Foto column Margreet

Je snapt ‘t wel

Er zijn 5,3 miljoen chronisch zieken in Nederland. Kankerpatiënten worden daar niet bij gerekend. “Maar als kankerpatiënt snap je precies waar chronisch zieken tegenaan lopen”, zei een ervaringsdeskundige onlangs tegen me. Want: “Tachtig procent van de dagelijkse knelpunten komen overeen. Jij snapt dat re-integratie keihard werken is. Je snapt het gebrek aan energie, concentratieverlies en noem maar op.” Zij reuma, ik kanker. Allebei zzp’er.

6 november 2014
4 reacties

Tags: , , ,

De behandeling van kanker kan ervoor zorgen dat je toch bij de chronisch zieken gaat horen. Al telt de dagelijkse vermoeidheid misschien niet mee, ‘mijn’ osteoporose – dankzij de chemo opgelopen – wel. Officieel ben ik beter. De kanker is verwijderd en chemisch bestreden. Maar dagelijks merk ik de gevolgen van die ziekte en de behandeling. Als moeder en gezinslid. En als zzp’er. En ik zie het op m’n zakelijke rekening en in mijn uren.

Ja, ik snap het wel.

Er zijn ruim 800.000 zzp’ers in Nederland. Hoeveel daarvan jaarlijks arbeidsongeschikt raken weet ik niet precies. Verzekeraars hanteren cijfers als 1 op de 10, net als bij werknemers. Hoe dan ook, we zijn met velen. Het Financieel Dagblad meldde eind oktober 2014 dat het kabinet de wildgroei van zzp’ers wil remmen. ‘Zelfstandigen worden te veel in de watten gelegd’, zegt een commissielid en fiscalist in die krant.

Dat snap ik niet.

De groep die het kabinet vooral op het oog heeft zijn de zelfstandig professionals die per jaar rond € 20.000 verdienen. Schrik. Dit gaat ook mij nu aan. Over de eerste 24.000 euro dragen wij geen belasting af, lees ik. Maar in de watten gelegd? Van wat je verdient moet je o.a. je pensioen regelen. Je moet voor jezelf kunnen zorgen als je minder werkt als je ziek bent. In mijn geval: ik werk al 1,5 jaar minder dan voorheen. En ik denk dat ik nog minstens een jaar nodig heb om de boel weer op te bouwen. In een optimistische bui denk ik dat.

Ik ken inmiddels heel wat zzp’ers die arbeidsongeschikt zijn of zijn geweest. De meesten verdienen bij lange na geen 24.000 per jaar. En de zelfstandigenaftrek, een van die dingen waarmee we ‘in de watten zijn gelegd’, is alleen interessant voor ondernemers die minimaal 1225 uur p.j. werken. Dat lukt niet iedere (chronisch zieke of gehandicapte) zzp’er.

Dat snapt iedereen.

Zal ik die 24.000 euro volgend jaar wel halen? Acquisitie is er een beetje bij ingeschoten (schreef zij eufemistisch). Ik werk er hard aan, maar durf mijn gezin – of het kabinet – nog niks te beloven.

Dat snappen ze toch wel?

4 reacties

 • maikklijn says:

  Hai Magreet
  Keurig uitgelegd en wat een gelijk heb je hiermee zeg! Ik wil je succes wensen en sterkte met het duidelijk maken van je column.

 • maikklijn says:

  Prima column Magreet! maak het ze maar duidelijk.Ik wens je succes met het uitbreiden hiervan

 • Margreet says:

  Dank je wel, maikklijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.