Column Joyce: De kers op de taart

De kers op de taart

“Tatoeëer je handtekening er ook maar op hoor, dan ga ik wel reclame voor je maken!” Al lachend bepalen we samen de grootte van de plaats rondom mijn nieuwe stukje tepel. Ik lig ontspannen achterover op de behandeltafel, helemaal klaar voor de ultieme ‘finishing touch’.

10 november 2014
20 reacties

Tags: , , ,

Alhoewel ik een tatoeage op mijn lijf nooit heb geambieerd, beschik ik er inmiddels toch over vier. Kleine donkergekleurde stipjes, nauwkeurig uiteengezet over mijn bovenlichaam. Als je vlug kijkt lijken het moedervlekken, maar het zijn toch echt inktzwarte bestralingsherinneringen. Vandaag zal er nog een laatste permanente inktplek bijkomen. Maar deze is vrijwillig van aard en gelukkig van een heel ander, zeer gewenst, kaliber.

“Ik ga even kijken welke kleur het beste past.”

Verschillende potjes inkt worden tegen de huid van mijn borst gehouden. Als de juiste kleur is bepaald, mengt mijn plastisch chirurg de inkt en transformeert hij zichzelf in een volleerd tatoeëerder. Voor de vorm verdooft hij mijn gevoelloze borst nog even en dan kan hij ons ‘kunstwerk’ na twee jaar eindelijk gaan voltooien. Ontspannen zie ik hoe de tatoeagenaald op mijn huid wordt geplaatst. Terwijl het vibrerende apparaat aan het werk wordt gezet, voel ik ineens een trilling door mijn borst gaan. Een vreemde gewaarwording, maar tegelijkertijd ook bijzonder om daar voor het eerst sinds lange tijd weer even iets te voelen.

“Zo, die is goed gelukt hoor.”

Mijn chirurg kijkt tien minuten later, tevreden als altijd, naar zijn werk. Zelf zie ik alleen maar een rood gekleurd tepelhof, totaal niet de bruinige kleur die we hadden uitgekozen. De inkt heeft zich vermengd met bloed en mijn nieuwe ‘cadeautje’ wordt direct weer ingepakt. In de veronderstelling dat mijn getekende versiering nog een paar keer moet worden bijgekleurd, vraag ik alvast naar mijn volgende afspraak. Tegen mijn verwachting in blijkt dit niet nodig te zijn. Na vluchtig en verward afscheid te hebben genomen, sta ik ineens weer buiten. Met een vreemd en onbevredigd gevoel loop ik voor de laatste keer weg. De inmiddels vertrouwd geworden afdeling plastische chirurgie met een gemengd gevoel achter mij latend.

Terwijl ik juist heel blij moet zijn, voel ik me gek genoeg de rest van de dag een beetje ‘down’. Hier had ik toch echt nog niet op gerekend. Het kwam nogal abrupt en daardoor ook bijzonder onverwacht. Zomaar ineens is het klaar. Zomaar ineens zijn ‘ze’ helemaal af.

Een paar dagen later spoel ik, tezamen met de laatste herinnering aan mijn oude borsten, de rode bloederige kleur van mijn nieuwbakken tepel. De vertrouwde bruine kleur die tevoorschijn komt geeft mij een voldaan gevoel. Voorzichtig dep ik mijn borsten droog en bekijk ze minutenlang in de badkamerspiegel. Een beetje van mezelf en een beetje van mijn rug. Met behulp van siliconen en versierd met littekens en inkt.

Nog geen twee jaar geleden stond ik voor dezelfde spiegel en nam ik afscheid van mijn twee oude exemplaren. De leegte die mijn borsten letterlijk en figuurlijk achterlieten, is na vandaag weer volledig en compleet opgevuld. Er rolt een klein traantje via mijn wang op mijn blote betepelde borst. En daarmee verklaart mijn lichaam haar nieuwe en vooral welverdiende boezem officieel voor geopend.

20 reacties

 • Gerda says:

  Gefeliciteerd Joyce met je prachtige borsten en je genezing. Het ziet er heel natuurlijk uit.

 • Coby says:

  Zowel column als borsten zijn prachtig! Het is een lange weg geweest maar het resultaat is geweldig!

 • Jenny says:

  En toen stonden we na de verjaardag van je zoontjes met alle vrouwen op het toilet (het paste net) naar dit prachtige kunstwerk te kijken 😀 dat echt echt heel mooi is geworden!! Zo fijn Joyce! X

 • Jessie says:

  lieve Joyce ik moet nog even wachten ik mag in Januari deze mooie tattoo. Wat apart he? ik voel zo met je mee. Ik moet nog zo wennen aan deze twee nieuwe .. zussen die ineens mijn voorgevel ,, vullen. Het moeten nog borsten worden, zal ik dat gevoel krijgen als de tepel er op zit?? ik weet het niet.. maar ik begrijp je gevoel.. zo vertrouwd is het ziekenhuis en je arts dat je ze gaat missen.. Sterkte Liefs Jessie

 • Lieverd je borst ziet er heel mooi uit,prachtig resultaat.
  Leef met jullie mee.

 • Sanne says:

  Geweldig dat het allemaal kan,ikzelf heb gekozen om met een prothese verder te gaan.
  Het ging om 1 borst,ruimte was er wel over gelaten voor een nieuwe borst.
  Wist net na de operatie nog niet echt of ik het wilde doen.
  De keuze heb ik nog steeds,ik laat het erbij……vindt het wel goed zo.
  Joyce van harte met je 2 nieuwe borsten.
  Liefs

 • Monique says:

  Wauw dat ziet er mooi uit ! Zelf ben ik nog in dubio of ik een tepel reconstructie laat doen of alleen een tattoo op mijn gereconstrueerde borst

 • Miezsz says:

  Prachtig!
  Fijn ook!
  De mijne is ook bijna klaar!

 • Mooi resultaat, heb net vandaag een tepel laten maken van een stukje van mijn oor, heb het resultaat nog niet gezien want het zit netjes ingepakt.

 • Gudrun Walta says:

  Mooi geschreven. Heb het ook meegemaakt maar ben nu ook weer helemaal happy met mijn booby’s! Geniet er nu maar van! Groetjes Gudrun

 • Mariëlle says:

  Herkenbaar verhaal voor mij en weer mooi verwoord, Joyce.

 • Ilona says:

  Beste Joyce,
  Normaal lees ik je columns niet helemaal. Niet omdat ik ze niet mooi vind hoor, in tegendeel zelfs. Ik word er ‘alleen’ heel erg emotioneel van, omdat het zo herkenbaar is…
  Deze column heb ik wel helemaal gelezen en wat fijn dat je dit met iedereen wil delen! Aanstaande vrijdag staat voor mij de tepelreconstructie gepland en nu heb ik het vervolg hierop kunnen lezen.
  Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal en de foto. Ziet er mooi uit! Geniet van je nieuwe en welverdiende boezem!

 • Marjolijn says:

  Ziet er prachtig uit Joyce. Ik ken maar al te goed het gevoel. Ik krijg binnenkort eindelijk mijn siliconen prothese, dan gaat de tissue expander eruit. Dan een paar maanden wachten en dan krijg ik ook een mooie tatoeage op de prothese borst.

 • ingrid says:

  Super herkenbaar stukje weer….en dat vier dagen nadat ik mijn tatoeages heb gekregen….wat toevallig. Mooi dat t kan….t blijft lichaamsvreemd voelen maar t zijn in elk geval mooie lichaamsvreemde dingen geworden….langzaam voelt t weer als een volwaardig en vrouwelijk lichaam. Op naar t nieuwe leven!

 • Lilian says:

  Lieve Joyce wat ben ik blij voor jou dat het nu helemaal klaar is na een afschuwelijke periode. Ik kan er over meepraten. Ik zit nu in mijn laatste fase. Ik heb net een borstreconstructie ( nov 2013)van mijn eigen buik en een nieuwe tepel achter de rug ben nu aan het wachten tot de tepel helemaal is genezen en dan mag er ook een tepel tattoo komen. Ben er super blij mee en begin ik me weer helemaal vrouw te voelen. Ik wens je het allerbeste voor de toekomst. Gr Lilian

 • Deborah says:

  Prachtig!

 • Super ziet er goed uit hoor!!

 • Ziet er prima uit !

 • Gerda says:

  Ben heel blij dat er zoveel positieve reacties komen. Jouw borsten zien er perfect uit,
  Bij mij is het een heel ander verhaal geworden. Uiteindelijk is het ook klaar, maar van tevredenheid was geen sprake. Waarschijnlijk door alle tegenslagen onderweg. Het went zal ik maar zeggen, maar niet van harte.
  Gelukkig dus dat er ook zoveel enthousiaste verslagen zijn.
  Ik ben blij voor jullie allemaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.