Annabel schreef

Iedereen die ik tegenkom geef ik de laatste weken hetzelfde advies mee; schrijf over je relaties, schrijf over jezelf en je ervaringen. Schrijf zodat je geliefden en anderen over je leven kunnen lezen, schrijf zodat je blijft.

26 september 2018
2 reacties

Tags: , , ,

Annabel, mijn grote liefde, is op 15 juli aan de gevolgen van borstkanker overleden. Alhoewel we het van mijlenver zagen aankomen, kwam de mokerklap toch harder aan dan ik mij ooit had kunnen voorstellen. We kenden elkaar 34 jaar, hadden 28 jaar een relatie en waren 20 jaar getrouwd. Een eeuwigheid. Negen jaar geleden voelde ze een knobbel in haar borst en ging het bekende achtbaantraject in. Wat haar traject bijzonder maakte, was het feit dat ze acute hartfalen ontwikkelde als gevolg van een chemokuur (de voornaamste boosdoener: anthracyclines). Ondanks dat bleef ze actief, positief en vol hoop. Ze kocht een e-bike, richtte haar leven opnieuw in en ging over tot de orde van de dag: werk, onze twee prachtige kinderen van 19 (Abel) en 17 (Ella), leuke activiteiten samen en met vrienden. En ze schreef.

Want in die eerste periode van haar borstkanker, tussen oktober 2009 en oktober 2011, schreef en tekende ze een stripboek, getiteld Je ziet er hartstikke goed uit. Via een crowdfundingsite haalde ze voldoende geld binnen om het boek uit te geven en in boekwinkels te doen verschijnen. Ze ging er van uit dat ze de kanker kon overwinnen maar dat ze wel levenslang last zou blijven houden van hartfalen. Aangezien niet alleen het grote publiek, maar zelfs artsen, weinig bekend waren met hartfalen na chemo, besloot ze een website op te richten (www.hartfalennachemo.nl), waarin ze uitleg gaf over de risico’s, voorzorgsmaatregelen en behandelingen van hartfalen na een chemokuur. Op deze site schreef en tekende ze ook, van oktober 2011 tot oktober 2017, een blog.

Om de paar maanden, soms vaker—soms minder vaak, schreef ze een stukje voor haar blog en maakte er een tekening bij. In de blog vertelt ze onder meer over haar ervaring met Pink Ribbon. Twee jaar geleden, in oktober 2016, was Annabel één van de drie boegbeelden van de Pink Ribbon ‘late gevolgen’ campagne tijdens de borstkankermaand. Toen ze benaderd werd, twijfelde ze of ze op de uitnodiging in zou gaan. Ze had er helemaal geen behoefte aan om in de schijnwerpers te staan, maar ze was er wel op gebrand om hartfalen na chemo onder de schijnwerpers te brengen. Vrienden kwamen Annabel opeens tegen op billboards, in de bioscoop of op de televisie. We twijfelden of het echt geholpen heeft om hartfalen na chemo op de agenda te zetten, maar uiteindelijk was het wel een bijzondere ervaring.

Geheel onverwachts bleek ze in 2013 uitzaaiingen te hebben in longen en botten. En later in haar lever. We hebben nog vier relatief goede jaren gehad, maar een zwaar laatste jaar. Na haar overlijden en de uitvaart had ik grote behoefte om het gapende gat in mijn hart te vullen met alles wat met haar te maken had. Ik begon met het (her-)lezen van haar blog en alles wat ze op de ‘hartfalen na chemo’ site had achtergelaten en voelde meteen de behoefte om hier iets mee te doen. Een maand na haar overlijden liet ik haar blogboek To infinity and beyond drukken. Een paar weken later stuurden wij iedereen die betrokkenheid bij Annabel’s overlijden had geuit een bedankkaart en een uitnodiging om het blogboek te kopen. Onder deze blog staat vermeld hoe je haar blogboek kan kopen. Een deel van de opbrengst wordt gebruikt om de kosten te dekken; het resterende deel wordt gedoneerd aan KWF Kankerbestrijding

‘Door haar dagboeken en brieven heb ik nu een compleet beeld van haar leven’

Uiteraard viel ik toen Annabel’s blogboek klaar was in het volgende zwarte gat. Ik ging naarstig op zoek naar alles wat nog verder met Annabel te maken had. Wie kon mijn geluk beschrijven toen ik negen dagboeken van haar hand vond en ettelijke verhalen en geschreven stukjes in nog meer boekjes. Annabel was dyslectisch en schreef heel graag, hetgeen pareltjes van zinsconstructies en schrijffouten opleverde (die ik overigens wel goeddeels uit het blogboek heb verwijderd). Daarnaast vond ik ook nog eens een—aan het begin van onze relatie, aan mij gerichte, en ook nog eens door mij volkomen vergeten—stapel brieven met levensverhalen van haar hand. In de dagboeken en brieven beschrijft ze haar leven voordat wij een relatie hadden. Ze veranderen in geen enkel opzicht mijn idee over wie of hoe ze was—Annabel spat gewoon van het papier—maar ze geven wel een indrukwekkende inkijk in haar ontwikkeling als meisje en jonge vrouw. Door haar dagboeken en brieven heb ik nu een compleet beeld van haar leven.

 

We zullen nooit meer Annabel’s klinkende lach horen als iemand iets geks deed; nooit meer haar beteuterde gezicht zien als ze weer eens iets liet vallen; nooit meer zullen we nieuwe tekeningen uit haar pen zien vloeien, nooit meer vellen vol afleidingen van formules zien dwarrelen in de kamer (ze was statistica); nooit meer zullen we haar altijd unieke—en buitengewoon lekkere—salades proeven; nooit meer zullen wij haar armen om ons heen voelen; nooit meer zullen wij haar aandacht, plannen, dromen, fantasie en liefde ervaren. Maar door haar dagboeken en brieven kunnen wij nu op elk moment dat wij het willen haar even dichtbij hebben, het gat in onze harten vullen. Door haar dagboeken en brieven kunnen Abel en Ella haar te zijner tijd ook beter leren kennen. Annabel schreef en ze is daardoor tastbaar dichtbij.

Reinout de Vries

Het blogboek van Annabel Bolck, getiteld ‘To infinity and beyond: Een blogboek over de gevolgen van borstkanker’, kan d.m.v. twee handelingen besteld worden:

  1. Maak € 20,- over op NL35ASNB0707404169 t.n.v. R.E. de Vries o.v.v. “Blogboek Annabel”;
  2. Schrijf een mail naar blogboekannabel@gmail.com met in het onderwerp “Blogboek Annabel” en in de mail zelf de volgende informatie: volledige naam/namen, straat, postcode en plaats.

We sturen het boek dan z.s.m. naar het door jou opgegeven adres op. Minimaal de helft van de opbrengst zal gedoneerd worden aan KWF Kankerbestrijding; het andere deel zal gebruikt worden om de druk- en verzendkosten (deels) te dekken.

Ook het stripboek ‘Je ziet er harstikke goed uit’ is via bol.com te bestellen door Annabel Bolck of de titel in de zoekbalk van bol.com in te typen.

2 reacties

  • Marian van der hoop says:

    Zo verschrikkelijk heb er geen woorden voor ook borst kanker gehad moest daarna zes rondes chemo geweigerd wel hormoon therapie veel sterkte en liefs

  • Reinier says:

    Beste Reinout, mooie blog. Wie schrijft die blijft. En wie bewaart heeft wat. Brieven die blijven(d) raken. Wens jullie kracht uit de herinnering. Liefs Reinier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.