Geluk zit in kleine dingen

“Kan ik u misschien helpen?” De verkoopster komt vriendelijk onze kant op . Ik vraag haar mee te lopen naar het pashokje en bereid haar vast voor op wat ze zo te zien krijgt: “Ja graag, ik weet niet zo goed welke maat ik nu heb. Ik heb namelijk twee nieuwe borsten, doordat ik borstkanker heb gekregen.” De verbazing in haar ogen verdwijnt snel, waarna zij het gordijn achter mij en mijn moeder sluit en haar meetlint erbij pakt.

22 september 2014
7 reacties

Tags: , , , ,

Mijn operatiewonden zijn de afgelopen weken keurig geheeld. De siliconen lijken op natuurlijke wijze hun plekjes in mijn lichaam te hebben veroverd. Na drie pittige operaties kan ik vanaf nu dan toch eindelijk écht gaan herstellen. Om dit te vieren, is het de hoogste tijd om mijn nieuwe ‘cadeautjes’ eens mooi te gaan inpakken. Als een kind in een snoepwinkel loop ik langs de rekken, vol prachtige lingerie en badmode.

De volgende morgen neem ik er eens goed de tijd voor. Mijn handen glijden over de soepele zachte stoffen van mijn nieuwe aanwinsten. De sierlijke randjes kant, de kleine strikjes, de mooie kleuren. Het gevoel om na twee jaar eindelijk weer een gewone bh, mét bijpassend broekje, aan te trekken: onbeschrijfelijk.

Sinds ik ziek ben, lijk ik überhaupt de ‘gewone’ dingen in het leven nog intenser te beleven. Zo krijgen woorden een diepere betekenis, komt emotionele televisie keihard bij me binnen en hoor ik meer dan ooit wat er écht wordt gezongen op de radio. Was iets gewoons als de wind voorheen een irritant natuurverschijnsel, omdat mijn lange lokken ervan in de war raakten, nu blijf ik even rustig stilstaan om mijn korte haren te voelen wapperen op mijn hoofd. Pakte ik normaal bij de eerste regendruppels altijd snel een paraplu, nu stel ik het schuilen graag even uit, om de ‘natuurlijke douche’ op mijn gezicht te voelen spetteren. En de dagelijkse zonsop- en ondergangen laat ik mijn lichaam maar al te graag verwarmen, terwijl het heldere maanlicht meer dan ooit mijn duisternis lijkt te verlichten.

Ik sluit mijn ogen en geniet stilletjes. Van het heerlijke verkoelende ijsje, van de felle zonnestralen, van de fleurige en littekenbedekkende bikini, maar vooral van mijn prachtige liefdevolle gezinnetje.

Kennissen, vrienden, familie en zelfs artsen hebben het de afgelopen jaren regelmatig aan mijn man gevraagd: “Houdt ze zich groot of is ze echt zo?” Hoe onwaarschijnlijk het voor sommigen ook lijkt, ja ik ben echt zo. Uiteraard lagen er ook op mijn ‘borstkankerpad’ de nodige hobbels en (val)kuilen. Maar desondanks week ik er niet van af. Ik bleef stevig doorwandelen op de speciaal voor en door mij geplaveide weg. Het beruchte ‘zwarte gat’? Ik ben er niet in gevallen, ik heb het zeker niet ontweken en ben er ook echt niet overheen gesprongen. Ik ben nou eenmaal niet snel van mijn positieve pad af te brengen.

“Mama, wil je ook een ijsje?” Ik lig voor het eerst sinds twee jaar te zonnen in de tuin. De zorgvuldig uitgekozen bikini, het ‘welkomstcadeau’ van mijn moeder voor mijn nieuwe boezem, zit als gegoten. Mijn huid kan eindelijk de zon weer verdragen. Mijn lichaam voedt zich gewillig met de zonne-energie, ik krijg het er warm van. Ik kom overeind en pak het waterijsje aan. Mijn zoontjes zitten met hun ijsjes in hun kleine zwembroekjes op de rand van mijn ligbedje. Mijn man ligt te relaxen op de loungebank. Onze kat strekt zich ontspannen uit op de grond en ons konijn huppelt rondjes in de schaduw. Ik sluit mijn ogen en geniet stilletjes. Van het heerlijke verkoelende ijsje, van de felle zonnestralen, van de fleurige en littekenbedekkende bikini, maar vooral van mijn prachtige liefdevolle gezinnetje. En op dit moment, kan ik zélfs genieten van de ijskoude siliconenborsten, vakkundig weggestopt onder mijn opgewarmde huid.

7 reacties

 • Janny says:

  Fijn hoor dat het nu allemaal zo langzamerhand een plaats krijgt! Kijken naar de toekomst en dat doe je gelukkig heel goed!
  Xx Janny

 • Heel mooi …. zo eerlijk en mooi dat je het als het ware mee kon beleven.
  Wens je nog heel lang dat gevoel van geluk toe …..

  Warme groetjes,
  Angelique

 • Coby van der Veldt says:

  Mooie column en ja genieten doen wij zeker! Pluk de dag! X mama

 • Jenny says:

  Heel mooi positief (gebleven).
  Heel bijzonder om zo te kunnen (blijven) genieten van ‘kleine’ dingen.
  Heel waardevol om zo te kunnen (blijven) ervaren.
  Heel jij ;-))

 • Carrie en Johan says:

  En weer een mooi geschreven column.
  Blijf genieten!!

  XXX Carrie en Johan

 • xxx says:

  We are a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community.
  Your website provided us with helpful info to work on. You
  have performed a formidable process and our whole neighborhood can be thankful
  to you.

 • Hello, i think that i noticed you visited my web site
  thus i got here to return the desire?.I’m attempting to to find issues to enhance my site!I guess
  its adequate to use a few of your ideas!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.