Grytsje (66): “Het voelde alsof ik het allemaal alleen moest doen”

Grytsje is 66 jaar en woont in Heerenveen. Dertien jaar geleden kreeg ze borstkanker. Drie jaar daarvoor overleed haar man.

13 oktober 2016
4 reacties

Tags:

“Op mijn vijftigste was ik weduwe. Toen ik ziek werd woonde een van mijn twee zoons nog thuis. Mijn andere zoon, die ernstig gehandicapt is, woonde niet meer thuis. Ik wilde niet dat mijn ziek zijn voor mijn andere zoon een reden zou zijn om langer thuis te blijven wonen. Ik wilde dat hij zijn eigen leven ging leiden.
We woonden ‘buiten’ en hadden een groot erf. Ik heb het huis verkocht en ben in Heerenveen gaan wonen zodat ook mijn zoon zijn eigen gang kon gaan.”

Ziek zijn en niet de steun van je partner kunnen krijgen vond Grytsje moeilijk. “Het was heftig maar mijn zoon ving me goed op. Maar toch, al die bestralingen en de operatie… Het voelde alsof ik het allemaal zelf moest doen. “
Grytsje heeft nooit gewerkt omdat ze altijd voor de kinderen zorgde. Een aantal jaren geleden kreeg ze een nieuwe partner met wie ze nu nog steeds samen is. “Mijn partner heeft een druk leven en is altijd bezig.” Uiteindelijk leidde dat tot een heel nieuw leven voor Grytsje. “Ik wilde voor een groep vriendinnen een demonstratie van Ha-Ra regelen. De consulente die ik sprak zei dat ze zo druk was, dat het wel even ging duren. Ze zei dat ze nieuwe consulentes zocht. Binnen no-time was ik dat! Inmiddels ben ik teamleidster en heb ik het drukker dan ooit.”

Jubileum van Ha-Ra
Voor het jubileum van Ha-Ra is een speciale actie ontstaan. Grytsje: “Tijdens een ‘werkbezoek’ aan de Ha-Ra fabriek in Duitsland zagen we een doekje met een felroze rand. Dat is wel iets voor Pink Ribbon, opperde iemand. Zo is het idee geboren om een actie te doen voor Pink Ribbon. Dit jaar vieren we dat we 25 jaar in Nederland zitten en deze actie past daar mooi bij. In mijn werk heb ik bijna alleen maar met vrouwen te maken. Ook in mijn team zijn een aantal dames met borstkanker geconfronteerd. Met de actie kunnen we iets terugdoen, want iedereen kent immers wel iemand die is getroffen…”

Lees meer over de actie van Ha-Ra op onze website.

4 reacties

 • Fien Sengers says:

  Een dikke knuffel voor je verhaal.
  Wij doen allemaal ons best om veel geld op te halen voor de belangrijke onderzoeken.

 • Betsy Prins says:

  Ook al ben ik na 19 jaar Ha-Ra consulente te zijn niet meer zo heel actief, voor deze actie ga ik uiteraard mijn uiterste best doen! En dat lukt heel goed!

 • jellie van Veen says:

  wat een aangrijpend verhaal Grytsje en wat een super sterke vrouw ben jij !
  Ook ik werk al bijna 20 jaar bij de hara en zet me natuurlijk hiervoor in! Ook in mijn familie kwamen we met borstkanker in aanraking en ondervonden we de impact hiervan.

 • Marieke vd heide says:

  Mooi omschreven….
  Vindt het ook een super actie, wie wordt er niet mee geconfronteerd in de familie of vrienden kring.
  Mijn moeder is er aan overleden en mijn vriendin van 37 vecht nog elke dag.
  Ik doe er ook volop aan mee als hara consulente zet ik me er voor in.. maar jij bent zo te lezen een sterke vrouw.. kop op!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.