column margreet

Geen vetpot

Onze belastingman komt morgen. Een keer per jaar doet hij de aangifte voor de ondernemingen van mij en mijn man. Met mijn aangifte is ‘ie snel klaar dit jaar. Ik heb geen rooie cent verdiend in 2014.

27 maart 2015
Laat een reactie achter

Tags: , ,

Jaarlijkse wijzigingen moeten we altijd even melden aan onze belastingman. Eind 2012 mailde ik hem dan ook het nieuws dat ik borstkanker had. ‘Waarschijnlijk ben ik een half jaar tot een jaar uit de running’, deed ik een gooi naar de toekomst. Ik wilde ook wat geruststellends mailen (we kennen hem al jaren): ‘Ik heb een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) gelukkig, ook al is dat geen vetpot.’

8 maanden later wist ik toen dat de verzekering niet zou uitbetalen. ‘Geen vetpot’ bleek ruim 2 jaar lang een understatement…
In 2013 had ik nog wat inkomen, dankzij de klussen van eind 2012. Acquisitie is nooit mijn sterkste kant geweest, maar nu anders dan voorheen.
Dat jaar kwam ik er tijdens de chemobehandelingen, bestraling en het keiharde, tijdrovende werk om te herstellen niet toe.

En als ik er wel een paar uur tijd voor had gehad, ging het simpelweg niet samen met geen energie, slechte concentratie en die kale kop

Niets aan acquisitie gedaan in 2013. Consequentie: in 2014 geen opdrachten. Dat jaar dus des te meer tijd voor acquisitie? Zou je denken, ja. Maar hoe maak je afspraken over het aantal uren of de levertermijn als je nog niet weet wat je aankunt, hoeveel energie je volgende maand hebt en daardoor amper deadlines af durft te spreken? Dat zat me bij het binnenhalen van langdurende opdrachten danig in de weg.
Volhouden, en langzaam dat vertrouwen weer opbouwen, een andere manier wist ik niet. Maar er waren heel wat dagen (weken, maanden) dat ik er diep in mijn hart amper in geloofde dat het ooit anders zou zijn.

Nu, het is inmiddels 2015, heb ik een hele mooie opdracht binnengehaald! Ik heb voldoende energie over om deadlines aan te durven, de boel te regelen met een team collega-zzp’ers, de concentratie om een helder plan op papier te zetten en verder dan een week vooruit te kijken. Ook al komt mijn beperkte energievoorraad nog lang niet in de buurt van die vanzelfsprekende, onuitputtelijke bron die ik vroeger in me had.

Nu nog tijd in zien te ruimen voor acquisitie en contact houden met bestaande klanten. Anders is onze belastingman ook volgend jaar weer snel met mijn aangifte klaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.