Cobi staat stil bij haar borstkanker tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

Dinsdag 16 juli a.s. staat Cobi Tent (45) aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse. Een moment waarop ze stilstaat bij de roerige jaren die ze had doordat ze twee keer borstkanker kreeg. “Mijn moeder overleed in 2002 aan kanker. Dat ik mijn vader moest vertellen dat ook zijn dochter deze ziekte had, was het moeilijkste om te doen.”

12 juli 2013
11 reacties

Tags: , , , , , , ,

2013-07-10 Cobi: “In april 2008 voelde ik een knobbel in mijn rechterborst. Op 25 april was ik op verjaardagsvisite bij een vriendin, toen ik werd gebeld door de makelaar. Die vertelde me dat mijn huis was verkocht. Om dit te vieren wilde ik gebak halen voor mijn vader en mezelf. Op de parkeerplaats van de supermarkt belde ik naar het ziekenhuis om te vragen naar de uitslag van de punctie. De uitslag was negatief. Ik bleek borstkanker te hebben… Wat een feestelijke dag zou worden, veranderde in een verdrietige dag.

Het meest moeilijke was om het mijn vader te vertellen. In 2002 overleed mijn moeder aan kanker en nu bleek zijn dochter ook ziek te zijn. Omdat ik in een situatie zou komen die niet ideaal was om op zoek te gaan naar een ander huis, ben ik tijdelijk bij m’n vader gaan wonen. Ook handig, omdat ik alleen woonde en misschien verzorging nodig zou hebben.

Mijn 40ste verjaardag werd gevierd op 7 mei. ’s Morgens met zijn allen ontbijten in de tuin en ’s middags in het ziekenhuis de voorbereidingen op de komende borstbesparende operatie.

In de zomer had ik chemotherapie, in de herfst de bestralingen en in de winter de verwijdering van mijn eierstokken. Al met al een heel heftig jaar. Echter, het was niet alleen maar verdriet. De vriendschap die ik heb ervaren van de mensen om me heen, maakt me nog steeds blij.

Wat een feestelijke dag moest worden, veranderde in een verdrietige dag.

Ik begon met de hormoontherapie en regelmatig volgden er controles in het ziekenhuis. In de zomer van 2009 kreeg ik mijn droomhuisje aangeboden. Anderhalf jaar later, in januari 2011, voelde ik een knobbel in mijn linkerborst. Vooralsnog stak ik mijn kop in het zand. Ik hoopte ik dat ‘ie vanzelf zou verdwijnen. Ik zou beginnen aan een nieuwe baan in de zorg en ik ging op vakantie. Bij thuiskomst voelde ik de knobbel nog steeds en daarom maakte ik een afspraak bij de huisarts. Een week later bleek dat ik weer borstkanker had…

2013-07-10.5Mijn nieuwe werkgever stelde ik op de hoogte. Mijn oude werkgever was zo geweldig om mijn ontslag terug te draaien. Het telefoontje dat ik toen kreeg, op Valentijnsdag, van mijn manager was het mooiste Valentijnscadeautje ooit. Mijn rechterborst werd verwijderd. Daarna kreeg ik weer chemotherapie en in de herfst werd mijn linkerborst verwijderd.
In de winter begon ik vanuit het ziekenhuis met het programma Herstel en Balans. Tijdens die periode werd ik uitgenodigd om te gaan trainen voor een hardloopwedstrijd van 5 kilometer. Samen met een groep andere ex-kankerpatiënten trainden we 3 maanden en gingen we in mei juichend over de finish. Dat was mijn uitdaging voor 2012. De volgende uitdaging werd gevonden, het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse! Sinds afgelopen oktober ben ik in training en het gaat hartstikke goed. Helaas heeft een van mijn (wandel)vriendinnen moeten afhaken vanwege een blessure. Maar, samen met mijn wandelmaatje Floor Dorgeloo gaan we van 16 tot en met 19 juli aanstaande, de Vierdaagse lopen. Ik zie dat als een moment om stil te staan bij de ziekte die ik heb gehad. En, we lopen ook voor een goed doel, want we hebben een sponsoractie opgezet voor Pink Ribbon.”

11 reacties

 • gerda says:

  Cobi en Floor jullie zijn kanjers Cobi omdat ze zich er zo dapper doorheen slaat en Floor voor haar steun aan jou. Ik wens jullie veel succes met de Nijmeegse vierdaagse

 • Floor says:

  Nog een paar dagen lieve Cobi en dan is het zover. Na 10 maanden van trainen en voorbereiding eindelijk op naar Nijmegen. Groot respect heb ik voor je dat je het aan hebt gedurft om samen de uitdaging aan te gaan en nu dus “gewoon” 160 km te lopen volgende week. Volgende week vrijdag lopen we samen, in tranen, over de Via Gladiola! Zo trots op onszelf dat we het volbracht hebben. Je bent een topper!! xxx Floor

 • Karin says:

  Oké meid zet hem op als je zoveel heb mee gemaakt laat je je niet uit het veld slaan voor de vierdaagse heel veel succes meiden

 • Nelly Riezebos-Ponsteen says:

  Ten eerste mijn respect……je hebt al zoveel overwonnen, dus dit gaat jou ook lukken!!! Veel wandelplezier Coby en Floor…….suc6 beiden!!!

 • Wilma de Boer says:

  Ik wens jullie heel veel succes en misschien herken ik jullie als ik langs de kant sta te kijken op de woensdag in Beuningen.Zet hem op.

 • Lia woudenberg says:

  Respect voor jou! Na zoveel ellende de vierdaagse lopen.. Ik heb zelf ook borstkanker gehad, linker borst eraf, reconstructie gehad etc. Het gaat nu goed, maar de vierdaagse lopen zou ik niet kunnen.. Heel veel succes daar!!

 • Ria van der Plas - Bos says:

  Lieve meid ik weet ook wat het is, maar ik vind je een kanjer in alles en heb veel respect daarvoor, ,daarom meiden zet hem op in de wandelvierdaagse van Nijmegen!!!!

 • Cobi says:

  Dank je wel Gerda!

 • Cobi says:

  Dank je Karin 🙂

 • Cobi says:

  Ik heb er ook een jaar voor moeten trainen hoor Lia. Wie weet wat jij nog allemaal gaat doen in de toekomst!

 • Annemarie de Klein says:

  Lieve Cobi, ik zou het niet kunnen, maar ik weet dat jij er voor gaat.
  In gedachten loop ik met je mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.