Eef schaatst de Weissensee; 200 kilometer voor borstkankeronderzoek

Of er dit jaar een Elfstedentocht komt, dat is natuurlijk de vraag. Maar… waarom zou je daarop wachten als je ook een alternatieve rit kunt rijden?! Op 26 januari schaatst Evertine – Eef – de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. Ruim 200 kilometer schaatsen, twee jaar nadat ze zelf borstkanker kreeg. Nu al een indrukwekkende prestatie!

18 januari 2016
Laat een reactie achter

Tags: , , ,

Evertine is 33 jaar. In augustus 2013 kreeg ze de diagnose borstkanker. Op dat moment had haar moeder ook borstkanker, voor de 3e keer. Twee generaties streden voor hetzelfde doel: overleven. Evertine: “Dat was heel bizar en onwerkelijk. We deden heel veel samen. Gingen samen naar de dokter, waren samen kaal, en we huilden én lachten samen.” Helaas is haar moeder Jannie niet meer beter geworden en is ze op 58-jarige leeftijd overleden.
Voor haar, en om meer onderzoek mogelijk te maken zodat borstkanker uiteindelijk uit de wereld verdwijnt, schaatst Evertine op 26 januari de tocht op de Weissensee. En, ze laat haar prestatie sponsoren voor Pink Ribbon. Ze heeft al meer dan 3000 euro opgehaald!

“Het hele ziekteproces lang heb ik geschaatst met mijn collega.”

Schaatsen is altijd al een passie geweest van Evertine. Ook tijdens haar ziekte bleef dit haar uitlaatklep. “Eén keer per week ging ik naar de ijsbaan, dat was echt mijn avond uit. Het hele ziekteproces lang heb ik geschaatst met mijn collega. Ik hoorde dat er mensen waren die de 200 kilometer lange tocht op de Weissensee schaatsen. Die zijn niet wijs, dacht ik nog. Maar toch begon het te rommelen, en uiteindelijk hebben mijn collega en ik besloten deze uitdaging aan te gaan! En natuurlijk wil ik daarmee zoveel mogelijk geld ophalen om nog meer onderzoek op het gebied van borstkanker te kunnen financieren.”

“Tijdens mijn ziek-zijn voelden velen zich machteloos. Maar nu kunnen ze – fysiek – helpen, en dat is erg fijn!”

Evertine kreeg hulp uit allerlei hoeken. Vrienden hielpen mee met het ontwerpen van een flyer waarmee ze sponsors kon werven, er was opvallende kleding nodig, en natuurlijk diverse sponsoracties. In oktober 2015 lanceerde ze haar actie. “Mijn vader, oom en 2 neven kunnen zelf zalm roken dus die hebben dat gedaan en ze verkocht voor het goede doel. Ook hebben we een grote high tea georganiseerd waarmee we geld hebben opgehaald. Het is mooi om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor deze actie. Daar ben ik erg blij mee! Tijdens mijn ziek-zijn voelden velen zich machteloos. Maar nu kunnen ze – fysiek – helpen, en dat is erg fijn!”

IMG_0991

Borstkanker is altijd als een rode draad door het leven van Evertine aanwezig geweest. In 1986 kreeg haar moeder voor het eerst de diagnose. Een heel andere tijd dan tegenwoordig. Er was nog veel minder bekend over de ziekte, en er werd nog lang niet zoveel over gesproken als nu.
In 1993 kreeg haar oma eierstokkanker. “Deze gebeurtenissen kunnen wijzen op een erfelijke aanleg, dus ik wilde testen of dat zo was. Dat bleek niet zo te zijn. Ik heb er alles aan gedaan om de borstkanker voor te zijn. In januari 2013 was er nog niets aan de hand, heb ik nog een mammografie gehad. Een half jaar later bleek het toch foute boel….”

Het nieuws van haar ziekte komt een paar dagen voor de bruiloft van haar broer. “Heel bewust hebben we het nieuws in eerste instantie alleen met een select groepje gedeeld. Het moest wel om mijn broer draaien die paar dagen.
Toen ik hoorde dat ik ook ziek was, ben ik weer tijdelijk bij mijn ouders gaan wonen. Dat was niet alleen prettig voor mijn vader omdat mijn moeder en ik veel steun aan elkaar hadden, het was ook heel praktisch. We konden zo voor elkaar zorgen en elkaar nog makkelijker steunen. Het voelde niet als alleen moeten vechten, mijn moeder en ik deden het samen. Met mijn moeder ging het al snel minder goed en was duidelijk dat het niet meer goed kwam. Dat was ook wel heel confronterend. Ik voelde me fysiek ook niet ziek, dat kon niet omdat ik voor mijn moeder moest zorgen. Ik weet zeker dat ik het anders had beleefd, als mijn moeder niet ook zo ziek was.”

Op vrijdag 22 januari stapt Evertine in de auto richting Oostenrijk, waar ze op de 26e samen met haar collega Gerdien de 200 kilometer zal gaan schaatsen. “We starten om 7 uur ’s ochtends en als het ijs goed is schaatsen we in rondes van 25 kilometer.”

Wil je Eef volgen of een donatie doen?! Hier kun je haar actiepagina bekijken: https://acties.pinkribbon.nl/actie/evertine-heek

Eef schaatst in opvallende roze kleding, dus dat zal vast opvallen. Je kunt meekijken op via de webcam: www.weissensee.nl

Foto’s: Niels van Kesteren

Update 28 januari:
Evertine: “Het zit erop!We zijn dinsdag na 150 kilometer gefinisht. We hebben er 9 uur en 24 minuten over gedaan. De 200 kilometer zat er niet in, maar we zijn na 150 kilometer trots en zeer tevreden over de finish gegaan! Dinsdag was een feestje!”
Met haar actie heeft Evertine €3275,- opgehaald!

oorkonde evertine weissenseeJPG

vlag balkon erverine weissensee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.