Functioneel bloot

“Kleed je maar rustig uit, dan kunnen we beginnen!” Ik doe mijn kleren uit, op mijn nieuwe spierwitte onderbroek na: de ‘dresscode’ van vandaag. Ietwat onwennig neem ik plaats voor de camera. Sinds de amputatie van mijn borsten, heb ik er letterlijk en figuurlijk weinig gevoel meer bij. ‘Ze’ zijn het lijdend voorwerp geworden.

7 april 2014
47 reacties

Tags: ,

Overgeleverd geweest aan de behandelingen tegen de kanker en nu voorlopig onder een langdurige reconstructie. De fysieke staat van mijn borsten lijkt in niets meer op wat het eerst was. Het is nu mijn tijdelijke ‘bouw(voor)gevel’: niets meer en niets minder dan dat. Een plat gegooide rechterkant en een harde massieve bal aan de andere kant. Het duurt nog even voor de verbouwing van mijn borsten definitief zal worden opgeleverd. Maar tot die tijd hou ik al regelmatig ‘open huis’.

Eigenlijk zie je in het dagelijks leven bijna nooit een vrouw met een gehavende of gereconstrueerde borst, met maar één borst of geen borsten. De meeste borsten die je ziet zijn (of lijken) gezond, compleet of vrijwillig ‘verbouwd´. Daarnaast blijven borsten iets persoonlijks en iets seksueels bovendien. Borsten, aangetast door borstkanker, lijken niet in het dagelijks beeld van de maatschappij te passen. Na borstkanker voldoen veel borsten echter niet langer aan de ´standaardnorm´. Maar hoe zien deze borsten er dan eigenlijk uit?

Mijn open houding blijkt de nieuwsgierigheid naar mijn borsten in mijn omgeving te voeden. Met een aantal dames op het toilet van een restaurant, in een huiskamer bij familie of vrienden of in een kamer vol vrouwen op een verjaardag. Zonder gêne gaat telkens weer mijn shirt omhoog, om mijn gehavende borstkas te ontbloten. Voor ieder ander wellicht veels te intiem, voor mij niets meer dan de realiteit. Na een operatie elders aan mijn lichaam zou ik de gevolgen ook gewoon laten zien. De littekens op mijn borsten voelen voor mij niet anders.

Ik heb mij vandaag volledig bloot gegeven, mijzelf laten vereeuwigen voor een prachtig fotoboek.

“Waarom wil je eigenlijk in dit boek?” De fotografe zit tegenover mij en schenkt thee in. Op de achtergrond zie ik een gigantisch konijn door de fotostudio rondhuppelen. Ik voel mij ontspannen en direct op mijn gemak. “Ik wil aan anderen laten zien hoe het eruit ziet als je borst is geamputeerd en tegelijk hoe het eruit kan zien als je preventief een borst laat amputeren. Mooi gefotografeerd, niet anoniem, maar gewoon zoals ik ben.”

De fotografe maakt mij korte tijd later flink aan het lachen, de camera flitst erop los en voor ik het weet is het gebeurd. Ik heb mij vandaag volledig bloot gegeven, mijzelf laten vereeuwigen voor een prachtig fotoboek. Zonder schaamte, zonder aanstoot te willen geven, zonder seksuele betekenis, gewoon de pure realiteit na borstkanker.

Ietwat nerveus open ik een paar dagen later mijn mailbox. Ik klik op de ene na de andere foto van mijzelf. Bij één foto blijf ik hangen en begint mijn hart sneller te slaan. Ik zie de energieke twinkeling in mijn ogen, ik zie mijn stralende lach. Ik zie mijn vertrouwde uitstraling, ik zie gewoon mijzelf. Pas als ik voor een tweede keer de foto goed bekijk zie ik mijn borst(en) en mijn korte haar. Mijn ‘tekortkomingen’ vallen gek genoeg het minste op. Het blijkt dezelfde foto te zijn als de fotografe heeft uitgekozen voor het boek.

Voorlopig blijft mijn foto nog even voor mij alleen. Tot het moment dat het fotoboek Bella Donna uitkomt. Foto’s van 102 vrouwen in totaal, allemaal de diagnose borstkanker gehad. Herkenbaar, kwetsbaar, krachtig. Maar vooral… vrouwelijk.

Want uiteindelijk is ook dit cliché toch echt waar: vrouwelijkheid zit niet in borsten alleen!

47 reacties

 • Annerakke says:

  Heel groot respect!!!

 • mieke van beek says:

  Ik vind het heel knap en dapper wat je doet.
  het zou geweldig zijn als de vrouwen die door veel vuldig mastopatie hun borsten zijn kwijt geraakt ook beter bergrepen zouden worden.
  maar nog maals diep respect

 • maria says:

  Het is mooi geschreven ik weet wat je meemaakt .ze hadden 3jaar gekeden bij mij borstkanker geconstateerd gaat nu goed met me heb ook borstreconstructie laten doen ben er heel blij mee ben bijna klaar alleen de tattoo van tepelhof en dan kan ik weer een hoofdstuk afsluiten .heek veel succes

 • Geweldig goed van je, dat je dit doet, en je haar, ik vind het geweldig zo kort.
  Topper.

 • trudi says:

  Hoi
  ook ik ben “slachtoffer”,en ook ik laat het zien !
  Mijn reconstructie is goed gelukt ( daar heb ik geluk mee gehad !), ik vind dat het taboe er af moet ! Voor een vrouw is het HET symbool van onze vrouwelijkheid, maar we zijn niet alleen borsten, ik laat het ook wel aan mannen zien ( als ze er voor open staan) maar helaas wordt borstkanker nog steeds als dodelijk en doodeng gezien.
  Daarom praat ik er openlijk over en laat het zien !
  Voor alle vrouwen die na mij komen !
  Dus dat boek ! TOPPIE !!!!

 • wilma jonkers says:

  Respect voor hoe je dit doet en deemet anderen, bovenal ontroerend.
  herkenbaarheid raakt me nog altijd, ook nog na bijna 11 jaar!

 • wilma jonkers says:

  Respect, hoe je dit doet, dat je het wilt delen en je anderen toelaat tot je kwetsbaarheid.
  herkenbaarheid raakt mij nog steeds ook na 11 jaar nog steeds!

 • Mooi Dankjewel. Ik heb een reconstructie ondergaan maar bleek na twee implantaten allergisch voor silliconen te zijn.
  Ik heb mijn tweelingzusjes nu geaccepteerd zoals ze zijn en heb ze lief.
  Vorige week meegedaan aan een modeshow voor borstprothesedraagsters en er waren 70 vrouwen. Erg mooi om te doen alsof je je haar doneert voor een pruik zo’n gevoel gaf het me.
  Belangrijk om iets negatiefs om te keren in iets goeds.

 • Respect hoe goed je dit weet te verwoorden… Morgen gaat mijn borst er af,ben nerveus want heb nog nooit een operatie ondergaan… Met wat voor gevoel ga ik wakker worden?? Ik laat het maar gewoon over me heen komen.. Hopelijk ben ik net zo sterk als jou,en heb ik geen angst om m’n littekens te laten zien,en kan ik na de chemo’s,operatie en de bestralingen zeggen.. Ik ben d’r nog en geniet zonder onzekerheden! X

 • Willy de koning kompier says:

  Respect voor dat je dat doet

 • joke bijsterveld says:

  Mijn vriendin heeft ook borstkanker gehad waarbij 1 borst werd geamputeerd!De 2e heeft ze preventief laten verwijderen omdat ze er zoveel psychische klachten van kreeg!Ze was er n.l. zelf stellig van overtuigt dat het ook in die borst zat!Ik heb veel respect voor haar en voor alle mensen die dit ondergaan hebben of nog moeten ondergaan!Sterkte allemaal!

 • Yvonne (58) says:

  Weer een mooi artikel Joyce!
  Ik kreeg in 2010 borstkanker en heb alles gefotografeerd. Ook veel zelfportretten gemaakt. Daar heb ik uiteindelijk een fotoboek van laten maken en dat heeft nu letterlijk een plekje naast mijn andere fotoboeken.

  Op de laatste bladzijde heb ik voor- (een vermoeide vrouw met een enorme bos haar), tijdens- (een vrouw met een kaal hoofd en bol koppie) en na- foto’s gezet. Het bijzondere is dat op de na-foto een frisse, stralende en krachtige vrouw staat… borstkanker tekent je in vele opzichten, maar zeker niet altijd negatief!

  Als ik naar jouw foto kijk dan zie ik hetzelfde en ik vind het fijn voor jou dat het jezelf ook is opgevallen.

  Heel veel sterkte nog met de verbouwing 😉

 • Debbie hardeman says:

  Ik ben zelf een vrouw van 31 jaar en vorig jaar november is bij mij voorstadium borstkanker gevonden van een plek van 8a9 cm, heb gelijk beide laten weghalen uit voorzorg,kreeg silicone erin 4dec 2013 in januari 2014 kon rechts eruit vanwege een bacterie wat een klap was, nu 4 weken geleden kon links er ook uit ook vanwege een bacterie een kleintje, nu herstellende van alle klappen geen normaal verwerkingsproces gehad.nu helemaal plat van voren ben aan de bovenkant niet compleet. Nu wil ik een operatie laten doen van buikvet wie heeft dit meegemaakt of weet hoe dit eruit ziet?

 • Saskia Tur-Coenraad says:

  Heel mooi hoe je dat heb gedaan !!! Ik heb ze ook niet meer en krijg ook geen reconstructie meer omdat het bij mij weer uitgezaaid is , ken er de ene keer beter mee omgaan als de andere keer , mis toch zeker wel mijn vrouwelijkheid . Dus echt knap van je dit te doen !!!

 • wilma says:

  Wat ben je toch een mooie, sterke vrouw!

 • Els Stam says:

  Ongeveer twintig jaar geleden kwam ik als thuiszorgmedewerkster bij een bejaarde vrouw van 89 jaar, waarvan beide borsten waren geamputeerd. Gelukkig is er intussen heel veel verbeterd op dit gebied, maar toen bij mij anderhalf jaar geleden borstkanker werd geconstateerd moest ik ook weer even denken aan deze dappere vrouw.
  Ik kreeg het advies voor een borstbesparende operatie en daarna een aantal bestralingen. Het gaat gelukkig erg goed met mij en heb enorme bewondering voor Joyce, haar positieve houding en transparantie. Er rust ondanks alle publiciteit nog steeds een taboe op borstkanker en alle gevolgen daardoor.
  Respect Joyce !

 • Elly says:

  Ik heb nog een borstt, de ander is geamputeerd. Door zenuwpijn durf ik geen reconstructie aan, bh’s irriteren erg maar na 14 jaar lukt het me er mee om te gaan

 • Lisa says:

  Beste Joyce,
  Ik vind het heel knap dat je aan het boek meewerkt. Als je een mogelijke reconstructie moet/kan ondergaan is het wel eens fijn om te zien hoe het er bij anderen vrouwen uitziet, al is het alleen maar voor een stukje herkenning of om een beetje angst weg te nemen voor het resultaat. Mijn zus heeft preventief haar borsten laten verwijderen en ik zou haar (of welke vrouw dan ook) geen moment als minder vrouwelijk omschrijven. Ik heb na mijn zus dezelfde operaties ondergaan als zij (hoewel niet preventief), maar van acceptatie is alleen nog sprake op de betere dagen. Ik blijf er altijd nog een beetje onzeker over en bij tijden verdrietig, maar dat geldt waarschijnlijk voor heel veel vrouwen. Natuurlijk verdwijnt je vrouwelijkheid niet na een borstamputatie of verwijdering van je eierstokken of het verliezen van je haar, maar dat het je af en toe uit het lood kan slaan is voor mij wel realiteit. Gelukkig is de realiteit ook dat er steeds meer mogelijk is en dat er ook steeds meer aandacht voor is en dat is alleen maar positief. Super van je!

 • Daniellle says:

  Als ik jou foto zie, die in dit artikel staat denk ik wauw wat een mooie sprankelijke vrouw. Als ik je verhaal lees moet ik altijd even slikken van ontroering, maar heb ook een glimlach op mijn gezicht.

 • sylvana says:

  helemaal mee eens hoor, ook ik ben onder behandeling en hebben beide borsten laten weg halen, en inderdaad een platte kant en een harde bal aan de andere kant, mensen zijn inderdaad bang en denken dat je dood gaat aan deze ziekte, maar tegenwoordig hoeft dat niet meer hoor! ik kan me helemaal inleven in dit verhaal, knuffel! en heel veel respect

 • jolanda cleiren says:

  Hoi
  Een super mooi verhaal ,Ik heb ook borstkanker gehad .Ze hebben mijn linker borst in 2008 geamputeerd. Heb er altijd heel eerlijk en open over gepraat, Het is wel heel erg moeilijk hoe mensen daar dan mee om gaan , En ik ga nu weer dat zelfde proces weer door lopen. Nu is het aan de rechter kant terug gekomen. Wat ik toen en nu het ergste er van heb gevonden dat ik mijn haren weer ga verliezen, Maar ik sluit me aan , aan jou openheid. en blijf positief en ga er weer voor.

 • Marieke says:

  Joyce, je hebt helemaal gelijk, met of zonder borsten ben jij nog steeds wie je bent, nl Joyce.
  Ik ben heel blij dat jij en zoveel andere vrouwen meedoen aan het fotoboek. Het zal voor zoveel mensen ( waaronder ik) duidelijk maken dat je de ziekte Hebt (gehad) en niet Bent.

 • annemiek says:

  Ik (met 1 borst, uitwendige prothese na twee maal een interne geprobeerd te hebben..) verbaas me er altijd over dat er geen vrouwen zijn die zich “gewoon” laten zien in bijvoorbeeld de sauna of kleedkamer van sportschool of zwembad. Ik zie nooit een lotgenoot! Ik denk er net zo over als jij. Mensen mogen het zien, en blijken ook nieuwsgierig. Soms vind ik het vervelend voor anderen om ze er mee te confronteren. Gek eigenlijk nu ik er over nadenk…..

 • Janneke says:

  Dapper! Bewondering, Joyce!

 • Paula says:

  Ik ben heel benieuwd naar het boek en wil zeker weten wanneer het uitkomt. Diep respect dat je er zo open over bent. Hoe opener we er over zijn hoe “makkelijker” het wordt voor ons vrouwen.Nu en in de toekomst.
  IK zelf heb net mijn zesde chemo gehad en hoor binnenkort het vervolg traject.

 • Roelie Battjes says:

  Hoi,
  Ook ik mis 1 borst en denk heel enkele x moet ik recontructie doen. Maar dat is niet vaak. Als ik mijn borst mis is dat omdat je van die dure bh,s moet kopen. Er zijn nooit leuke aanbiedingen voor ons belachelijk toch. Je over komt iets waar je niet om vraagt en dan heb je ook nog niet eens geluk met aanbiedingen. Verder sta ik niet altijd stil bij wat me is over komen. Ik verdring het denk ik en wil het niet zien. Zeg altijd tegen mezelf ben niet ziek en het komt aal goud.

 • Fabienne says:

  Wat ik lees vooral hier, is dat je blij bent met jouw uitstraling en het feit dat je jijzelf weer ziet..niet de korte haar en de mankeerde borst..het is een overwinning..de rest zijn ” details” ..in jouw hoofd ben je al aan ” reconstrueren”..Toppie! Ga zo door! en sterkte!

 • Hugo says:

  Krachtig en mooi geschreven Joyce.

 • Coby van der veldt says:

  Hoe krijg je het elke keer weer zo mooi op papier! En fijn dat er weer zoveel reakties zijn op face book.

 • Rina says:

  Ik heb het twee keer gehad, eerste keer borstbesparend en na anderhalf jaar erna volledige amputatie. Alles ging verkeerd, ontstekingen etc. Nu na 11 operaties ziet het er redelijk uit en ik heb het er allemaal voor over gehad, ben blij met wat het is geworden.

 • Over 4 weken krijg ik mijn borstamputatie en hoop op een reconstructie en dat ik er net zo mee om kan gaan als jij, sterke vrouw. Wat doe je dat fantastisch. Positief.

 • Carrie en Johan says:

  Weer een prachtig vehaal. Complimenten!!
  Liefs,
  Carrie en Johan

 • Renée says:

  het gaat goed komen met je, dat weet ik zeker. In ieder geval heel veel sterkte.

 • Renée says:

  Positief blijven Jolanda, Het komt echt goed. Vrouwen zijn sterker dan jij denkt. Heel veel sterkte. gr. Renée

 • Renée says:

  Precies Sylvana, heb in 2006 preventieve borstoperatie gehad. Ik ben blij dat ik nu leef en niet 25 jaar terug. Toen konden ze allemaal nog niet doen. GR. Renée

 • marion says:

  geweldig zoals je dat doet. Inderdaad kwetsbaar en sterk.

 • wilma m says:

  Hallo Ik heb in 2011 borstkanker gehad. Wel borstbesparend, maar de littekens zijn enorm voor mij. Toch ben ik trots op mijn littekens. Hierdoor word ik wel ouder. Zo denk ik het er vooral over. Ik laat het ook gewoon zien. Thuis of elders. Ik ga graag naar de sauna, loop daar zonder gene rond. Helaas zie ik bijna geen vrouwen in de sauna die borstkanker hebben gehad. kom op gewoon doen.

 • wilma m says:

  Daar verbaas ik me ook altijd over. Ik vervent saunagangster gaat er zonder gene er naar toe. Ik ben trots op mijn littekens. Ik word daardoor ouder.

 • joycecolumn says:

  Ik hoop dat alles goed is geaan Odilia? Heel veel sterkte! liefs

 • joycecolumn says:

  Wat balen Debbie dat de siliconen eruit moesten! Er zijn verschillende fora op internet waar je ervaringen kunt lezen, bv op de site van de amazones. Dit is ook speciaal voor jonge vrouwen. Mocht je meer tips willen stuur me dan even een pb op joyce@pinkribbon.nl

 • joycecolumn says:

  Veel sterkte Jolanda!! Heftig hoor dat het nu ook aan de andere kant zit. En ik snap je helemaal, heb je net weer je haren terug….moeilijk hoor. Maar zet hem op!

 • joycecolumn says:

  Heel veel sterkte!! ik hoop dat alles goed zal gaan!

 • joycecolumn says:

  Bedankt weer voor alle mooie en lieve reacties!!
  Mocht iemand persoonlijk ervaringen willen uitwisselen mail me dan even op joyce@pinkribbon.nl

  En wat betreft het boek: in oktober 2014 komt het uit!
  Kijk vast op http://www.belladonnahetboek.nl

 • Truus says:

  Wat vreselijk dat er opnieuw, dat is je grootste angst, wat is gevonden en dat je weer alles moet doorstaan en idd de kaalheid is ook zo indringend, heel veel sterkte! Bij mij moet na 3 jaar de prothese er weer uit omdat hij compleet ingekapseld is en ik er erg veeel last van heb…. Je hoopt zo dat het voorbij is. Voor iedereen sterkte, waar je ook staat!

 • Jenny says:

  Prachtige foto! Nu al (en dat is maar een deeltje)
  Zooo benieuwd!!! Xx

 • Ilona Brook says:

  Prachtig verwoord Joyce en deze Bella Donna deelt jouw gevoel en visie, chapeau!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.