Audrey (28):”En toen verruilde ik het foliumzuur voor chemotherapie”

En toen verruilde ik het foliumzuur voor chemotherapie.
In de bloei van je leven en klaar voor de volgende stap. Ik was 28 en mijn vriend en ik waren klaar voor gezinsuitbreiding. Die bobbel in mijn borst gooide helaas op brute wijze roet in het eten.

25 augustus 2016
4 reacties

Tags:

“Ik heb kanker hè?!” Dat waren mijn woorden toen de arts de gestelde diagnose met me wilde delen. Alhoewel ik het verwacht had, was ik toch met stomheid geslagen, toen het bevestigende antwoord volgde. Ik had borstkanker. “Maar, ik ben pas 28. Hoe kan dat?” Het antwoord op deze vraag liet, vanwege tijdrovend erfelijkheidsonderzoek, langer op zich wachten.

In plaats van fantaseren over babynamen en trots met een bolle buik de Prenatal leegshoppen, lag ik nu aan het infuus. Na 9 maanden chemotherapie, het geen ironisch genoeg de gelijke duur is als van een zwangerschap, 3 operaties en de start met de (anti)hormoonbehandeling verder, kon met de huidige technologie geen kanker meer bespeurd worden. Had ik hiermee mijn leven weer terug zoals voor de kanker? Verre van.

Gedurende mijn behandelingen en na enkele maanden van zenuwslopend wachten, ontving ik de uitslag van het erfelijkheidsonderzoek. Ik had het Li-Fraumenisyndroom. Vooralsnog zijn er wereldwijd slechts 500 families bekend waarin het syndroom vastgesteld is. Kort en bondig: mijn lichaam ruimt onvoldoende goed verkeerd delende cellen op door een defect in het zogenaamde tumosupresorgen. Gevolg is dat verkeerd delende cellen vaker dan bij een ander tot kanker uitgroeien. Vaak ontstaat de kanker al op jonge leeftijd en niet zelden krijgen mensen met dit syndroom meerdere primaire tumoren gedurende het leven, al dan niet gelijktijdig. Je leert je grenzen verleggen, dus beschouwde ik deze erfelijke belasting niet als een onoverkomelijkheid, mits er preventieve maatregelen getroffen konden worden zoals dat ook mogelijk is bij de erfelijke belasting BRCA1/BRCA2. Maar nee, preventieve maatregelen konden en kunnen niet getroffen worden. Middels een jaarlijkse Total Body MRI wordt gepoogd een nieuwe kanker vroegtijdig op te sporen, om de overlevingskansen te vergroten.

Inmiddels 32 prijs ik mezelf gelukkig met mijn leven. Een ander leven dan gedacht, maar toch. Als gevolg van de (anti)hormoonbehandeling puf ik samen met de vijftigplussers mijn opvliegers weg, ben ik stram en stroef, prijs ik mezelf gelukkig dat ik mijn baan terug heb en het red om 20 uur te werken en kan ik mijn lichaam omarmen, ondanks dat er in de strijd wat onderdelen verloren zijn gegaan. De rode draad in dit geheel? Accepteren. En dat klinkt absoluut gemakkelijker dan het daadwerkelijk is. Dat ondervind ik zelf nog met regelmaat.

In het kader van mijn verwerking, het opnieuw handen en voeten geven aan het zinvol leven, schreef ik een boek. “De kans van 0,0059%. Kankerzooi, meer dan chemo en een kale kop.” Alles wat ik meemaakte en geleerd heb geef ik ongecensureerd bloot. Waarom? Omdat ik een verschil wil mak en. Omdat ik wil inspireren. Mag ik jou ook inspireren? Mijn boek is bestel baar op bol.com. Meer informatie is terug te vinden op www.dekansvan.com. Dikke knuffel,
Audrey Stevens

4 reacties

 • Gonny says:

  Kanjer, en alles wat ik lees, zo herkenbaar.
  Heel veel sterkte en ik wens je alle goeds toe.

 • Esther Brouwer says:

  CBD-olie gaan gebruiken en Glucosmine. Heeft mij enorm geholpen. Met name door de CBD olie is mijn pijn van 80% terug naar 30%. Ben veel beweeglijker en voel me beter in mijn vel. Succes voor alle dames met dezelfde klachten. Ik werk weer full-time

 • Rita says:

  Meid ik ben trots op je !!
  Mijn dochter 28 , ook helaas kanker , maar vechten ook door .

  Sterkte !!!

 • Maaike says:

  Ik ga net beginnen en erg bang

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.