Frida: “Ik ben blij dat ik iets kan doen voor een ander”

Frida (58) werkt op de bloemen en planten afdeling van DEEN. Ze maakt deze maand de actieboeketten voor Pink Ribbon. Extra speciaal voor haar want zelf werd ze bijna 10 jaar geleden getroffen door borstkanker. “Ik weet wat het betekent om borstkanker te hebben, en ik ben blij dat ik iets kan doen.”

9 oktober 2017
2 reacties

Tags: , , , ,

“Mijn werk is geweldig! Ik doe het al bijna zestien jaar. Het is fleurig en ruikt altijd lekker. Bloemen maken mensen blij dus dan word ik vanzelf ook blij. Voor mij is mijn werk ook een teken dat het goed met mij gaat. Zolang ik kan werken, ben ik gezond.”

In augustus 2009 kreeg Frida de diagnose borstkanker. Vier maanden voor haar 50e verjaardag. Ze was van plan een groot feest te geven met alles erop en eraan. Maar dat ging niet door. Dacht ze…
“Ik kreeg een oproep thuis voor het landelijke onderzoek. Ik ging er naartoe in de veronderstelling dat ik ze even liet fotograferen en dan de bevestiging zou krijgen dat ze gezond waren. Borstkanker komt in onze familie niet voor.
Vier dagen later stond de huisarts voor de deur. Ik was aan het werk. Toen ik thuiskwam zat mijn man op de bank. Hij was spierwit en had een brief in zijn handen. ‘Ik denk dat het niet goed is’, zei hij. Nooit had ik eraan gedacht dat het foute boel kon zijn.”

‘Toen brak de paniek uit’
In het ziekenhuis werden er onderzoeken gedaan en er werd een biopt genomen om te kijken of het goed- of kwaadaardig was. “Toen brak de paniek uit… Ik kom uit Israël en zou de dag na de onderzoeken voor familiebezoek teruggaan. Ik wilde de reis annuleren maar de dokter zei dat ik kon gaan. De uitslag zou hij telefonisch doorgeven aan mijn man.
En toen kwam de uitslag. Het was niet goed. Het was prettig dat ik op dat moment met al mijn familie omringd was. Alleen mijn man miste ik natuurlijk.”

Een week later toen ze weer terug was in Nederland werd Frida geopereerd. Een borstsparende operatie. Daarna volgde herstel, 36 bestralingen en chemotherapie. “Een week na de operatie werden nog een keer mijn lymfe gecheckt. Dat was toch niet helemaal goed en een operatie volgde.
Een paar dagen voor mijn 50e verjaardag begon ik aan de chemokuur. Mijn verjaardag vieren, daar had ik geen zin meer in. Wat ik niet wist, was dat mijn man daar anders over dacht.
Op mijn verjaardag gingen we lunchen in een restaurant. Toen ik het huis binnenkwam viel het mij op dat ik de parfum van mijn zus uit Israël rook. Ja hoor, alle familie was overgekomen en hadden zich bovenaan de trap verstopt! Ik kon alleen maar huilen!
Iedereen stond in de woonkamer in het Hebreeuws een verjaardagsliedje te zingen met een sterretje in de handen. Het was prachtig en ontroerend.

‘Mijn werk gaf mij afleiding’

Ik ben heel positief ingesteld maar die chemotherapie was zwaar. De eerste week na de kuur lag ik ziek als een hond in bed. De tweede week ging het dan weer beter. Mijn man wist precies wanneer ik mij weer beter voelde want dan stond ik in de keuken te kokkerellen!
Met mijn werkgever had ik afgesproken dat ik als ik me goed voelde, een paar uurtjes kon komen werken. Dat vond ik fijn, want het is ook afleiding natuurlijk.”

Twee keer per jaar moet ze nog naar het ziekenhuis voor controle. “Dat vieren we dan als het goed nieuws is. Weer een jaar erbij. Je vergeet natuurlijk nooit wat er is gebeurd, het zit opgeslagen in je hoofd. Maar ik ben een blij mens. Ik zie de leuke dingen van het leven en zeur niet snel over dingen.”

Dat ze door haar werk iets kan doen voor borstkankerpatiënten vindt Frida heel bijzonder. “Ja, het doet me wel wat. Met een boeket kun je iemand blij maken. En ik weet wat het betekent om borstkanker te hebben dus ik ben blij dat wij met deze geweldige actie van DEEN iets kunnen doen voor een ander. Iedereen kent wel iemand die deze rotziekte heeft gehad. En ik hoop echt dat met alle steun en alle donaties er meer onderzoek komt zodat het in de toekomst misschien wel met een pilletje of antibiotca te behandelen is.”

Boekettenactie DEEN:
In de winkels van DEEN is van 2 tot en met 28 oktober het actieboeket voor € 10,- te koop. Online kun je voor € 20,- een boeket kopen en gratis laten bezorgen.
Bij beide boeketten wordt er € 2,50 aan borstkankeronderzoek gedoneerd.
Koop online het Pink Ribbon actieboeket van DEEN

2 reacties

  • Anne-Loes Westerveld-Olofsen says:

    Ondanks dat wij als collega’s mekaar niet kennen wil ik een reactie geven op dit bericht.Ben blij dat het goed gaat.En je positieve uitstraling straalt er van af.
    Veel geluk en gezondheid in de toekomst….

  • jan buis says:

    gisteren heb ik mijn pink ribbon boeket binnen gekregen en net als vorig jaar weer prachtig mooi. vorig jaar werkte ik zelf bij Deen bloemen in hoorn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.