wordt het woord kanker niet eens uitgesproken. Er rust echt een taboe op. Het beestje zal nooit bij de naam worden genoemd. Terwijl je juist in contact wilt komen met iemand die borstkanker heeft gehad, met lotgenoten praten, ervaringen met elkaar delen. Die persoon weet namelijk precies wat je hebt doorstaan.

Als je zelf borstkanker hebt, dan is het fijn om dat te delen met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ik dacht: hier moet ik iets mee! Zo kwam ik op het idee om Stichting MammaeCare Body & Mind op te richten.’

Wij willen vrouwen erop wijzen dat je een vrouw blijft
‘Als je borstkanker krijgt en een operatie hebt gehad, ben je een stukje van je vrouwelijkheid kwijt. Je denkt ‘ik ben geen vrouw meer’, maar dat is niet zo. Wij willen vrouwen erop wijzen dat je een vrouw blijft. Je bent mooi, al ben je met en zonder borsten. Onze Stichting wil activiteiten organiseren voor vrouwen in Nederland en Suriname die zijn getroffen door borstkanker en hun naasten, zoals lotgenotencontact en lezingen over verschillende thema’s. Ik heb tijdens mijn ziekte heel veel gemediteerd en de krachten uit de natuur gehaald. Bijvoorbeeld door lekker te wandelen. Samen met lotgenoten wil onze Stichting dat ook gaan doen: stiltewandelingen en aan het eind praten over hoe het voor jou is om ziek te zijn. Maar denk bijvoorbeeld ook aan: boetseren en schilderen. We willen activiteiten bieden waarmee vrouwen weer tot zichzelf kunnen komen.’

Praat erover en schaam je niet
‘Door de activiteiten die wij organiseren hopen wij dat vrouwen gaan praten. Praat erover. Schaam je er niet voor. We leven in 2012. Het mag niet zo zijn dat men er niet over durft te praten. je staat niet alleen. Klop aan. Wees niet bang en wees jezelf. Heb je vragen? Neem contact met ons op.’

Grootste droom…
‘In Nederland vind ik het vooral belangrijk om een taboe te doorbreken en ervoor te zorgen dat vrouwen zich niet meer schamen om over hun ziekte te praten. Daarnaast wil ik er alles aan doen, om een inloophuis in Suriname neer te zetten. Niet alleen vrouwen, maar ook partners en kinderen moeten daar welkom zijn. Mannen vinden het vaak moeilijk om met hun emoties om te gaan en lopen weg. Maar, ze vinden het vooral moeilijk om hun vrouw te zien lijden en worden daar verdrietig van. Ook zij hebben het moeilijk en een luisterend oor nodig.’

Hoe gaat het nu met je?
‘Het gaat goed. Ik heb alle behandelingen achter de rug en ben heel blij dat ik Stichting MammaeCare Body & Mind heb kunnen starten. De officiële opening was op 9 juni, daar ben ik enorm trots op en dankbaar voor.’

Lees hier de folder van Stichting MammaeCare Body & Mind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.