“Haar Facebookpagina is nog een levend stukje Elsemarie op aarde”

“De grond zakt bijna letterlijk onder je vandaan als je slecht nieuws krijgt. Gelukkig waren we samen, toen Elsemarie te horen kreeg dat het knobbeltje in haar rechterborst, wat eerst goedaardig leek te zijn, toch kwaadaardig was.
In je eentje dit soort slecht nieuws ontvangen is dramatisch. Met wie moet je dan samen huilen!? Ook in het daarop volgende traject hebben we alle lief en leed samen gedeeld. Alle gesprekken, onderzoeken, chemo’s, operaties en bestralingen hebben we samen doorlopen, want gedeelde smart is halve smart. En dit geldt ook zeker voor mij, de partner aan de zijlijn.

3 februari 2015
12 reacties

Tags: , , ,

Maar ook het delen van alles wat er gebeurt met je omgeving, familie, vrienden, school van de kinderen en sportteam, verzacht het leed. Elsemarie was gedurende het hele behandeltraject langdurig in bed te vinden en heeft er daarom voor gekozen iedereen via Facebook op de hoogte te houden. Dit was voor haar een goede uitlaatklep en vanuit de omgeving is dit ook als zeer positief ervaren. Ook voor onze omgeving gold; gedeelde smart is halve smart.

De meeste mensen durfden het wel aan om te reageren, een enkeling niet. De meeste mensen wisten van ongeloof geen woorden te vinden of hadden de neiging om te gaan vloeken. Naar mijn idee ook de enige mogelijke reacties. Juist dit soort reacties steunden ons het meest. Zij die niet durfden te reageren, die het contact meden, maakten het vooral voor zichzelf extra moeilijk.

Achteraf besef je pas goed hoe belangrijk de kleine symbolische gebaren van de mensen om ons heen voor ons zijn geweest.

Een kaartje, een ballon, een berichtje, een pannetje soep, maar vooral ook het luisterende oor. Die arm om je heen en die knuffel zijn zo belangrijk geweest om deze periode te kunnen overleven. Want overleven is het. En alleen kun je dit niet.

Na het overlijden van Elsemarie heb ik ervaren dat de aandacht langzaamaan afneemt. Logisch, want de wereld gaat gewoon verder en dat is ook goed. Maar je gaat het, zeker in de moeilijkere periodes, wel missen. Er blijft gelukkig wel een harde kern aan mensen om je heen die je goed aanvoelen en die ook door hebben wanneer je het moeilijk hebt en er dan ook voor je zijn.

Ook merk ik heel goed, vooral bij speciale dagen zoals de sterfdag of Els haar verjaardag, dat er toch nog best veel mensen regelmatig met haar bezig zijn. Daarom heb ik haar Facebookpagina open laten staan, zodat iedereen die er behoefte aan heeft de mogelijkheid heeft deze te bezoeken en er berichtjes op achter te laten. Deze pagina is nog een levend stukje Elsemarie op aarde.”

12 reacties

 • cora schaeffer says:

  Heb heel veel respect! !@

 • Vandenabeele Kathleen says:

  respect. Wij weten wat jullie meegemaakt hebben tijdens de revalidatie, ben ook in deze fase momenteel. Maar dan je vrouw verliezen, dit verdient niemand! Zo een harde strijd….veel sterkte nog, hopelijk kan je je leven verder zetten.

 • paula says:

  ik begrijp het wat je zegt. En wat goed dat je de web-site blijft behouden….! Ik wens je alle liefde en geluk toe met Elsemarie blijvend in je hart…..

 • Hannie Johnson says:

  Heel veel respect en besef je hebt een heel klein doosje in je hart en als je die openmaakt heb je daar alle mooie herinneringen aan je vrouw en dat doosje blijft daar de rest van je leven

 • Viv says:

  Als eerste sterkte met het verlies . Je kan van de Facebookpagina een boek laten printen, inclusief foto’s en statussen maar ook alle reacties van de mensen. Misschien een mooi boek voor altijd bij de hand waar je doorheen kan bladeren? My Social Book heet het.
  Veel kracht, Vivian

 • Joke de bresser says:

  heel veel respect en sterkte gewenst. Ook ik heb dit mee gemaakt maar niet voor Facebook gekozen omdat er reacties kwamen van mensen waarvan wij vonden dat ze de moeite moesten nemen om persoonlijk langst te komen. Maar ieder op zijn eigen manier en snap deze weg wel . Daarom ook veel respect en heel veel sterkte .

 • Rhomy de Kort says:

  Ik ken je niet persoonlijk, maar je verhaal sprak me erg aan, ik heb zelf ook borstkanker ( gehad) voel me op het moment goed, maar de angst raak je nooit meer kwijt.
  Ik wens je heel veel kracht en sterkte toe met het verlies van Elsemarie, en hopelijk geeft het je een beetje steun, van alle mensen die via Facebook reageren en je het allerbeste toewensen. Het ga je goed

 • BvW says:

  ja het is heftig en onwerkelijk.
  Heb zelfde meegemaakt
  Ben na 10 maanden docteren mijn man verloren aan longkanker.
  Het is nu bijna 300 dagen geleden. Ik zat er over te denken om van zijn FB pagina een im memorial pagina te maken. Sterkte, wens je veel kracht en een positieve voortgang van je leven!

 • Irene van Melis says:

  Heel veel sterkte.

 • Astrid says:

  Goed van je dat je haar Fb pagina gehouden hebt. Ik heb dat ook gedaan met de fb pagina van mijn overleden zoon. Zo kunnen zijn vrienden, vriendinnen en kennissen hun eigen reacties en gevoel toch even kwijt! En dat voelt goed en geeft troost voor beide kanten. Wens ik je verder nog heel veel sterkte, kracht en positiviteit in de toekomst.

 • dana says:

  Je verhaal komt ons bekend voor en leven daarom ook erg met je mee. Wij hebben er toen voor gekozen om de fb te stoppen omdat wij er te veel mee geconfronteerd werden. Het was steeds een steek om haar naam weer in mijn bleedscherm te zien. Wij wensen je heel veel sterkte toe.

 • Ayaulym says:

  Helemaal leuk dacht ik toen ik van Marianne hoorde dat er weer niwuee Eline babies kwamen. Ik maak graag babykaartjes en dan het liefste met spulletjes van jou.Groetjes Tineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.