Eigen haar is goud waard

“Goedemorgen, jij moet Joyce zijn!” Ik stap de kapperszaak binnen en word enthousiast onthaald door de directeur van de Haarstichting. Vandaag ben ik, als ambassadeur van Pink Ribbon, aanwezig bij de opening van de Haarbank.

26 augustus 2013
15 reacties

Tags:

Een paar weken ervoor bezoek ik de 1000-borstenbeurs. Beurzen bezoeken doe ik weleens bij bepaalde fases in mijn leven. Zo wandelde mijn man en ik jaren geleden verloofd over een trouwbeurs. Waggelde ik met mijn zwangere buik een paar jaar later over de negen maanden beurs. En toen ik studeerde ging ik op zoek naar gratis hebbedingetjes op de welbekende huishoudbeurs. Nu loop ik, ‘logischerwijs’, met mijn moeder en zusje op een zondagmiddag op een beurs over borstkanker. We lopen langs verschillende stands, bekijken prothesekleding en luisteren geboeid naar de verhalen van verschillende (bekende) sprekers over het omgaan met kanker.

De verhalen inspireren mij en de behoefte om ook mijn verhaal te doen wordt nog meer aangewakkerd. Ook ik wil graag mijn verhaal vertellen en voor anderen een inspiratiebron zijn, maar ik weet nog niet hoe. Met het warme gesprek dat ik voer bij de stand van Pink Ribbon, lijkt alles op zijn plaats te vallen. Ik meld mij dan ook ter plekke aan om vrijwilliger te worden. Kort daarna word ik ‘aangenomen’ als ambassadeur en valt ook het besluit dat ik columns voor de website zal gaan schrijven.

Als het mijn beurt is, stap ik zwierend met mijn lange haren naar voren. Ik vermoed dat de meeste aanwezigen niet verwachten dat ik zelf borstkanker-patiënte ben en zeker niet dat ik een pruik draag.

Ik loop verder de kapperszaak binnen. Dit is de eerste keer dat ik als ambassadeur ergens aanwezig ben. Via de Haarbank wil de Haarstichting haardonaties verwerken tot pruiken voor financieel minder bedeelde vrouwen met borstkanker. Aan mij de eer vandaag om als ‘ervaren’ pruikdrager iets te vertellen. Als het mijn beurt is, stap ik zwierend met mijn lange haren naar voren. Ik vermoed dat de meeste aanwezigen niet verwachten dat ik zelf borstkankerpatiënte ben en zeker niet dat ik een pruik draag. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat ik vandaag ook mijn blonde haren kom doneren.

FotoColumn17“Nee, dat meen je niet! Draag jij een pruik?” Dean Saunders, ambassadeur van de Haarstichting, steekt zijn verbazing niet onder stoelen of banken. Ook de andere aanwezigen zie ik verbaasde blikken op mijn haarwerk werpen. “Ja Dean,” zeg ik lachend, “onder mijn pruik heb ik bijna hetzelfde kapsel als jij” Dean lijkt het nog steeds niet te geloven:

“Toen ik je net zag dacht ik: wat een mooie blonde vrouw met dat lange haar!”

Ik vervolg mijn verhaal en vertel dat ik zo ook graag gezien wil worden en ik blij ben dat het dragen van een pruik dit voor mij mogelijk maakt. Ik vertel over mijn ziekteproces, de emoties tijdens het verliezen van mijn haar en hoe mooi ik het vind dat er mensen zijn die belangeloos hun steentje willen bijdragen aan het helpen van vrouwen met borstkanker.

Ik kijk naar de drie jonge meiden op de eerste rij, die straks hun prachtige lange haren gaan doneren. Tot mijn verbazing rollen er tranen over hun wangen. Even ben ik verward en ineens dringt bij mij het besef door dat mijn verhaal mensen dus echt kan raken.

Na afloop word ik gevraagd om voor de camera nog iets te zeggen, voor het promotiefilmpje van de Haarbank. Terwijl de camera afsluitend inzoomt op de letters van Pink Ribbon op mijn roze T-shirt, grap ik tegen de cameraman: “Zorg je er wel voor dat mijn borsten een beetje goed uitkomen? Het is namelijk de laatste keer dat ze op bewegend beeld verschijnen.”

Met een voldaan gevoel loop ik uiteindelijk de kapperszaak uit.
Over twee dagen volgt mijn volgende ‘klus’: de amputatie van mijn borsten.

15 reacties

 • super omschreven en wat goed dat je je verhaal doet om andere een hart onder de riem te steken.
  Mijn dochter heeft 3 jaar geleden ook haar haren gedoneerd .
  heel veel moed en sterkte met alles wat nog komen gaat je bent een topper

 • Sity Boelens says:

  Mooi geschreven Joyce
  Ik heb nooit een pruik gedragen maar mutsje met bandjes erom dus kan ik niet echt over meepraten. Ik wil je heel veel sterkte toewensen voor de komende dagen met de operatie s en natuurlijk wat je verder nog te wachten staat liefs Sity

 • Coby van der veldt says:

  Donateurs zijn nodig alles wat je afstaat aan anderen is belangrijk ! Wat heerlijk als je een ander kunt helpen door je haar te doneren! Hulde aan al die meiden en jongens die dat doen!

 • wilma says:

  Super wat je doet, keigoed, zoals ze hier in Brabant zeggen;-? Mijn nichtje van 10 belde mij laatst dat ze haar lange haren liet knippen en ging doneren,omdat haar tante 5 jaar geleden ziek was geweest.Dat doet wat met je (nu nog)Heel veel sterkte met je volgende ‘klus’ Wilma

 • Yvonne Kappert-Bouwmeester says:

  Leuk artikel Joyce.
  Heb mijn (lange, maar niet bijzonder mooie) haren gedoneerd voor ik het circuit inging. Met de “pech” die ik de laatste drie jaar heb -hartinfarct, twee keer nierfalen zonder nieraandoening, zwaar COPD en daardoor 16 uur per dag aan zuurstofapparaat, ennn drie maand geleden diagnose borstkanker- met 48 jaar, verloor ik al vijf dagen na de eerste chemo mijn “weelderig” haarbos.
  Vandaag krijg ik de laatste gifshot en eind september start de bestraling (vanzelfsprekend mag bij mij dit niet simultaan -operatiewond en lokale gedeelte, omdat ik op de chemo al heftig reageer).
  Het is weliswaar een ziekte, maar ik beschouw het meer als een gevecht en ben besloten ook dit te overwinnen.

  Heel, heel veel succes met de amputatie. Bedenk maar zo: over een jaar krijg je nieuwe borsten 🙂
  En blijf lachen en het positieve van alles zien. What doesn’t kill you, makes you stronger.
  De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.

  Dikke knuffel van een lotgenoot.

  Yvonne Kappert-Bouwmeester

  P.s. “lotgenoten” kunnen me opzoeken en uitnodigen (wel even per chat uitleggen) op facebook. Ik probeer in mn status op een positieve manier (moeilijk te geloven na mn verhaaltje boven? 🙂 ) een lans te breken bij mn FBvrienden voor borstkanker.

  Nogmaals Joyce: chapeau, keep up the spirit!

 • Marijke Vorstermans-Rekers says:

  Mooi verhaal Joyce en geweldige inzet, ik heb er net een half jaar pruik opzitten.

 • heb ook verleden jaar mijn haar gedoneerd , ben alweer aan het sparen ….. wie volgt !

 • Anita Boonstra says:

  Hi Joyce, weer zo’n mooi verhaal: stoer, sterk, dankbaar, eigenlijk alles weer verwoord op jouw manier. En wat ben ik blij dat ik in die stand stond van Pink Ribbon op de 1000-borstenbeurs. Zo onder de indruk van je en nu actief als mede-ambassadeur. Topper! Xxx

 • janny koeman says:

  Oeps wat vertel je dit weer met humor en een traan. Ik vind je een Topper

 • Marit says:

  Pfffff, heftig!

 • Mieke says:

  Heel mooi geschreven, woorden schieten mij tekort, heb zelf voor de 2e keer borstkanker, maar blijf altijd positief , je kunt de tijd toch niet terug draaien. Maar je bent nog zo jong . Heel veel sterkte ermee, en hou vol.

 • Johan en Carrie says:

  weer een prachtig geschreven column Joyce!!!!! weer vol humor, maar toch weer heel emotioneel!
  Heel mooi dat mensen hun haar doneren!!

 • lina says:

  als 34-jarige vrouw ben ik 29 juli jl. gediagnostiseerd met borstkanker. je komt ineens in een mallemolen van afspraken, echo’s, mri’s, gesprekken, behandelingen, pruik of mutsje, mogelijke gen-afwijking, mogelijke onvruchtbaarheid, mogelijke overgang, praktische zaken, werk, combineren van welke alternatieve therapie etc.
  net als jou ben ik gaan schrijven, ook om anderen te informeren wat een ‘rollercoaster’ je meemaakt en tegemoet gaat door deze ziekte.

  mijn blog is te vinden en te lezen:
  linamaardananders.blogse.nl

 • joycecolumn says:

  Jeetje Yvonne, wat heftig allemaal zeg! Wat goed dat je ook positief blijft, dat gaat je echt helpen er doorheen te komen!
  Bedankt voor je reactie en ik ga eens bij je kijken op facebook 😉
  Veel sterkte en succes, zet hem op!

 • joycecolumn says:

  Hoi Lina, ik ga je blog lezen 😉
  Veel sterkte nog, zet hem op! En mocht je met mij persoonlijk ervaringen willen uitwisselen, mail me dan even op joyce@pinkribbon.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.