‘Het overlevingsverhaal van mijn moeder’

“Vandaag wil ik een verhaal met jullie delen. Een overlevingsverhaal van mijn moeder. Ik zal nooit meer de dag vergeten toen ik te horen kreeg dat mijn moeder gediagnosticeerd werd met borstkanker. 14 juli 2020. Het was papa’s verjaardag en mijn eerste werkdag bij de IND. Op dat moment kon geen enkele mate van verdriet of fysieke pijn vergelijkbaar zijn met wat ik voelde. Mijn leven stortte in elkaar.

12 april 2021
1 reactie

Ik weet nog hoe ik op werk voor iedereen warme chocolademelk over mijn kleren morste. Ik was in een fase van ongeloof. Ik kon en wilde het niet geloven.

De dokters zeiden dat er uitzaaiingen waren in de oksel en dat er een PET-scan gedaan moest worden om te kijken of het uitgezaaide borstkanker was. Het was de moeilijkste periode van ons leven. Ik ademde, maar leefde niet meer. Alsnog probeerde ik mij sterk te houden voor mijn familie. Ik had mezelf beloofd niet voor hen te huilen.

We waren allemaal in shock. Elke keer dat er met mijn familie uit Koerdistan gebeld werd, moesten ze huilen. Ze wilden mama spreken, maar die gesprekken gingen niet altijd even makkelijk. Het brengt zoveel emoties en verdriet met zich mee…

Toen kwam de dag van de uitslag. De dokter kwam meteen met de deur in huis vallen: we hebben goed nieuws, het is geen uitgezaaide borstkanker! Dat was echt een enorme opluchting en onze hoop werd daardoor alleen maar sterker.

Op haar borst was een tumor van 7,1 cm en er waren 4 lymfeklieren in de oksel aangedaan. We waren echt net, maar ook net op tijd. Stadium 3, hormoongevoelige kanker. Wat waren we opgelucht dat het geen agressieve vorm van kanker was.

Het was allemaal zo lastig. We konden nergens heen en niemand kon naar ons toekomen in verband met Corona. We probeerden zoveel mogelijk afstand te houden van mijn ouders en ik heb ze zelfs een tijd niet geknuffeld en kusjes gegeven, omdat ze echt niet ziek mocht worden, ook al was het een klein griepje. Maar wat hebben we geluk gehad dat mijn liefste nichtje en neefje in deze moeilijke tijd ons zoveel energie hebben gegeven, vooral aan mama. Zonder hen zou het veel moeilijker zijn geweest.

Mama heeft 16 chemobehandelingen ondergaan. Ze heeft veel bijwerkingen gehad. Er is zelfs twee keer ambulance aan huis gekomen, omdat mama gewoon niet meer kon bewegen vanwege pijn in haar botten. Ik herinner me nog dat ik met blote voeten huilend de straat op rende.

Na de behandelingen werd een MRI-onderzoek en echo gedaan. De chemobehandelingen bleken goed gewerkt te hebben.

Na chemo werd mama op 18 januari 2021 geopereerd aan de borst en oksel (+port-a-cath is eruit gehaald). Het was ook nog eens de trouwdag van mijn ouders; 33 jaar getrouwd. Mijn papa is mama’s steun en toeverlaat. De betekenis van echte liefde vind ik terug in mijn vader en moeder. Jullie trouwdag is niet alleen een herinnering aan hoe mooi jullie beiden zijn als een getrouwd stel, maar het is ook een herinnering aan hoeveel sterker we zijn geworden als gezin!

Na de operatie ging de arts er vanuit dat alles goed was, maar voor de zekerheid moest een biopt afgenomen worden van een lymfeklier die eruit was gehaald.

We waren heel erg positief en zo blij dat chemo gewerkt had. Op de dag van de uitslag ging mama vol vertrouwen met papa naar het ziekenhuis. Ze dacht dat alles eindelijk voorbij was. Maar toen kregen we iets anders te horen dan gehoopt. Chemo heeft onvoldoende gewerkt in de aangedane lymfeklieren. Er moest een tweede operatie van de oksel komen en 10 klieren weggehaald worden, in de hoop dat de meerderheid van deze klieren schoon zijn. Opeens kwam er een teleurstellende blik tevoorschijn op mama’s gezicht. Toen kwam de arts naar haar toe, gaf haar een schouderklop en zei, “alles komt goed”. Voor ons was het weer een klap in ons gezicht, maar we bleven positief.

Op 10 februari was de tweede operatie en op 24 februari kregen we de uitslag. 14 lymfeklieren waren deze keer verwijderd. In totaal waren maar 2 lymfeklieren aangedaan, dus dat was heel goed nieuws! De dokter zelf had dit niet verwacht. Hij zei dat hij eigenlijk heel bang was dat veel lymfeklieren waren aangedaan. Wat was het fijn om te horen dat het gelukkig de goede kant op ging! En eindelijk kan ze beginnen met de bestraling!

Ze hebben toen na een paar weken bestralingspuntjes laten zetten vóór de bestraling. Ze heeft na 2 dagen enorme huiduitslag gekregen op haar hele lichaam; het begon op één plek. Haar hele lichaam jeukte extreem en was heel erg rood. 14 dagen lang. De dermatoloog deed niet veel in eerste instantie totdat wij er zelf achteraan gingen. Het was echt verschrikkelijk om haar zo te zien. De bestraling werd met een week vertraagd.

Mama is 3 weken lang elke dag bestraald. Na de bestraling hadden we op 2 april een gesprek met de oncoloog. Het was ook nog eens de 30e verjaardag van mijn man en deze dag bleek geluk te brengen. Na 10 lange maanden van chemo, ziekenhuisbezoeken, doktersafspraken, testresultaten, operaties, bestraling en lockdown, is mama eindelijk kankervrij verklaard! Zo blij en opgelucht. Tranen vielen naar beneden en we lieten elkaar niet los van de blijdschap.

Mama krijgt nog hormoontherapie van 5 jaar met veel controles, maar ze is een strijder! Mama geeft nooit op en zal ook nooit opgeven.

Mijn familie was mijn steun en toeverlaat in deze moeilijke tijd met een leven vol van strijd. Zo zie je maar weer dat liefde alles overwint. Deze ziekte heeft ons als familie alleen maar sterker gemaakt. Ik ben zo dankbaar voor mijn familie en vrienden in mijn leven. Ik wil ook de verplegers, de arts en de oncoloog heel erg bedanken. Zoals mama eerder heeft gezegd, ze waren engelen.

Wat ik met dit verhaal wil bereiken, is dat indien jij of iemand in je omgeving nu in zo’n situatie zit of terechtkomt, je altijd positief hoort te blijven en nooit moet opgeven, want samen kom je er zeker doorheen!

What doesn’t kill you makes you stronger!”

1 reactie

  • Gracita Hussain says:

    Dapper dat je het deelt en mooie wijze les voor iedereen. Dankbaarheid maakt gelukkig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.