Jose (56): “Als de jaarlijkse controles eraan komen, ben ik mezelf niet”

Onzekerheid
“Daar zijn we dan, zomaar opeens vier jaar verder! In april 2014 borstkanker gehad, borstsparende operatie, zes TAC-kuren en 16 bestralingen. Godzijdank (tot op heden) geen uitzaaiingen.

10 juli 2018
30 reacties

Tags: ,

En daar wringt nou net de schoen. Met de jaren ben ik er echt niet meer op dagelijkse basis mee bezig dat ik kanker gehad heb, maar als de jaarlijkse controles eraan komen, voor mij altijd in mei, ben ik mezelf niet. Snel geïrriteerd, vergeetachtig, bibberhandjes. Heel begrijpelijk natuurlijk, en de opluchting is dan ook weer groot als de oncologe mij verzekerd dat alles weer prima is.

‘Je bent nooit zeker van je lichaam’

Er blijft dan bij mij echter altijd een paar weken zo’n irritant stemmetje in mijn achterhoofd kwekken. En dat zegt: “Ja maar, in 2014 had je ook niks in de gaten, en bleek je dus eigenlijk doodziek te zijn!”
Dat heeft impact, je bent nooit meer zeker van je lichaam. Ik sport drie keer per week, ik werk in de ouderenzorg, en dat gaat goed.

Laat mijn leven niet bepalen
Ik merk dat mijn conditie nooit meer is geworden wat ze was. Ik blijk toch wat schade aan mijn longen te hebben vanwege de bestralingen.
We zijn nu weer een paar maanden verder, en ja, het is allemaal weer naar de achtergrond geschoven.
Zo hoort het ook, vind ik. Het feit dat ik borstkanker heb gehad zal niet mijn leven gaan bepalen! Dus, met volle kracht vooruit, en genieten van de aanstaande vakantie.

Tegen iedereen die nu nog een behandeltraject doorloopt wil ik zeggen: laat je niet klein krijgen, blijf vooruit kijken, zelfs op je slechtste dagen!!
Sterkte en succes!”

30 reacties

 • Marie-Jose says:

  Goed zo, José. Blik op vooruit!! Ik krijg in december mijn eerste controle, nadat ik afgelopen september de diagnose kreeg. Daarna 8 chemo’s gehad, amputatie en 15 keer bestraald. Ben er nu nog van aan het herstellen. Maar ik krijg al de kriebels als ik denk aan december……..

 • Sylvia says:

  Inderdaad blijft de angst.net 3 weken geleden mijn derde operatie in 1 jaar tijd gehad..nu opkrabbelen en weer voorzichtig gaan genieten van de mooie dingen die er zeker nog zijn..voor jou heel veel sterkte

 • Patricia says:

  Mooi geschreven! Dank je wel

 • Mila says:

  Alweer 3 jaar geleden ook…. Maar ik herken jouw gevoelens. Nooit meer zeker te zijn van je lichaam , het vertrouwen is weg.. Maar carpe Diem en positief verder daarmee gaan we het redden. We laten ons niet klein krijgen.
  In september volgt mijn 3 de controle

 • Ina says:

  Ik heb vrijdag mijn eerste jaarlijkse controle, incl mammografie. Nog bezig met immunotherapie dus nog niet eens helemaal ” los” maar ik vind het ook écht spannend.
  Had van mezelf niet verwacht dat ook ik zo zou reageren,ben positief ingesteld vansf dag 1 maar toch….

 • Ankie vd Weide says:

  Hoi Jose
  Ik had in 2001 borstkanker,ben borstbesparend geopereerd. Ben 36 x bestraald.
  Ook longbeschadiging en conditie redelijk. Naarmate de jaren verstrijken word het steeds makkelijker je krijgt weer vertrouwen in je lichaam. Tot ik in okt 2017 weer borstkanker kreeg. Nu andere borst. Toeval zeggen ze,maar toch……Weer borst besparend geopereerd en 16x bestraald. Weer al die controles, en was erg moe.
  Inmiddels gaat het best goed,conditie komt langzaam terug. We gaan er weer voor, al is het vertrouwen in mijn lichaam wel weer weg.

 • Olga Veestraeten says:

  Acht jaar na diagnose. Dit jaar voor het eerst vrij rustig naar de jaarlijkse controle gegaan. Maar de angst voor iets ergs, als je ergens iets voelt, die blijft!

 • Jacqueline says:

  Zo herkenbaar. Het is voor mij nu 5 jaar geleden dat er een stuk van mijn borst is verwijderd en 27 bestralingen gehad. Ik ben dus nu dus ” genezen ” . Alleen voelt het niet zo . Ik blijf ij je ook jaarlijks onder controle op eigen verzoek maar elk jaar weer hellemaal uit mijn doen .

 • Magda says:

  Zo herkenbaar! Het is iedere x weer topsport in de week vooraf aan de controle(s).
  2015 geopereerd, bestraling 23x gehad en daarna nog 14 chemo’s
  M’n lichaam heeft een flinke opdonder gekregen. Maar ik ben iedere dag dankbaar dat ik er nog ben, en kijk alleen maar vooruit.
  Geniet van de grote, maar vooral ook van de kleine momenten.

 • Trijn Brik says:

  Heel herkenbaar. Bij mij is het nu elf jaar geleden. Ik heb voledige amputatie gehad, vijf chemo’s en verder hoefde ik gelukkig niks. De controle’s blijven spannend. Het heeft ons ook wat positiefs gebracht. Wij hebben geleerd om meer te genieten van alles. Ik ben nu 54 heb twee zoons een schoondochter en twee heelijke kleinkinderen. De derde komt in december. Wat is het toch heerlijk dat ik dit allemaal mag meemaken.

 • Dineke Woldhek says:

  Heb vertrouwen lees ik een paar maal. Dat woordje alleen al maakte mij woest. Vertrouwen in mijn lichaam terwijl ik niets had gemerkt en gevoeld en toch zooooo ziek zijn. Afgelopen november had ik mijn eerste jaarcontrole en inderdaad de aanloop naar die dag was ik mezelf niet. Op het moment ik een goede uitslag kreeg, kon ik opgelucht ademhalen. Die spanning die je beschrijft is zo herkenbaar.

 • Els Meijer says:

  Na 12 jaar, elk jaar weer spanning en opluchting, is mijn borstkanker weer teruggekeerd in mijn buikholte. En dan hoor je dat het einde oefening is…nee, vertrouwen in mijn lichaam deed ik ook niet, maar dit had ik nooit verwacht.

 • Karin Rutjes says:

  Het wordt nooit meer zoals het was….Zit nu nog midden in het traject en de kunst is het even kunnen en durven loslaten van alle onzekerheden. Probeer de kanker niet van alle kanten te bekijken, laat het stromen en kijk waar het je naar toe brengt!

 • Kathy says:

  Toen ik twee jaar geleden de diagnose kreeg op m’n 42ste werd mijn motto ‘go with the flow’. En dat motto helpt mij nog steeds. Mijn lijf en leven zijn nu anders maar niet per definitie minder. Het proces van borstkanker heeft mij ook heel veel mooie inzichten gebracht.

 • Mariët says:

  In 2012 de diagnose borstkanker gehad en sindsdien 9 keer geopereerd met diverse complicaties en inoperavele klachten. Gelukkig niet ‘einde oefening’ maar wel blijvende pijn waarvoor op dagelijkse basis morfine. Nee…. vertrouwen…. Niet meer.

 • Monique says:

  6,5 jaar na de diagnose is nu de borstkanker terug in mijn buik en flink ook.Heb nooit meer vertrouwen gehad in mijn lichaam omdat mijn markers langzaam maar zeker bleven oplopen en nu dus explosief.Soms kon ik het even “parkeren”, dat gaat nu niet meer lukken.Ik hoop op nog een beetje tijd voor mijn liefsten.

 • Yvonne says:

  mag me ook voor de jaarlijkse controle melden
  12 de maal in augustus
  blijft spannend elke x

 • Cora says:

  December 2012 is borstkanker geconstateerd. Eind januari 2013 geopereerd, borstsparende operatie. 25 bestralingen en 5 jaar hormoonbehandeling later. De laatste op 8 maart, best eng eigenlijk.
  Twee weken geleden toch weer grote schok, een verharding in de behandelde borst. Een week onrust, het hele onderzoek traject weer in. Uitslag was littekenweefsel, maar ook kalkspatjes, dus in december weer foto. Eerlijk gezegd heeft mij dit toch wel weer een knauw gegeven en zeker mijn vertrouwen in mijn lichaam.

 • toos says:

  hier ook na 10 jaar joepie hoef niet meer ieder jaar mag weer gewoon net als iedereen naar de bus.
  nou dus niet moet in oktober een nieuwe mammogram laten maken omdat er in de andere borst ineens kalkspatjes zitten.
  een jaar eerder nog niets had borstcorrectie gekregen aan die borst.
  dus nu echt in de zenuwen.

 • Gerie Los says:

  Mijn vreugde over de goede uitslag , nu een jaar na borstsparende operatie, 16 bestralingen en nu hormoontherapie wordt toch een beetje teniet gedaan door alle berichten die ik hier lees.Maar toch zie ik elke nieuwe dag als een nieuwe uitdaging , n.l.positief blijven en genieten van het leven! Wat de toekomst brengt weet niemand. Goed onder controle blijven, dagelijks een pil slikken en goede hoop houden! Sterkte voor alle vrouwen die nog midden in de behandfase etc. zitten.

 • Marion says:

  Zo herkenbaar… bedankt voor het delen van je verhaal!
  Ook ik iedere keer in de stress!
  Ik denk iedere keer; nu zal het minder stressvol zijn, en toch verrast het me dan weer!

 • Clasien Rijvers says:

  Wat herken ik mezelf hierin, 5 jaar geleden een borstbesparende operatie gehad en 32 bestralingen de laatste 7 waren de boostbestralingen, waar ik nu 5 jaar later nog naweeën van heb, altijd moe, longfybrose door de bestralingen, slokdarmklachten sindsdien en nog steeds pijn door littekenweefsel en een korte termijngeheugen als een zeef, mede daardoor ben ik al een aantal jaren geleden 100 % afgekeurd, ik sta sindsdien in de bejaarde modus! Maar ik ben er nog en hoop dat nog heel lang te blijven! In september weer op controle, spannend natuurljk maar na het krijgen van een goede uitslag kan ik er weer tegenaan . En al gaat alles wat ik doe dan veel langzamer dan voorheen , het gaat nog

 • Anita says:

  Het je weet het niet gevoel knaagt in mijn achterhoofd ..2 jaar geleden bosrtbesparende operatie hormoongevoelige tumor&16 keer bestraald,afgelopen februari gehoord dat ik de brca2 gen heb.Preventief Ei-leiders&stokken verwijderd 2 maanden geleden.
  Nu in een soort van emotie achtbaan..zullen mijn kinderen gendrager zijn…

 • Gine says:

  Bedankt voor je blog, ik ben dus niet de enige. Zo herkenbaar. Zelf moeilijk met de mensen om me heen, joh t is toch al n jaar geleden.
  Zeker is de controle goed, ze hebben de tumor toch weggehaald en je bent bestraald. Dus waarom zo druk maken???

  Je mag trots op jezelf zijn! Wat je allemaal al weer hebt bereikt.

 • Hilma says:

  Herkenbaar, mijn afspraak staat ( expres) in oktober, dan is het gelijk borstkanker maand. hebben we het weer gehad, 46 toen,het hele pakket gehad, nu 10 jaar verder in december, in okt.stopt het Tamoxifen verhaal, Bibberdebibber! Vertrouwen, ja! Maar toch dat venijnige stemmetje, wat maar als,… Grrr! Succes allemaal dames!

 • Anneke says:

  Bij mij nu 1 jaar geleden borstamputatie, daarvoor heb ik eerst 16 chemo, s gehad begonnen op 22 dec. 2016 en mijn laatste chemo 30 mei 2017 en 5 juli 2017 geopereerd aan borstamputatie. Erg ziek geweest van de chemo,s en vele bijwerkingen. Gelukkig voel ik mij nu goed wel regelmatig met up en downs . Ik slik ook hormoonpillen Anastrozol voorlopig eerst 5 jaar , misschi en word het 8 jaar. Maar ook net als jullie allemaal ik ben ook altijd weer erg gespannen als ik voor controle kom. Ik heb niet echt meer het vertrouwen in mijn lichaam. Ik ben nu bijna 61 jaar.

 • Patricia says:

  Mooi geschreven en zo herkenbaar.
  Vorige week donderdag was ik werkelijk niet te genieten…tia, jaarlijkse controle vrijdag…
  Helaas moet je je daar volgens velen maar overheen zetten. “Je voelt je toch goed???” Ja, maar vijf jaar geleden voelde ik me óók prima tot het moment dat ze de vloer onder me vandaan sloegen… En de overige 363 dagen van het jaar zet ik mijn angst overboord en geniet ik, ondanks wat beperking dankzij de chemo, met volle teugen.

 • Monique says:

  Bij mij is het nu in november 5 jaar geleden dat ik de diagnose kreeg. Maar ieder jaar de controle is voor mij een angstig moment. Ben dan meestal een paar dagen zenuwachtig voor het onderzoek,ben dan niet mij zelf.
  Ik heb nog steeds geen 100% vertrouwen in mijn lichaam en mijn conditie is ook niet meer hetzelfde als voor de diagnose.

 • Ingrid says:

  Heel herkenbaar allemaal…. De jaarlijkse controle blijft spannend! Maar waar ik ook last van heb is die oktobermaand……De hele maand gaat over borstkanker. Dat rakelt alles zo op. Ik wil de maand oktober het liefst onderduiken….
  De aandacht is goed maar ook heftig. Ben ik daarin alleen?

 • Helwig says:

  sterkte iedereen met de controle mammografie ik vind het ook nog steeds spannend naar 2019 borstkanker,het niet niks wat we meegemaakt hebben

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.