Passen en meten

“Gaat het pijn doen?” Ik kijk naar de grote naald die mijn chirurg in zijn hand houdt. “Nee hoor, daar voel je niets van.” Ik vertrouw op mijn arts en kijk hoe hij de naald in mijn borstkas steekt. Hij heeft gelijk, ik voel inderdaad helemaal niets.

21 oktober 2013
24 reacties

Een aantal dagen geleden ben ik met mijn nieuwe en mijn platte borst vertrokken uit het ziekenhuis. Met voldoende pijnstilling om de eerste tijd door te komen en het advies zes weken lang niet te tillen, ben ik begonnen aan mijn herstel. Dit lukt goed. Tot er op miraculeuze wijze een pronte a-cup aan de platte kant van mijn rechterborstkas tevoorschijn komt. Helaas, geen mooie goocheltruc van moeder natuur, maar wondvocht wat zich aan het ophopen is. Onder mijn oksel staat het inmiddels ook bol van het vocht.

Ik weet dat het geen kwaad kan en dat het vanzelf weer zal verdwijnen. Maar het geklots in mijn borst en oksel begint pijn te doen en zit in de weg. Ik ga naar mijn chirurg voor de eerste controle na de operatie. Hij stelt voor het vochtoverschot uit mijn borst en oksel weg te zuigen. Als mijn borst weer plat is, trek ik thuis een loeistrak figuurcorrigerend hemd aan, om het ontstaan van nieuw wondvocht tegen te gaan.

Kort erna vertrek ik opnieuw naar het ziekenhuis. Ik ga liggen en kijk toe hoe er weer een grote naald in mijn borst wordt gestoken. In tegenstelling tot een paar dagen geleden, zie ik mijn borst dit keer groeien en voel ik mijn huid zich aanspannen. De tissue-expander in mijn preventief geamputeerde borst vult zich geleidelijk met vloeistof. Als mijn borst is ‘bijgetankt’ sta ik op en bekijk het resultaat in de spiegel. Ik moet niet alleen wennen aan het pijnlijke stuwende gevoel in mijn borst, maar ook aan de nieuwe grootte. Over een paar weken zal hij nog een keer worden bijgevuld, tot mijn gewenste ‘maatje meer’.

Ik kijk in de spiegel en voel direct dat dit voor mij niet gaat werken en stop de bh onverrichter zake terug in de doos.

Die zwarte met kant, die mooie rode en die knalpaarse, de blauwe die zo lekker zit…. Eén voor één glijden mijn geliefde bh´s door mijn handen, om vervolgens in een vuilniszak te belanden. Ze passen niet meer en zullen dat helaas ook nooit meer doen. Ik slik en loop naar mijn bed. Daar ligt een wit, oerdegelijk en lelijk model uit het ziekenhuis mij op te wachten.

Ik haal grote plukken witte stof uit het bijbehorende plastic zakje. Ik stop de rechterkant vol met het opvulsel tot hij even groot is als de linkerkant. Het witte gevaarte zit pijnlijk strak om mijn nog wat gezwollen huid en mijn gestuwde linkerborst. Ik kijk in de spiegel en voel direct dat dit voor mij niet gaat werken en stop de bh onverrichter zake terug in de doos. Ik besluit voorlopig even zonder bh door het leven te gaan. De andere optie die ik heb gekregen om de leegte bij mijn borst tijdelijk op te vullen, bevalt mij namelijk beter. Ik trek een strak hemd aan en doe het prothesekussentje er voorzichtig in. Ik schuif het wat heen en weer tot het op de juiste hoogte zit. Het voelt zacht tegen mijn litteken. Tot ik een ‘echte’ borstprothese (en bijpassende bh) krijg aangemeten, is deze stoffen uitvoering een goed alternatief.

Mijn man en ik zijn een paar weken later voor het eerst na mijn operatie weer eens samen uit eten. Mijn pruik zit goed, ik heb mij leuk aangekleed en mooi opgemaakt. Mijn man kijkt mij aan en ik zie zijn ogen opeens naar beneden afdwalen. Zachtjes hoor ik hem fluisteren:

“Schat, je borst hangt halverwege je buik!”. Ik kijk naar beneden en zoek snel met mijn hand mijn gezakte borst. We barsten met zijn tweeën in lachen uit. Onopvallend schuif ik mijn zachte stoffen borst weer op zijn plaats, om vervolgens ongestoord verder te eten.

24 reacties

 • Mij is hetzelfde overkomen. En misschien heb je iets aan mijn tip. Ik heb voordat ik de amputatie kreeg, al een mooie prothese BH gekocht van Marlies Dekkers. Deze kon ik al zeer vlot aan na de operatie en dat voelt goed. Het blijft netjes op de plaats zitten, ook met de stoffen prothese. Tevens heb ik via de plastische chirurg verpleegkundige een prothese hemdje gekocht, daar de strakke sport bh, erg knellend aanvoelde. Daar kan ook de prothese zo in. Loop nu met vertrouwd gevoel rond en dat heb je nodig, want het al moeilijk genoeg allemaal. Succes met je herstel.

 • Coby van der veldt says:

  Het lukt je steeds weer om het goed te beschrijven, en weer die humor aan het einde goed gedaan! X

 • Harrie says:

  Hallo Joyce, wat heerlijk dat je naast de pijn en het verdriet, ook samen kunt lachen en samen humor hebt. Weet je, dat is rouwen en psychisch herstellen. In de afgelopen maanden heb ik ook moeten rouwen. Ook ik ben blij dat ik weer kan lachen en dat er weer een stukje plezier in mijn leven is gekomen. Ik wens je nog heel veel lachbuien, tranen van plezier en een goed herstel. Ik hoop dat je gaat genieten van je nieuwe borst omdat die borst bij jou hoort. Het is een stukje van jou geworden en je mag trots zijn op je eigen lichaam, ook al is dat veranderd. Je mag gewoon trots zijn op jezelf.

 • Marja says:

  Lieve Joyce, weer een fase waar je door heen bent gekomen. En wat is er nou fijner dan samen lachen lachen om welke periode ook. Ook hier hebben we dat gedaan. Een tip ( wat je er ook mee doet) bestel de originele Ahh Bra bij telsell. Zitten super, strak en zacht.

 • Jenny says:

  Naast alle vervelende ongemakken die het uiteraard met zich mee brengt er af en toe samen iets geestigs van maken, is leuk Joyce! (Ik hóór het hem trouwens ook wel zo droog zeggen :-P)
  Je hebt het iig altijd zo voor elkaar dat je er nog even mooi, vrouwelijk & kleurrijk uit ziet en das knap!!

 • janny koeman says:

  Wat fijn dat je in de kolom zoveel humor gebruikt en ik kan het zo begrijpen. Dikke knuffel

 • nancy says:

  Hoi Joyce,ik heb met veel bewondering vandaag al je colums gelezen. En ook zoveel herkenning. Heerlijk ook dat je zoveel humor heb. Ook ik sta na 6 TACs en 2 operaties en nu net me 3e van de 18 bestralingen positief in het leven en met humor en erg nuchter. Ik heb de hele periode eigenlijk heel weinig over borstkanker gelezen omdat ik het gewoon op me af liet komen. Nu ik voor mijn gevoel het ergstecachter de rug heb was ik ff gaan snuffelen over bestralingen en hormoontherapie. Al snel kwam ik op jou colums terecht en heb dat alleen nog maar gelezen. Ik heb veel respect voor je. En ook zie ik veel van mezelf in jou terug. Ook ik ben heel open en deel mijn ervaringen op mijn FB en vind dat erg fijn. Ik zal je blijven volgen…zet hem op.

  Je bent sterker dan jezelf denkt.

  Respect….xxxNancy

 • Johan en Carrie says:

  Lieve Joyce
  weer prachtig verwoord!
  en dan die humor aan het eind….. GEWELDIG!

 • lina says:

  ik lees weer vol bewondering met een traan en een lach jouw column!

 • Grace bregman says:

  Weer prachtig geschreven Joyce, Big hug, Gracie.

 • Claudia says:

  Afijn, zie het helemaal voor me… in dat restaurant. Moest er wel om lachen, ook al is het zo vervelend maar de humor maakt veel goed. Sterkte de komende tijd. Het wegmasseren van het vocht heeft bij mij veel geholpen. Dit kan door middel van Manuele Lymphedrainage.

 • ria wolters says:

  ik heb je verhaal met een glimlach gelezen,omdat mijn man en ik ook altijd zulke humor hebben,dat is goed samen er door heen gaan,ik heb dan een borstbesparende operatie gehad,die is gaan ontsteken een berg ellende pijn maar de humor blijft ben net een dag thuis verpleegsters komen 3x pd spoelen,als er wordt gebeld zegt mijn man …daar komt de ballenspoeler,moet nog een lange weg van Chemo en bestralen,hoop dat de humor blijft,wens jou heel veel sterkte en opgewekte humor xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 • Hinke says:

  Ik heb beide borsten preventief laten verwijderen. Draag een sport bh-hemd van de Hema, voldoet prima. Heb vier verschillende kleuren kunnen vinden, wit, zwart, roze en blauw/paars, Geen inkijk en veel bewegingsvrijheid. Helaas 1 kant nog last van hematoom door gescheurde spier, 4 mnd na de operatie, en andere kant nog veel last van lymfeoedeem. Voel nu na 7 maand nog steeds niks voor reconstructie of gevulde bh.

 • zomaar iemand says:

  Beste Joyce, met humor kom je een héél eind. Fijn dat dat er nog is. Bij mij is er een aantal jaren geleden een amputatie uitgevoerd maar in één operatie meteen een prothese erin gezet. Ik heb de “ellende”van losse prothese dus “gemist”. Moet eerlijk zeggen dat ik er wel even beeld bij kreeg! je borst op je buik(glimlach) Ik wens je héél veel sterkte en probeer absoluut je(jullie) humor te behouden. Ik volg je graag via FB.

 • Marijke Vorstermans-Rekers says:

  Lieve Joyce,
  Geweldig hoe jij je reacties deelt met anderen, ik heb inmiddels een reconstructie uit eigen weefsel laten doen, omdat de prothese niet zo mooi bleef zitten.
  Ondertussen ben ik in een heel andere fase terechtgekomen, uitgezaaide borstkanker,maar laat dit geen negatieve invloed zijn op jouw beleving.
  Maar ik proef uit jouw woorden dat je partner heel lief en begripvol is en dat is zo belangrijk!!! Sterkte en heel veel liefs, Marijke

 • Vind de bh van de Hema ook heel goed ….en de hele mooie meestal als ik uitga …heb aan beiden kanten geen borst meer

 • joycecolumn says:

  Bedankt weer voor alle reacties en ook voor alle bh-tips 🙂

 • joycecolumn says:

  Lieve Marijke,
  Wat vervelend om te horen dat het bij jou is uitgezaaid….
  Heel veel sterkte! Liefs Joyce

 • joycecolumn says:

  Ria :)))
  Veel sterkte met de chemo en bestraling! x

 • joycecolumn says:

  Hoi Nancy,
  Bedankt voor je complimenten!! Fijn dat je mijn columns zo kan waarderen 🙂
  LIefs

 • joycecolumn says:

  Lieve Harrie,
  Fijn om te lezen dat ook jij weer kunt lachen, inderdaad is dat heel belangrijk!
  We mogen allemaal trots op onszelf zijn toch?
  Liefs

 • Joyce says:

  Lieve Joyce,

  Allereerst onwijs veel respect voor hoe je met de borstkanker en alles eromheen omgaat. Verder dank voor het delen van je verhalen en de schitterende manier waarop je je beleving omschreven hebt.

  Een aantal weken terug is er bij mijn moeder de diagnose borstkanker gesteld. Door jouw column heb ik het gevoel een heel reeël beeld te hebben van wat we de komende tijd kunnen verwachten, zonder er een heel zwaar gevoel bij te hebben.

  Ik wens je heel veel liefde, geluk en gezondheid en hoop dat je snel de nieuwe “de oude” bent.

  Liefs,
  Joyce

 • marijke klapwijk says:

  Ook ik heb helaas uitgezaaide borstkanker v28 november krijg ik rechterborst amputatie vanwege de pijn ik kreeg een @ adres van een AHBRA waar een gleuf inzit waar de prothese ik kan.
  Ik heb gisteren een @ gestuurd maar nog niet gehoord

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.