Praten tegen de sterren

De eerste kerst zonder Elsemarie wilde ik voor ons gezin niet nog zwaarder maken dan het al is. Ik wilde kerst en alles eromheen zo normaal mogelijk houden voor de kinderen. Op school waren de nodige etentjes en kerstuitvoeringen. Daar wilde ik zo goed en zo kwaad als dat ging aan bijdragen. Dus maakte ik voor Floris een outfit voor het kerstspel en ging ik met Isabelle winkelen voor een mooie jurk en glitterpanty.

14 januari 2014
13 reacties

Tags: , , , ,

Eerste kerstdag speelde ik met de kinderen spelletjes, keken we televisie en zijn we even naar Els haar graf gegaan. Als diner bakte ik pannenkoeken. De dip kwam toen de kinderen op bed lagen en ik me realiseerde dat ik de rest van de avond in mijn eentje was. Dat hakte erin. Omdat we altijd zeggen dat Els een ster is geworden, ben ik buiten gaan zitten om naar de sterren te kijken en even tegen haar aan te praten. Op dat moment miste ik haar zo enorm. Door tegen haar te praten, kon ik mijn verhaal even kwijt. Dat luchtte op. Tweede kerstdag vierden we bij een vriend van mij, dat was gelukkig heel ontspannen en relaxed.

De dip kwam toen de kinderen op bed lagen en ik me realiseerde dat ik de rest van de avond in mijn eentje was.

Oud en nieuw was veel moeilijker… Vorig jaar hadden we een uitnodiging gekregen van Els haar broer. Omdat ze toen al kwaaltjes en pijntjes had en sukkelde met haar gezondheid, hebben we de jaarwisseling uiteindelijk gewoon thuis gevierd. Dit jaar wilde haar broer het overdoen en nodigde ons, mijn schoonmoeder en schoonzus weer uit. Het 00.00-uur moment was voor ons allemaal erg confronterend. Els haar moeder, broer en zus hadden een brok in hun keel en ook ik had het moeilijk. 2013 was het jaar waarin ze stierf, en dat jaar was nu voorbij… We hebben het glas geheven op Els.

Sinds kort zie ik in hoe bijzonder het laatste jaar dat Els en ik samen hebben gehad, is geweest. In dat allermoeilijkste en allerzwaarste jaar is onze band alleen nog maar sterker geworden. Het was een intens jaar vol liefde. We deelden lief en leed en dat heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht. Els en ik zijn uit elkaar gerukt, maar ik zal altijd vol liefde over haar blijven praten. Zwaarder dan 2012 en 2013 kan het niet worden. Met die gedachte ga ik het nieuwe jaar in.

René verloor begin 2013 zijn vrouw Elsemarie aan borstkanker. Ze was 41 jaar. Samen met zijn dochter Isabelle ( 9) en zoon Floris (4) leeft hij verder met dit grote verlies. Dat is allesbehalve makkelijk.

13 reacties

 • johanna says:

  wens jou en de kinderen veel sterkte voor het nieuwe jaar!

 • Marielle says:

  Sterkte voor jou en je gezin!

 • shivatje says:

  René mag ik je het allerbeste wensen voor 2014.
  En dat moeilijke dagen toch op een gevoelsmatige manier leuk mogen zijn.
  Sterkte in alles en ook voor je kinderen

 • andrea says:

  Ik wens jullie het allerbeste toe voor het nieuwe jaar, en alle jaren die mogen volgen.. Hoop dat je nog heel veel kersten en jaarwisselingen mag vieren…De sterren vieren een beetje met ons mee, en zijn altijd om ons heen… Alle goeds voor jullie!

 • gonnie says:

  Rene heel veel geluk in 2014!

 • marianne says:

  hoi Rene, ik wens je heel veel goeds en toch geluk en gezondheid voor 2014,
  Ik zelf heb ook borstkanker gehad, maar ben er gelukkig nog maar mijn ex liet me in de steek doordat ik ziek was, Hoop voor jou en je kids het allerbeste

 • Loes says:

  Rene,

  dat heb je mooi verwoord. Alle goeds in de toekomst gewenst voor jou en je kids.

  Knuffel op afstand.

  Loes

 • henricaa says:

  rene heel veel sterkte .. met je kinderen .. onthou vooral de mooie momenten die jullie samen hadden.. probeer zoveel mogelijk samen te ondernemen .. met de kids..
  het leven kan zo hard zijn .. maar er ook weer mooie momenten voor jullie…. dikke troost knuffel voor julie allen….

 • Melanie Biemans says:

  Beste Rene,

  Wat dapper van je om de feestdagen zo te vieren ookal is er verdriet. Helaas ken ik het ook, ik heb uiteindelijk ervaren dat de feestdagen altijd wat moeilijker zijn, maar het wordt milder en zachter. Ik wens jou en je kinderen kracht en liefde toe, om deze periode te ervaren. Je hebt er nu waarschijnlijk niets aan, maar het wordt beter en dragelijk.

  Dus een super 2014 voor jou.

  Groetjes

 • everiena77@hotmail.com says:

  Ik wens jou al het goeds. Hou je sterk en Zie je vrouw iedere dag in je kinderen. Ze leeft zo voort.

 • Gitta van der Sluijs says:

  Hey René, herkenbaar verhaal, voor mij alweer bijna 4 jaar terug dat ik mijn vriend verloor aan kanker. Het eerste jaar voor jou en je gezin zit erop, voelt toch altijd als een soort mijlpaal, hoe gek het ook klinkt. Liefde blijft stromen, dat gaat nooit over in welke dimensie deze ook voorbij komt. Ik wens je alle goeds dit “nieuwe ” jaar …en leef, hoe moeilijk soms ook, echt, ”zij” willen niets liever.

  lieve Groeten, Gitta

 • mirjam says:

  Ik leef met je mee, tjonge wat een verdriet op zulke speciale gezins en familie momenten. Kan me goed voorstellen dat je gevoelsmatig geen afscheid wilt nemen van dat intensieve jaar. Alles wat je achter je laat komt niet meer terug en je wilt haar bij je houden.
  Desondanks een prachtig motto om mee het nieuwe jaar in te gaan.
  Het beste voor jou en je gezin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.