Evelien (36): “Ik moest me aan je overgeven, je accepteren in mijn leven”

Vandaag precies 5 jaar geleden was jij mijn diagnose. Ik heb in de afgelopen jaren hard tegen je gevochten: zeven operaties; zes chemokuren; ontelbare uren onderzoek, therapie en doktersbezoeken; ongemakkelijke kwalen en steeds maar weer die verschrikkelijke vermoeidheid.

14 juli 2017
30 reacties

Ik moest me aan je overgeven, je accepteren in mijn leven. Je hebt veel kapot gemaakt in mijn lijf en het mijn geest soms onverdraagzaam gemaakt. Ik heb dierbaren aan je afgegeven en dierbaren waarmee je steeds in gevecht blijft. Ik rouw nog dagelijks om het verdriet dat jij teweeg hebt gebracht.

Maar vandaag zet ik een punt achter je, hoewel je altijd een deel van me blijft. Ik heb deze slag van jou gewonnen en ondanks dat ik altijd mijn angst voor jou met me mee zal dragen, heb ik me voorgenomen nog alleen maar positief aan je terug te denken.

Dankzij jou heb ik belangrijke keuzes gemaakt over de richting die ik wil geven aan mijn leven. Ik heb verschrikkelijk mooie vriendschappen opgebouwd, mooie en lieve mensen leren kennen op een manier waarvan ik dat nooit voor mogelijk hield. Ik heb mensen ontmoet waar ik anders nooit van had geweten. Ik heb meer weten te waarderen en meer weten te geven. Ik heb eigenschappen van mezelf ontdekt die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Al met al heb jij me een veel gelukkiger mens gemaakt. Ik heb meer vertrouwen in mijn eigen kunnen als dat ik dat ooit tevoren heb gehad. Ik leef!
(en ben verschrikkelijk trots daarop.)

Dus kanker: ik zal je nooit vergeten en nooit vergeven voor waar je me doorheen hebt laten gaan. Voor het verdriet en gemis dat je me hebt aangedaan. Toch wil ik je bedanken. Gewoon omdat dat ik veel van je geleerd heb en door jou een krachtiger mens ben geworden. Ik hoop dat je me nu met rust laat en ook de mensen van wie ik houd. En ondanks dat ik weet dat dat een onrealistisch verlangen is, zet ik toch vandaag en nu, al was het maar voor heel even, een punt achter je.

Vijf jaar duurde het voordat alle behandelingen en operaties achter de rug waren. Steeds weer door het dal en vechten om er weer bovenop te komen. Toen ik uit de laatste operatie kwam schreef ik dit.

30 reacties

 • Ine says:

  Prachtig geschreven Evelien! Kippenvel! X

 • Ellen says:

  Lieve Evelien,
  Jouw verhaal heeft mij diep geraakt.
  Ik bewonder jouw kracht om van iets negatiefs iets positiefs te maken.Wat een moed om te kunnen zeggen:” al met al heb je mij een veel gelukkiger mens gemaakt”.
  En dat na al diepe krassen in je ziel……
  Ik gun je van harte een gelukkig en gezond leven in de toekomst, samen met je lief zoontje en Arjan.
  Hartelijke groeten,
  Ellen Jongen-Badenbroek

 • ria schouren says:

  Ik wist niet dat Arjan ook zo’n groot verdriet met zich mee droeg.
  Evelien wat ben je sterk en positief.
  Jij zult nog heel wat jaren van je mooie stoel mogen genieten.
  Heel veel geluk met Arjan en jullie leuke zoontje.

  Groetjes Ria.

 • Carla Gelissen says:

  Evelien dit is zo mooi geschreven.
  Veel geluk gewenst voor jullie samen.

 • Jill Kleijnen says:

  Mooi geschreven Evelien. Geniet van het leven samen met je mooie gezinnetje. Liefs van ons allemaal.

 • Ellen Geurts says:

  Mooi Evelien, krachtig en puur, zoals je bent. Diep respect hoe je hiermee omgaat en het positieve eruit haalt.

 • Leonie Koerts-Oligschlager says:

  Lieve Evelien,
  Wat een heftig maar prachtig verhaal. Ongeloofelijk hoe positief jij en ook Arjan ondanks deze heftige periode zijn gebleven en er voor jullie kleine man ondanks dit zijn geweest. Respect hiervoor. Met tranen in mijn ogen je verhaal gelezen. Ik wens jullie alle goeds van de wereld, jullie verdienen het. Heel veel groetjes Leonie.

 • Angelique says:

  Beste Evelien

  Wat een verhaal.
  Wat ben jij een sterke vrouw.
  Met tranen in mijn ogen heb ik dit gelezen.
  Wat knap dat jij het negatieve in positieve hebt kunnen om zetten.
  Ik hoop dat ik dat ook kan.

  Ik wens jouw heel veel geluk met alles.

  Liefs;

  Angelique

 • Andrea Bonnes-Nijland says:

  Lieve Evelien wat een mooi verhaal ik herken daar ook dingen van mijzelf in. Ben er ook sterker door geworden en heb meer zelf vertrouwen gekregen. Wens je nog een heel lang en gelukkig leven met al je dierbaren.
  Liefs Andrea

 • Tessa says:

  Evelien,

  Ik was helemaal stil toen ik je blog las. Het is zo herkenbaar en zo mooi verwoord.
  Heel veel sterkte en geluk toegewenst

  Groetjes
  Tess

 • Karin vd Boom says:

  Lieve Evelien,

  Ik voer de strijd nu ruim 3 jaar. En ik weet dat ik het niet ga winnen. Toch wil je maar 1 ding en dat is leven.
  Gewoon leven.. met iedereen waar je van houdt!
  Ik blijf strijden tot het klaar is. Heb jij ook gedaan en zo te lezen met succes. Heb heel veel bewondering voor je, om alles dat je hebt moeten doorstaan. Ik weet wat het met je doet. De stress en spanning is enorm. De uitslagen, weer nieuwe onderzoeken, uitputtende chemo’s, operaties..
  Jij staat mooi in het leven.
  Ik gun je alle goeds van de wereld!
  Liefs Karin

 • Ria says:

  Wat mooi geschreven, kippenvel. Ik wens voor jou en je gezin alle goeds, en een heel mooi en lang leven toe! Veel liefs, Ria

 • Lida van den Oever says:

  Wat mooi geschreven Evelien.
  Ik kreeg tranen in mijn ogen.
  Ik weet wat het is,veel dierbaren aan overleden.
  Heel veel sterkte,en geluk toegewenst.Lida

 • Patricia says:

  Lieve Evelien,

  Zo herkenbaar. Mooie woorden. Sterkte meid xxx

 • Cora Mast says:

  Zo herkenbaar. Heel veel geluk

 • Mary Knoester Groeneveld says:

  Ik wens he en heel mooi lang leven. Je hebt al genoeg te verduren gehad.
  Carpe Dieum.
  Liefs
  Mary.

 • Lies says:

  Mooi geschreven.
  Ik zit weer opnieuw in deze strijd .
  Welke keuze maak ik , wat is goed voor mij .
  Wat is kwaliteit van leven nu !
  Moeilijke beslissingen.

 • Beatrix Weissenberg says:

  Heel mooi geschreven ik wens je al het geluk van in je leven dat je weg nu alleen nog maar over rozen mag gaan en de dornen zijn verdwenen

 • Bep Kalverboer says:

  Maar je blijft in jezelf huilen om wat je kwijt bent en de vrienden die je hebben laten vallen. Je weet dan wat eenzaam maar niet alleen betekend.Sterkte in de komende tijd

 • carla says:

  super,heb respect voor je.mooi verhaal.xxxx

 • Carmen says:

  …kippenvel… Mooi geschreven… Respect voor U, om de strijd aan te gaan en die is zwaar.
  Vind het altijd knap dat mensen ondanks deze ziekte en hoe verrot ze zich ook voelen altijd blijven vechten en positief zijn.
  Ik wens u een mooi en gelukkig leven in goede gezondheid.

 • mia tholen says:

  diep respect evelien dat je vijf jaar die energie hebt gehad en positief blijft ik heb twee jaar in behandeling geweest nu is het al dertien jaar geleden ga er vanuit dat ik gezond ben blijf lachen en doe dingen wat je graag doet. je redt het wel mia

 • Petra says:

  Mooi geschreven, en zo herkenbaar. Op deze manier had ik het niet onder woorden kunnen brengen. Ik wens je een goede gezondheid.

 • Nelly Buters says:

  Ik heb zelf ook borstkanker heb ook 6 chemo gehad word niet meer beter ben blij dat ik ernog ben voor mijn kinderen we hebben allebij moeten vechten maar ik heb heel veel respekt voor jouw Evelien wens je het allerbeste. Groetjes Nelly

 • Patricia says:

  Wauw, heel mooi geschreven! Ik wens je al het geluk voor de toekomt!

 • marjo kamp lohuis says:

  respect voor dit verhaal wat je met ons wil delen ,kreeg de diagnose april dit jaar ,je leven staat op de kop ,gelukkig heb ik een borst besparende operatie ,achter de rug en bijna 21 x bestraling ,ben er nog lang niet 5 jaar hormoon tabl slikken (schrik) ,maar wens je alle geluk toe ,diep respect

 • Lindy says:

  Zeer herkenbaar,mooi en raak geschreven,ik voel het ook zo, zelfde ervaringen.
  Nu nog 1 operatie te gaan..
  Kon het maar zijn dat mijn partner de kanker ook achter zich kon laten…

 • Anastasia says:

  Carpe Diem ❤

 • Chantal Schoenmakers says:

  Zo Evelien, die komt binnen! Respect voor jou meid! Heel veel geluk en liefde toegewenst voor jou en je gezinnetje!

 • Carla Gelissen says:

  Ik bewonder jullie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.