Bloter dan bloot in de sauna

‘Durf jij naar de sauna?’ Werd mij gevraagd. Ik schrok eigenlijk van de vraag. Ja, hoezo niet? ‘Nou helemaal in je blootje en dan ook nog met je kale kop?’ Tja… ik was even stil. Een dagje sauna zoals ik regelmatig deed klonk mij als muziek in de oren. Ik was er zwaar aan toe. Nooit bij stil gestaan dat dat nu anders zou zijn dan voorheen. Even een dagje heerlijke ontspannen in een warme omgeving.

29 mei 2015
6 reacties

Mijn sauna vriendin en ik planden de dag. Ik keek er echt naar uit. Door de opmerking was ik ineens minder onbevangen als bij aanvang. Ging ik mij afvragen of ik niet iets op mijn kale bol moest zetten. Zouden de mensen misschien schrikken? Wat zou dat dan moeten zijn? Een ouderwetse roesjes en troesjes badmuts? Een eenvoudige, zo een die zwemmers hebben en ook op een kale kop lijkt? Of een haar-handdoek wellicht? Jemig, wat een gedoe ineens! Dit past niet bij mij.

De dag naderde en ik keek er nog steeds naar uit. Wel kwam het gevoel  ‘voor het eerst naar de sauna’ naar boven. Het voelde of ik een bepaalde schroom moest overwinnen. Door de kwestie gingen we op een dames-dag. Nooit eerder daar bewust voor gekozen. Maar een kleine onzekerheid was mij toch aangepraat. Een dames-dag zou wellicht veiliger voelen. Ik hoopte op meer respect en tolerantie van de dames als zij werden geconfronteerd met een vrouw met borstkanker.

In de kleedkamer ontdoen we ons van de kleding. Ik zet eerst mijn muts af, klets wat en zie niemand echt opkijken. Eenmaal in mijn blote kont maakte een blote bol ook niets meer uit.

Je denkt dat iedereen naar je kijkt. Wat dus helemaal niet zo is.

Iedereen loopt bloot en is verschillend. Jong, oud, strak en/of ruim in het vel. Grote, kleine,  mooie, pronte en ook door het leven getekende borsten.  Bijvoorbeeld door borstkanker. We starten ons rondje door te douchen. Dan scrubben we de dode huidcellen van ons lijf en reinigen ook onze geest. Deze keer wat voorzichtiger omdat mijn velletje door de chemo  al dunner is. Heerlijk zo een zacht baby velletje, hoewel het ook wel iets weg heeft van de zachte ‘kipfilet-armen’ van mijn oude omaatje. Door de chemo’s gaan we niet voor de die-hard sauna ronde maar passen we het aan in aangenaam warm en ontspannen. Voetjes opwarmen in het voetenbad. Vervolgens in de stoomcabine waar je eigenlijk nauwelijks iets kan zien. Een veilig begin van de saunaronde.

Eenmaal binnen slaak ik een diepe zucht. Hier heb ik zo naar uitgekeken. Een enorme rust en ontspanning komt over mij en ik voel de spanning uit mijn lijf vloeien.

Na het opwarmen is het de bedoeling dat je afkoelt. We pakken onze handdoek en wandelen een stukje door de winterse tuin. Ik merk dat ik geniet en blij ben te zijn gegaan. We douchen ons af en zakken in het verwarmde zwembad bij de afdeling bubbeltjes. Na enige tijd gaan we in de infra-rood. Die werkt niet alleen ontspannend, maar ook zeer goed tegen vermoeide of pijnlijke spieren want er heerst  een droge aangename, milde warmte met een laag vochtigheidsgehalte. Perfect voor mij! Hierna hoeven we niet gelijk koud  te afspoelen, we gunnen het lichaam de tijd om te acclimatiseren en kletsen en genieten van de ontspannen omgeving en de verzorgende elementen.

We doen nog een rondje warme sauna om te zien of mijn lijf dat trekt.  Op de laagste bank  gelegen met een niet zo fraai uitzicht, je vraagt je af of sommige mensen geen enkele gene hebben… Afijn, we gaan er na 10 minuten uit. Ik merk dat ik het te warm krijg en nee…. dat lag niet aan het uitzicht. We lopen naar het koude dompelbad waar we normaal gesproken zo instappen maar dit keer trekt mijn kleine teen zich al terug  bij het voelen van de ijzige kou. Maar even  niet dus. We koelen buiten wel langer af.

Als afsluiter van de dag hebben we de bioscoop sauna bedacht. Vijftig tot zestiggraden en ondertussen kijken en luisteren we naar een concert van Marco Borsato.  We vleien ons heerlijk op een bank in de lege sauna. De warmte omsluit ons en het ruikt er aangenaam met zachte geuren. Langzaam dringt de muziek bij mij naar binnen…

Sluit je ogen een seconde
zet een lach op je gezicht
zeg bedankt tegen het leven
voor de liefde en het licht
…………

geniet maar even van het donker, wordt vanzelf wel weer licht
en wees dankbaar voor de dingen, die je vandaag beleven mag
………..

Iedereen is even welkom
zolang je maar jezelf bent
………

Open nu maar weer je ogen
zie door de bomen weer het bos

Ik laat de tekst tot mij doordringen en voel dat deze dag mij in vele opzichten goed doet.
………

Sluit je ogen maar vanavond
met een lach op je gezicht
Wees maar dankbaar voor het leven
zoals het hier nu voor je ligt.

…………

Vederlicht vertrek ik na een mooie en intense warme dag. Ik voel me op meerder manieren bevoorrecht en denk aan de tekst ‘Wees dankbaar voor de dingen, die je vandaag beleven mag…’.

Precies!!

6 reacties

 • Jose Beunen v. Neer says:

  Mooi! En ja, ik geniet ook weer volop van onze saunadagjes. Het is heerlijk ontspannend, en hoewel ik nu weer eigen haar bezit, klopt het precies wat je schrijft: eenmaal in je geboortepakje maakt het niks meer uit!!
  Blijf genieten en alle goeds gewenst voor een hopelijk langen en gezonde toekomst.

  Groetjes, Jose Beunen

 • Patrick says:

  Bij mijn vrouw Gretha is bijna 3 jaar geleden ook borstkanker ontdekt. Een aantal operaties volgden maar gelukkig geen chemo. Tussen de hersteloperaties door zijn wij ook naar de sauna gegaan. Omdat wij beide zeer positief en open het proces in gingen was een bezoek aan de sauna iets natuurlijks voor ons. Toon we de eerste keer naar de sauna gingen dachten we pas aan de verandering toen we aan het uitkleden waren zo van “oja het ziet er anders uit”. Daar bleef het voor ons echter bij en gingen gewoon lekker genieten van de dag zonder aandacht er aan te schenken. Op deze manier trek je ook geen extra aandacht en is het bezoek aan de sauna net zoals voor de operatie(s).

 • Nancy says:

  Ik ben ook gegaan. Kaal, te dik en met een halve borst. Natuurlijk kijken ze. Nou en dat hadden ze anders ook gedaan naar mijn billen. Maar lekkef blijven gaan en genieten.

 • Jacqueline says:

  ja, ik ben wel iemand die naar jullie in de sauna kijkt, maar dan met een blik van ontzag en een groot gevoel van respect!

 • Ineke du Pont says:

  Ik vond het de eerste keer in de sauna met 1 borst best heftig, gelukkig viel het allemaal reuze mee. Ik heb ervan genoten.

 • Corrie van Noord says:

  De eerste keer met 1 borst is een hele stap maar ben blij dat ik het heb gedaan. Natuurlijk kijken mensen maar dat doe je zelf ook. Ik geniet er weer van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.