“Ik, een man. Borstkanker?”

Het is nu zeven jaar sedert ik de woorden “het is borst kanker en het is kwaadaardig’ hoorde. Ik een man? Borstkanker? Ja hoor. Ik wist wel dat het kon, heel veel mensen niet. Altijd is het de mooie vrouw of vrouwen. Het is altijd mooie sieraden en lekker geurtjes waar borstkanker blijkbaar bij hoort.

20 november 2019
Laat een reactie achter

Tags: , ,

Lang geleden kende ik een man die borstkanker had gehad. Niet van mijn medische opleiding en carrière. Hoe had ik het gevonden? Een jeukende tepel die een paar weken eerder wat droog schilferig huid hadden vertoond. Nou ja. Ik was verpleegkundige geweest. Wat is dat? Dat wist ik niet maar ik wist wel wat het niet was.
 
Als lang afstand hardloper had ik soms last van mastitis en nipple rub. Dat doet zeer, de hele tepel hard. Dit was niet zeer. Een klein hard rubberachtig knobbeltje. Als ik het hard drukte dan deed het zeer maar anders nee. Ik was hard aan het trainen geweest dus dacht aan een cyste. Ik heb zo’n week gewacht, niets veranderd. Dus huisarts. Zij heeft me onderzocht, haar handen gewassen en zei “Ik denk niet dat het Kanker is maar ik stuur je voor een röntgen…”


Kanker??Daar ik had nergens aan gedacht. Dus, naar het ziekenhuis. Ik was aan het lachen met de staff want een mammogram bij een man is zeer moeilijk. Naar het mammogram ging plotseling alles heel anders.. Iedereen ging dood professioneel. Er komt een andere technicus bij om een doppler te doen en ook een biopsy van het knobbeltje te nemen. Zo’n pijn had ik nooit gekend! Niemand had iets gezegd over een biopsy! Nu had ik ook wel in de gaten dat er iets mis was.

Thuis ging ik goed kijken in het spiegel. Toch was er een klein deukje onder het tepel en toch zag het iets anders uit. Maar het was echt microscopische veranderingen. Maar ik ging mijn medische boeken kijken. Borstkanker bij mannen. Niets nergens kwam de word” mannen in het alles over borstkanker, alleen vrouwen symptomen, alleen vrouwen statistieken. Niets nergens nadah.
Online ook hetzelfde alleen een Engelse site. Cancer research u.k . “Mannen kan ook borst kanker krijgen.” Dat was het totaal informatie voor mannen. Ik ging met mijn dochter naar het chirurg om het officiële uitslag te krijgen maar in mijn hart wist ik het al. Het is borstkanker. En het is ook in jouw lymfklieren verspreid.
 
Het tweede deel lijkt een doodsschop. Stadium 3. Dit was de oorzaak van pijn in mijn linker arm tijdens het hardlopen! De verhoogd bloed toevoer drukte de klieren tegen het zenuw. Wij zouden denken aan borstkanker met een tijdelijk pain in hun arm? Eerder zou je aan een hart kwaal denken. Pain in de linker arm tijdens sporten..

Het uitslag was in Maart 2012. Daarna chirurgy. chemotherapy en bestraling, duurt tot november 2012. Herstel? Duurt lang. Ik deed mee aan het herstel en balans cursus bij het Antonius ziekenhuis. Ik ben blij dat ik heb dat gedaan. De schade aangericht door het behandeling is schokkend. Hand oog coordinatie. evenwicht maar ook psychologische. Ik dacht ik geen psychologische problemen hadden met het maar toch was er iets dat moest nog goed weg gezet worden.

Toen begon ik op mijn crusade om beter erkenning van mannelijke borst kanker. Ik heb mijn boek “The pink unicorns of male breast cancer ” geschreven en laat publisheren. Ik heb hem in mijn moeder taal geschreven want het ging over ervaring en gevoelens, mijn humor, die zo belangrijk was en nog steeds is.
Ik ging verder zoeken over mannelijke borstkanker. Feit: slechts 10% van mensen weten dat ook mannen borst kanker kan krijgen. Statistiek als u iets kan vinden, verschillen ze heel veel. Het percentage mannen tot vrouwen hoorde ik is ergens tussen 0.02% en 0.05 %. gemiddeld 0.9% dus.

Een op de Honderd borst kanker patienten is een man. Vrouwen een op zeven of een op acht. Mannen Een op een Duizend of Een op Honderd duizend? Hoe vaak ziet u een man in een fotoposter enzo over borstkanker? Ik zag Acht honderd drie en zeventig in een blad over borstkanker. Als dat juist is dan hoe is het er is maar twee van ons in Sneek? Met 20.000 bewoners. Net onder een honderd mannen per jaar in Nederland met 20 million?

Vraag; wanneer heeft u een stropdas ,overhemd. scheerapparaat.of aftershave gezien in zo’n een borstkanker catalogus? Het logo van het Engelse Breast cancer now. Stop women dying from breast cancer. En mannen dan? Zijn ze niet Vaders Echtgenoten Opa’s Ooms en Broers? Het is een slag. Als ik of mijn borst kanker broers vraag deze organisaties het is hetzelfde verhaal. Wij geven ook aan mannelijke borst kanker research. En wij hebben een bladzijde erover maar toch moeten wij meer doen aan awareness..

“Word vriendin van Pink”. mooi all girls together. Daar worden mannen ook aware van gemaakt? Misschien een foto van een man tussen alle mooie vrouwtjes zou helpen? Ik wilde een marathon lopen om fonds te werven voor borstkanker. Bijna elke groep was het specifiek voor “Vrouwen met borst kanker”.
Feit. 19% van vrouwen met borst kanker sterven ervan. bij mannen is dat 25%. dat terwijl borst kanker is makkelijker te diagnose en behandelen bij mannen.
Kanker kan geen verstoppertje spelen bij mannen. er is te weinig vet. maar precies daarom gaat kanker veel sneller verspreiden in mannen. mooi dat er is een bladzijde om alles op te zoeken. maar als je denkt dat je geen borst kanker kan krijgen want het is een “Vrouwen ziekte”‘ net als baarmoeder hals kanker gaat u niet lezen of controleren.
Mannen krijgen geen mammograms behalve als diagnostiek en dan is het vaak al te laat. Daarom de meeste mannen kwam bij hun huisarts laat stadium 3. Maar ook huisartsen denken dat het ook een vrouwen ziekte is.

Feit. Drie Engelsmen en twee Nederlanders ging naar hun huisarts met een knobble in het borst. Een Engelsman en een Nederlander waren thuis gestuurde niets aan de hand. Het is een cyste of een vet bolletje. Dit heb ik gelezen zo vaak. Een jonge man ging naar verschillende huisartsen over een acht jaar periode elke keer was hij vertelde niets aan de hand het is een cyste. Natuurlijk is hij gestorven. Hij was niet eens 40 geworden met twee kleine kinderen.

Over de laatste zeven jaar is er wel wat bereikt vooral in America. daar het derde week van Oktober is mannelijke borst kanker week in veel van de staten. Maar er is nog veel verder te gaan voordat ik geen mythologische beest meer ben. geen freak man met een vrouwen ziekte. gewoon een man met borst kanker.

Awareness zouden die sterfte figure van 25% neerhalen als mannen weten dat ze toch borst kanker kan krijgen en daarom niet als vrouwen zich controleren. en als ze iets vinden. naar het huisarts gaan en zonder meer een Röntgen werd gemaakt.
Awareness is the key to saving mens lives. Ik heb geen vrouw ontmoet dat niet wist dat ze borst kanker kon krijgen. Maar hele veel mannen en vrouwen dat denk dat mannen geen borst kanker kan Krijgen.


Alan Herbert (71)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.