Schone schijn

“Je ziet er helemaal niet ziek uit.” Deze zin hoor ik dagelijks sinds ik ziek ben geworden. Blijkbaar voldoe ik niet aan de uiterlijke verwachtingen die mensen in mijn omgeving vinden passen bij een kankerpatiënt.

1 juli 2013
31 reacties

Tags: , , , , , , , ,

Elke morgen weer lijkt mijn badkamer het decor van een scène uit een make-over programma. Met mijn kale hoofd en lichaam stap ik allereerst onder de douche. Douchen is zo gebeurd, aangezien ik nergens meer haar heb om te wassen of te scheren. Na het afdrogen begint de volgende stap, het make-up ritueel. Zorgvuldig breng ik de make-up aan op mijn gezicht. Gelukkig maakte ik mij voorheen ook al op, dus hoef ik mijn ogen alleen wat meer aan te zetten. Met name mijn wenkbrauwen teken ik wat extra bij, in de hoop dat het straks niet opvalt dat ze langzamerhand van mijn gezicht verdwijnen. Mijn gezicht smeer ik in met een ‘speciaal voor de gelegenheid aangeschafte’ foundation om mijn bleke huid wat te bruinen. En als finishing touch poeder ik een ‘gezonde’ blos op mijn wangen.

Als ik tevreden ben over het resultaat, pak ik mijn pruik. Ik schud hem los, haal er met zorg een speciale borstel door en kam de punten wat uit. Ik zet de pruik op mijn hoofd, schuif hem wat heen en weer tot hij op zijn plek zit en druk hem aan op mijn hoofd. Tevreden kijk ik naar mijn spiegelbeeld. De dag kan weer beginnen.

Tijdens mijn chemokuren loop ik op een zonnige dag de mooie ruimte binnen van een landhuis in de buurt. Ik neem plaats achter een make-upspiegel. Achter de overige spiegels zitten al wat andere vrouwen. Iedereen kijkt nieuwsgierig, maar ook met (h)erkenning naar elkaar. “Goedemorgen dames, welkom bij de workshop ‘Look Good, Feel Better’, een workshop gericht op uiterlijke verzorging tijdens kanker.”

Ik prijs mijzelf gelukkig dat er make-up en pruiken bestaan. Maar vooral dat het mij ook daadwerkelijk lukt om hier elke dag aandacht aan te besteden.

Alhoewel ik al goed weet hoe ik mijn huid moet verzorgen en opmaken, vind ik het fijn om hier op een positieve manier aandacht aan te besteden met andere vrouwen. Naast allerlei tips over het aanbrengen van make-up, wordt er ook aandacht besteed aan het dragen van haarwerken. De verbazing van de andere vrouwen is groot, wanneer ik vertel dat mijn lange blonde haar toch echt een pruik is. Het voelt fijn om van ‘ervaringsdeskundigen’ de bevestiging te krijgen dat je niet ziet dat ik een pruik draag. Zelfs de haarwerkspecialist zegt dat ze goed moet kijken om dit te zien. Ik raak met haar in gesprek. Zij blijkt een aantal jaar geleden hetzelfde traject als ik te hebben doorlopen. “Wil je mijn borstreconstructie soms zien?” Ik wil dit wel en volg haar naar het damestoilet. Het voelt bijzonder dat iemand zoiets intiems met mij wil delen. Als ik wegloop na het aanschouwen van haar nieuwe boezem, neem ik mij voor ook zo open om te gaan met mijn littekens en nieuwe borsten na de operaties.

Het verlies van de haren op mijn hoofd en gezicht… Het steeds bleker worden van mijn huid, vanwege het gebrek aan zonlicht… Ik prijs mijzelf gelukkig dat er make-up en pruiken bestaan. Maar vooral dat het mij ook daadwerkelijk lukt om hier elke dag aandacht aan te besteden.

Met nog twee chemokuren te gaan sta ik, zoals elke avond, voor de spiegel in mijn badkamer. Ik haal mijn pruik van mijn hoofd en plaats hem op de standaard. Met wattenschijfjes verwijder ik de make-up van mijn ogen. Op een paar haren na verdwijnen mijn wenkbrauwen en wimpers. Ik was mijn gezicht en na het afdrogen kijk ik voor mij uit. Ik aanschouw mijn bleke, blote gezicht en mijn kale glimmende hoofd. Ik kijk in de spiegel en ik denk bij mezelf: “Wat zie ik er toch ontzettend ziek uit.”

31 reacties

 • Coby van der veldt says:

  Inderdaad schone schijn,wat wist jij het goed te camoufleren ! Je zou een goede visagist zijn! X Mama

 • Marja says:

  Zo herkenbaar. Maar blijf je elke dag ( hoe ziek of beroerd jij je ook voelt) opmaken en aankleden. Je voelt je daardoor al zo’n ander mens. Sterkte Joyce!!

 • Marjon says:

  Zet m op! Over een poosje is alles zonniger! En wie weet krijg je er mooie krullen voor terug, net als mij. En een reconstructie is echt een aanrader!

 • Ik had dat zelfde gevoel .zo bleek en iedereen maar zeggen je ziet er goed uit. sterkte Joyce je chemo zit er byna op.

 • Goede morgen Joyce. De spiegel helpt ons vaak om mooier te worden maar soms is het zwaar realiteit en confontrierend. Maar de chemo is bijna over. Ik wens je en jou familie veel sterkte. Ik zou voor jou in september lopen met Pink Ribbon. Ik moet nog deze zomer trainen maar dit loop zou ik ook voor jou en andere vrienden die borst kanker hebben doen. http://acties.pinkribbon.nl/acties/carole/steun-me-en-andere-16-1-km-pink-ribbon-damtotdamloop/

 • Tamara vander Elst says:

  Zoooo herkenbaar, column na column….
  Fijn om te lezen !

 • Ilona says:

  Houd deze positieve instelling vast! Mijn 2e borst iis pas ook geamputeerd en ik heb een prachtige reconstructie gehad met eigen weefsel vanuit de onderbuik. Ben weer dolgelukkig, ziet er weer prachtig uit en voel mij hartstikke goed na alle chemo en herceptin. Je helpt jezelf ontzettend door positief te blijven!

 • Robin says:

  Ik zag dit op facebook en zou hetvolgende onder je aandacht willen brengen.

  https://www.youtube.com/watch?v=DO5J4b4K0go

  https://www.youtube.com/watch?v=9cMOKTlBlDk

  Ik hoop dat je er wat aan hebt….sterkte !!

  Robin

 • angelique says:

  Ach, mensen zeggen vaak maar wat, zich totaal geen houding weten te geven.
  Heel veel sterkte en succes!

 • simone says:

  ja ook voor mijn was dit een feit, ik heb ook feel good look better gedaan en was erg gezellig en dat je er goed uit moet blijven zien is voor je zelf en je omgeving heel belangrijk nog even doorbijten Joyce , maar nu 4 maanden na mijn laatste chemo heb ik zulk leuk kort haar met een kuifje en heb in tijden niet zo goed uitgezien en krijg zoveel complimentjes.

 • Sofie says:

  Dames zoveel respect voor jullie, geen woorden voor dit wilde ik even kwijt, dat zoveel verdriet en pijn samen kan gaan met inzet en positiviteit, toppie.
  Wens jullie alle sterkte toe, en hoop dat voor jullie allemaal dat het zonnetje weer mag gaan schijnen, lieve groetjes Sofie.

 • brigitte says:

  voor mij is het nu precies een jaar geleden dat ik mijn chemo heb gehad en ik heb mijn haar weer terug , en idd iedereen zegt wat zie je er goed uit , maar ook ik deed elke dag mijn pruik op en kleede me normaal aan , mensen zagen niet echt dat je ziek was.
  Heel veel succes met de laatste chemo’s

 • Laura says:

  Van buiten was het misschien schone schijn, maar van binnen is dat gelukkig niet zo! Mooie column, zegt wel weer wat over vooroordelen hebben… X

 • Brigitte says:

  Weer een prachtige column geschreven. Prachtig.

 • willem says:

  He Joyce, Blijf maar goed volhouden je hebt alles te winnen.

 • Mieke says:

  Wat een mooi verhaal weer, wat je tenminste mooi kan noemen. Houd vol en blijf in jezelf geloven.

 • coby van ooijen says:

  oh als ik dit lees , alles is zo herkenbaar , ik deed precies het zelfde als jou , ik werd wakker , ging onder de douche en dan keek ik in de spiegel en dacht ik brr ik ben echt ziek , dus ging ik me gauw aankleden opmaken en mijn pruikje op en dan zei ik ook tegen mij zelf , zo kun we kunnen weer , heel veel sterkte nog met de 2 laaste kuren xx

 • Jessica says:

  Wat een prachtig geschreven Column, Joyce het is ook fijn om te lezen omdat het allemaal zo ongelooflijk waar en herkenbaar is…. liefs jess

 • Jennifer says:

  Column na column: mooi, prachtig, open, eerlijk, transparant geschreven!
  Bijzonder dat wij als close vrienden zoveel van je hierover hebben meegekregen, maar het in zo’n column toch weer zooo binnen komt! Kus

 • Gerda says:

  Zo herkenbaar allemaal ik ben nu al 11 jaar aan het strijden tegen kanker ik heb geen borst kanker zoals de meeste maar wekedele kanker een vorm die bijna nooit voor komt dus er is niet zo heel veel over te vinden. Maar ook ik worstel iedere dag weer om er goed uit te blijven zien. Dit is zo belangrijk als je jezelf op heb getut kun je alles een beetje beter aan . Soms ben ik na een douche en optutbeurt zo moe dat ik op mijn bed in de woonkamer gaat liggen om bij te komen, maar wel met een voldaan gevoel want het is zo makkelijk om jezelf te verslonsen maar denk ik dan ik heb een man en kinderen en die hoeven niet tegen zijn uitgeleefd mens aan te kijken het is voor hun toch al erg genoeg om mij op mijn bed te moeten zien liggen dus dan maar zorgen dat ik er nog een beetje fatsoenlijk bij ligt dat is toch wat makkelijker, en daardoor voel ik mijzelf ook wat beter.
  Succes met de laatste loodjes toi toi.

 • Janny says:

  Ja elke keer opnieuw wel iets in je verhaal waar ik niets van weet, wat maak je toch allemaal mee. Ik neem mijn petje af, dikke knuffel Janny

 • Marjo Den Dekker says:

  super he,gebruik zelf ook wietolie naast de chemo

 • Marjo Den Dekker says:

  jemig gerda,vreselijk veel sterkte en een dikke knuffel van mij xxx

 • inge says:

  Ikzelf heb ook wekedele kanker en wel door nf. Doordat ik nu 4 uitzaaingen heb ben ik gestart met chemo en net mijn eerste chemo achter de rug.
  Is bij u ook chemo gegeven?

 • joycecolumn says:

  Wauw Carole wat lief dat je ook voor mij wilt gaan lopen!! Echt een heel mooi gebaar, super! Heel veel succes!

 • joycecolumn says:

  Bedankt voor het delen Robin!!

 • joycecolumn says:

  Bedankt voor je reactie Gerda! Wat fijn dat jij ook de kracht voelt om met je uiterlijk bezig te zijn! Sterkte verder!

 • joycecolumn says:

  Allemaal weer bedankt voor jullie lieve reacties op mijn column!!

 • Carrie en Johan says:

  Lieve Joyce,
  Weer een heel goed geschreven verhaal.
  Inderdaad van buiten “schone schijn”!
  Wij onderschrijven wat je moeder heeft gezegd.

 • angelica says:

  hallo lieve vrouwen
  schone schijn waar voor ?? ieder vrouw is er bang voor !! ik het zelf ook deze vervelende weg moeten behandelen 6 chemo s 21 bestralingen en alle complicatie erbij kanker is een woord van 6 letters maar het zet je leven op zijn kop !! buiten wereld bekijk je beoordeeld je naar je uitzien !
  ik was er klaar mee ik heb een eigen kapsalon ,dus haren waren mijn dagelijks ze kost !!
  ik had geen keuze om thuis te blijven om ziek te zijn al was ik het wel …! maar ik kon twee dingen doen ,een pruik of geen pruik ,ik koos voor geen pruik ik stond voor wat het was en waar de meeste mensen bang voor waren of zijn !! ik ben ja toch een kapster die met heeeel veel vrouwen krijg te maken die naar een pruik moeten gaan kijken ,, en het aller meeste wat mij altijd op viel was de de vrouwen zeiden alweer dat rotding op voor de buiten wereld /het jeuks ,het doet pijn ,ze hebben last van neuropahtie ,het broeit,en vooral het is voor de buiten wereld,dus schone schijn !!
  we zijn al ziek en dan ook nog dat rot ding op mmm,
  ja we willen ons goed voelen we willen niet ziek zijn we willen gewoon met de maatschapij verder gaan !!!
  maar ik koos voor geen pruik te dragen want een ding stond voor op /wij vrouwen zijn ook moooooi zonder pruik
  en het mooiste hier van is dat ik in mijn salon het als zeer positief heb ervaren ,juist hier door voelde ik me niet ziek !!! al was ik dat wel degelijk
  het schepte openheid en ik kwam erachter dat de mensen zowel vrouwen als mannen het taboe durfde te doorbreken ,voor ons lotgenoten er kwamen vragen die ze nooit hadden durfde te vragen als ik een pruik op had !! dus we moeten ervoor blijven knokken !! dat lots genootjes naar ons het veel meer begrip kunnen krijgen als ze niet eens de pruik op doen !! om wat voor reden dan ook ze hebben , ja we hebben het woordje met 6 letters maar we horen nog altijd bij de maatschapij ……….!
  veel liefs en sterkte voor alle vrouwen en families die met dit kleine woord te maken hebben
  xxx

 • Hi, every time i used to check weblog posts here early in the dawn,
  as i love to learn more and more.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.