Vrijwilliger Elja vertelt over haar bingo voor Pink Ribbon

Dat ze krap twee jaar geleden maandenlange chemo onderging, de amputatie van twee borsten, bestraling en een hersteloperatie, is moeilijk te geloven. Elja Prinsen, ondernemer en moeder van twee kinderen, zag in 2014 meer ziekenhuisbedden dan haar eigen bed, maar blaakt van levenslust. En dan vindt ze in haar overvolle agenda ook nog ruimte om zich als ambassadeur in te zetten voor Pink Ribbon. Waar haalt ze de energie vandaan? “Ik was natuurlijk liever niet ziek geweest, maar ik kan nu wel zeggen dat mijn leven na borstkanker veel rijker en intenser is dan daarvoor.”

28 maart 2017
Laat een reactie achter

Tags: , , , ,

Elja PrinsenZe was 35 en moeder van twee kinderen, toen ze op de vijfde verjaardag van haar dochter in het najaar van 2013 de diagnose kreeg. “Dat was behoorlijk schrikken,” vertelt Elja. “Ik bleek bovendien ook nog eens drager van het BRCA1 -gen, dus de molen kwam snel op gang. Van november tot februari heb ik een chemokuur ondergaan in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, waarna in februari mijn borsten zijn geamputeerd. In april en mei ben ik bestraald. Na twee maanden rust volgde in juli ten slotte de verwijdering van mijn eierstokken en eileiders. In januari 2015 is er nog een hersteloperatie geweest en sindsdien kom ik gelukkig alleen nog maar in het ziekenhuis voor een botoxbehandeling voor mijn borstspier en voor controle.”

Ik moest iets terugdoen
Vrij snel na haar herstel zocht Elja contact met Pink Ribbon. “Ik was gered dankzij supersnelle actie en omdat er al heel veel kon. Al die nieuwe technieken komen voort uit onderzoek, waar ik baat bij heb gehad. Ik werd toch maar mooi wakker met een paar nieuwe borsten. Daarom had ik sterk het gevoel dat ik iets moest terugdoen.

Ik heb een druk leven en ik was dan ook niet van plan continu het land in te gaan, maar ik vond wel dat ik een paar keer per jaar iets groots kon ondernemen. Niet alleen om geld op te halen voor onderzoek, maar ook om te laten zien dat je je leven na borstkanker weer kunt oppakken. Als ik op internet zocht naar lotgenoten of informatie, vond ik de sfeer op websites altijd zo bedompt. Ik las alleen maar ellendige dingen. Nu is borstkanker natuurlijk geen pretje, maar het is ook niet alleen maar kommer en kwel.”

Van vierdaagse naar bingo
“Samen met mijn vader en mijn broertje heb ik een sportcentrum met zwembad en schoonheidssalon en twee jaar geleden besloten we daar een zwemvierdaagse voor Pink Ribbon te organiseren. We hadden daarnaast enkele ondernemers uitgenodigd die een stand in het complex kregen. Na de vierdaagse staken mijn vriendinnen José, Nienke en Mariska de koppen bij elkaar. Dit moest beter kunnen. En groter. En zo werd de bingo geboren.”

En dat werd niet zomaar een bingo. Er werd een salonboot gehuurd (gesponsord uiteraard), er kwamen prijzen, versieringen, hapjes en drankjes en 130 dames zaten een avond lang met bingokaarten in de hand. “Alles was gesponsord. Van kleine prijsjes tot een vierdaagse busreis naar Parijs. Het was geweldig om te zien hoe iedereen tijd, geld en producten doneerde. En we haalden nog 4.700 euro op ook!”
In april volgt de tweede bingo. “Nog groter dan vorig jaar”, zegt Elja enthousiast. “Dit keer gaan we 300 tickets verkopen voor onze bingo in de Music Club in Kampen. Ze zijn al bijna allemaal uitverkocht.”

bingo 4

Je kunt het niet alleen
Een activiteit organiseren kan Elja iedereen aanraden, vooral patiënten. “Het is fijn om zoiets te ondernemen. Maar je kunt het niet alleen, zelfs ik niet. Dankzij José, Nienke en Mariska zijn er nieuwe vriendschappen geboren en oude banden strakker aangehaald. En van samen iets organiseren krijg je heel veel energie. Dat hoeft echt niet meteen een bingo te zijn. Al ga je koekjes bakken of met je kinderen lege flessen inleveren, alle euro’s dragen bij. En als je het even niet meer weet, staat Pink Ribbon je bij met steun en materiaal. Het geeft echt veel voldoening.

‘Als je me nu zou vragen of ik alles over zou willen doen, zou ik nog twijfelen ook. Dat klinkt heel raar, want ik was natuurlijk liever niet ziek geweest, maar ik kan wel zeggen dat mijn leven na borstkanker veel rijker en intenser is dan daarvoor. Dat is de reden waarom ik me voor Pink Ribbon inzet: enerzijds om fondsen te werven voor onderzoek, want dat blijft hard nodig, anderzijds om te laten zien dat het leven mooi is.”

Meer weten over de bingo van Elja? Bezoek de Pink Bubbels Bingo-pagina op Facebook.

Dit artikel is verschenen in de Pink Ribbon informatiekrant. Lees hier de krant online.
Tekst: Kirsten Carmiggelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.