Spuiten en slikken

“Neem maar vast plaats hoor, hij komt zo bij je.” Moeizaam trek ik mijn bovenkleding uit, nog enigszins gehinderd door de ongemakken van de reconstructie. Ik bekijk mijn ongelijke borsten in de felle tl-verlichting van het ziekenhuis. Ik ben er klaar voor om vandaag wederom, voor de zoveelste keer, iets onnatuurlijks in mijn lichaam toe te laten.

19 mei 2014
19 reacties

Tags: , ,

Vijf minuten geleden zat ik nog geduldig op mijn beurt te wachten. Mijn uitzicht op de poli oncologie aan de overkant, deed mijn gedachten afdwalen. Voor even terug naar de vele afspraken daar met de blonde pruik op mijn kale hoofd. De ingespoten chemische rotzooi in mijn lichaam, aangevuld met medicatie tegen de bijwerkingen. Herinneringen aan de antibioticakuren tijdens de koortsaanvallen, morfine na de amputaties, stralingen van de radiotherapie, medicijnen die ik nog steeds slik, expanders met zoutwateroplossing.

Foto column 36

De tissue-expander in de borst van Joyce wordt gevuld

De memorabele woorden van de radioloog een paar uur voor mijn diagnose: “U heeft pas een half jaar geleden een mammografie gehad, we gaan nu liever een echo maken. Al die straling op uw jonge leeftijd is namelijk echt niet goed voor u.”

Een half uur later plette het apparaat mijn borsten alsnog, het werd het begin van de ‘herstellingsaanslag’ op mijn lijf…

Mijn gedachten worden abrupt verstoord als ik mijn naam hoor roepen. Snel wandel ik achter de assistente aan naar binnen. Op een blauwe steriele doek ligt het ‘gereedschap’ reeds klaar. Mijn plastisch chirurg komt binnen en zijn blik gaat zoals altijd direct naar mijn borsten.

“Het ziet er goed uit! Geen last van het vullen gehad?” Met een serieus gezicht betast hij mijn borst. Ik antwoord dat ik het de afgelopen twee weken wel voelde, maar veel last heb ik er niet van gehad. Glimlachend deel ik hem mee dat ik uitkijk naar de opvulling van vandaag. Hij lacht terug: “Nou, dan gaan we eens snel kijken of we op dezelfde grootte uit kunnen komen als de linkerkant.”

De vloeistof wordt in de expander gespoten en maakt mij getuige van een groeispurt in mijn borst.

Mijn linkerborst beschikt al ruim een jaar over het tijdelijke goedgevulde siliconen ‘ballonnetje’. Sindsdien staat hij op volle sterkte te wachten tot er plaats kan worden gemaakt voor een ‘echt’ exemplaar. Aan het constante, drukkende gevoel wat dit met zich meebrengt ben ik inmiddels gewend geraakt. Alle spanning om uiteindelijk weer twee, enigszins gelijke borsten, te hebben is het wat mij betreft zeker waard.

Ik ga snel liggen en laat de aantrekkingskracht zijn werk doen. Door een speciaal magneetje op mijn borst te bewegen wordt het vulnippel van de tissue-expander in mijn rechterborst gezocht. Even later prikt de grote injectiespuit in mijn borst. Elke keer weer is het vreemd om hier niets van te voelen in mijn gevoelloos geworden borsten. De vloeistof wordt in de expander gespoten en maakt mij getuige van een groeispurt in mijn borst. Ietwat onwennig door de ontstane ‘gewichtstoename’ klim ik overeind. Tevreden maken mijn plastisch chirurg en ik een afspraak voor de week erna. Dan zullen de beide expanders nog een laatste keer worden gevuld, om voldoende ruimte te maken voor de uiteindelijke siliconen.

Die avond word ik overvallen door een verschrikkelijke pijn. Het voelt alsof mijn rechterborst uit elkaar gaat spatten. In de dagen die volgen verslijt ik strippen paracetamol om het enigszins te stillen, maar helaas met weinig resultaat.

Gespannen zit ik een week later opnieuw bij de plastisch chirurg. Ik zie op tegen nog meer pijn als mijn borsten vandaag voor het laatst worden ingespoten. Maar na het aanschouwen van mijn strak staande borst, wordt de laatste vulsessie voorlopig afgeblazen. Opgelucht vertrek ik uit het ziekenhuis en laat letterlijk en figuurlijk de opgebouwde spanning voor even van me afglijden…

19 reacties

 • ja dat ken ik ook ik heb dat zelfde mee ga maakt

 • joke says:

  als ik dit lees is het zo herkenbaar elke keer weer opnieuw naar dat ziekenhuis voor een beetje water.
  maar het is het waard straks komt de nieuwe prothese er in en dat voelt heel fijn aan en is mooi
  sterkte nog even door zetten

 • Adrie says:

  Bij mij is vorige maand de expander er uit gehaald:-)Heb nu een prothese wat ingestort is. Eind van t jaar weer opereren, je wordt er niet goed van:-) ik wrns je heel veel sterkte!

 • Ja moet er veel voor over hebben…. Veel stekte!!!

 • Janny van den Berg says:

  Ja idd heb je er veel voor over, maar ja als je jong bent is de keuze snel gemaakt! Blijf het fantastisch vinden zoals je alles op papier zet! Sterkte en heel veel succes!
  X Janny

 • miranda robben says:

  Hallo. Ik heb de diagnose borstkanker in januari gehad. Drie weken later volledige amputatie en terugplaatsing expanders. Bij mijn linker expander kwam een onsteking waardoor ik na vier weken weer een operatie onderging om hem te verwijderen. Nu ben ik rechts doorgegaan met vullen en ben ik met die klaar en zit ik te wachten op de operatie om links weer terug te plaatsen. Al met al loop ik daardoor drie maanden achter. Ik zou in augustus mijn originele protheses krijgen maar dat wordt nu ergens in oktober. Maar we gaan door.

 • Jenny says:

  Wat een proces toch meis…!
  Wel ‘fijn’ dat je hiervoor kon kiezen en dat je niet overgeleverd bent aan de (vroeger) ‘modieuze’ (speciaal voor vrouwen met een borstamputatie ontworpen) scheve V-hals shirtjes, zodat ‘het minder opvalt’ (ken je ze?)
  Prima om daarvoor te als je kiezen, maar dit past bij jou ;-)) X

 • Janny says:

  Tja wat een gedoe toch allemaal. Ik vind het zo knap van je hoe je je hier doorheen slaat. Top

 • kim says:

  Super hoe ik als (buitenstaander) helemaal in je verhaal getrokken wordt. Jammer genoeg ook een paar dierbare in me omgeving die hetzelfde doormaken! Wat een stoere moedige vrouw ben je!! Mijn volle respect en dankzij dit verhaal kan ik me iets makkelijker over mijn eigen schaamtes zetten.. heel veel sterkte en gods zegen.. dat alles vanaf nu goed mag gaan!! ♡

 • Ineke says:

  Het wordt vast heel mooi! Ik heb een jaar geleden een expander gehad, oktober vorig jaar de andere borst gelift en iets kleiner gemaakt, in januari dit jaar de expander eruit en de siliconen prothese erin en vorige week is er een tepel op gemaakt, het resultaat…..Prachtig! Nu over 6 weken nog een tepelhof tatoeage.

 • Renata says:

  Sterkte

 • Joke says:

  Ja ik vind ook hoe oud je bent maakt niet uit heb ook van alles laten doen omdat ik borstkanker heb gehad,een nieuwe tepel de andere kant een reconstrucktie omdat die groter was later een tatoo op de tepel omdat je dat ook weer compleet wilt hebben, ik vind als dat allemaal kan moet je het doen als je je zelf er goed bij vind,ik heb het wel gedaan,

 • Ankie says:

  Inderdaad leeftijd doet er niet toe. Ik heb het ook gedaan en ben er super blij mee.

 • Jessie says:

  Hoi ik ben nu ook aan het vullen ( tanken) heb er inmiddels 700cc per borst in. De pijn is soms onhoudbaar en raak ik bijna in paniek. Maar de blik in mijn gevulde blouse maakt alles goed. Ik heb helaas dubbel pech beider zijden. De expanders zitten raar hoog en vol en hard. Toch ben ik erg blij. Ik ben een vol slanke vrouw dus we moeten nog een aantal keer voor een passende boezem. Ik herken veel in je verhaal ik, moet nog leren ze niet steeds te “etaleren” voor iedereen. Het opnieuw en opnieuw uitleggen hoe dit proces werkt vind ik vermoeiend. Maar het is ook niet te bevatten. Sterkte meid… wat mij helpt is een hoefijzer kussen( voedings kussen) dat ligt heerlijk in bed./bank. Succes maandag mag ik weer tanken.:-) groetjes Jess

 • Coby van der Veldt says:

  Mooi geschreven en indrukwekkende foto erbij!

 • Gerry says:

  Mooi geschreven weer Joyce, respect!

 • Irene says:

  In 1 adem lees ik je verhalen. Binnenkort krijg ik ook een expander. Ik had er geen idee van hoe het bijvullen ging en of je hier veel last van zou hebben. Zoals ik nu lees,wordt het weer 1 groot feest. Kop op Joyce! Ik denk maar zo; volgende zomer lopen we er weer tip top bij!

 • Naomi says:

  Heb vorige jaar ook preventief mijn borsten laten verwijderen had brca 2.
  Eerste keer was de rechter tissue expander onstoken.
  Ze hebben het schoon gespoelt dacht die kunnen ze wel redden maar niet dus 3 weken later weer onstoken en veel verhoging.
  22 nov weer nieuwe expander er in geplaatst hoop op goede resultaten nu

 • RichardFeani says:

  Hello, please contact me. Thanks #blog.pinkribbon.nl# or http://www.ask.me

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.