Als sneeuw voor de zon

“Na de vierde chemokuur maken we een MRI-scan om te bekijken of de chemotherapie aanslaat.” De oncoloog in het ziekenhuis overhandigt mij het aanvraagformulier. Sinds ik de diagnose heb gekregen, check ik regelmatig of de voelbare tumoren in mijn borst en oksel nog aanwezig zijn. Ik heb vanaf de eerste chemokuur het idee dat ze slinken, maar vraag mij af of ik dat niet gewoon graag wil geloven.

3 juni 2013
23 reacties

Tags: , , , ,

Ik zit op het ziekenhuisbed voor mijn vierde chemokuur, als ik de stem van mijn oudste zoon hoor brommen: “Hoi mama Joyce, ik kom ook een keer bij je kijken in het ziekenhuis.” Flip, de logeerbeer van school, komt vrolijk bungelend aan de arm van mijn zoon de kamer binnen.

“Kijk Flip, door dat slangetje gaan de medicijnen die de stoute cellen in mama’s borst kapot maken. Mama heeft door de medicijnen geen haar meer, ze is kaal en ze draagt een pruik”. Mijn oudste zoon grinnikt en klimt met Flip bij mij op het bed. “Mam,we moeten nog even een foto met Flip maken voor in zijn logeerboekje!” We lachen naar de camera en mijn zoon speelt nog wat met Flip op het bed. “Zo Flip, dan is het nu tijd voor een ijsje! Want mama heeft beloofd dat ik elke keer een ijsje krijg, als ik in het ziekenhuis op bezoek kom.” Mijn zoon bromt: “Dag mama Joyce”.

De vierde chemokuur valt mij zwaarder dan de eerste drie. Alhoewel een ziekenhuisopname met koorts dit keer gelukkig uitblijft, heb ik geen energie en nemen de kwaaltjes toe. Normaal lukt het mij om mijzelf, de eerste dagen na een kuur, mijn bed uit te slepen en overdag beneden op de bank te gaan hangen. Dit keer geef ik maar toe aan mijn protesterende lijf en blijf ik onafgebroken in bed liggen. Ik slaap veel en de gedachte nog twee chemokuren te moeten ondergaan, maakt mij nu al moe en misselijk. Ik merk dat het liggen in bed mijn humeur niet ten goede komt, ik word er chagrijnig van.

Al het vergif in mijn lichaam heeft zijn werk boven verwachting goed gedaan. Met een grote glimlach loop ik het ziekenhuis uit.

Na drie dagen letterlijk en figuurlijk in bed te hebben liggen stinken, stap ik onder de douche. Ik neem plaats op de stoel die in de douchecabine klaar staat. Sinds ik na de eerste kuur bijna flauw ben gevallen, douche ik zittend. Terwijl het warme water over mij heen stroomt, beweeg ik routinematig mijn hand over mijn rechterborst en oksel. Verbazing maakt zich van mij meester en ik voel nog een keer grondig. Voel ik dat nou echt goed?­

De week erna lig ik doodstil op mijn buik in de MRI-scanner. Ik houd mijn ademhaling onder controle met behulp van ontspanningsoefeningen, die ik ooit bij zwangerschapsyoga heb geleerd. Ze komen van pas. Ondanks de harde geluiden van het apparaat, de ongemakkelijke houding en het infuus met contrastvloeistof in mijn rechterarm, weet ik mij dusdanig te ontspannen dat ik bijna in slaap val.

“We hebben de MRI-scan vergeleken met de vorige scan en de uitslag is beter dan we hadden durven hopen! De tumoren in je borst zijn zo goed als verdwenen en de tumoren in je lymfeklieren zijn zeker gehalveerd!” Mijn oncoloog vertelt dat de uitslag niet positiever had gekund en dat dit ook erg gunstig is voor mijn ‘prognose’. Als de chemotherapie zo goed aanslaat bij de tumoren, dan is de kans heel groot dat het ook zijn werk geeft gedaan bij de eventuele onzichtbare uitzaaiingen in mijn lichaam. Dit laatste nieuws verblijdt mij nog het meeste.

Al het vergif in mijn lichaam heeft zijn werk boven verwachting goed gedaan. Met een grote glimlach loop ik het ziekenhuis uit. De energie in mijn lichaam lijkt zich direct weer te herpakken, om mij voor te bereiden op de laatste twee ‘vernietigingssessies’. Ik kijk er niet langer tegenop. Sterker nog, stiekem kijk ik er nu zelfs naar uit.

23 reacties

 • whauw dat is super nieuws
  doet al die rommel toch goed zijn werk
  veel sterkte nog xx

 • Coby van der veldt says:

  Wat waren we blij met dat nieuws! Konden het bijna niet geloven maar het was echt zo!

 • ik weet als geen ander, dat chemo ook echt chemo is, hartstikke fijn dat tie zo goed aanslaat, heel veel sterkte verder, heus komt helemaal goed x

 • gerda says:

  Geweldig, blijf knokken meid, jij komt er wel super

 • Hannie says:

  Dat is het mooiste nieuws wat je kunt horen! (Spreek uit ervaring:-), ik kreeg afgelopen Kerst te horen dat de uitzaaingen in mijn lever verdwenen waren…..hoe blij kun je dan zijn!!) Meiss…..je hebt nog 2 te gaan….je kunt het!! Blijf voor je duimen…..

 • Irini says:

  Dat is een prachtige nieuws … Succes verder

 • Jolanda says:

  Wat fijn dat je zulke goede resultaten hebt. Heel veel succes met het vervolg! Mocht je interesse hebben dan zou je met voeding en/of supplementen je weerstand kunnen verhogen zodat je lichaam zich nog beter kan herstellen. Google het eens, dan vind je van alles. Ik heb er geen belang bij, maar vind het zo jammer dat de waarde van goede voeding wel eens wordt “vergeten” terwijl het zoveel verschil kan maken. Wens je heel veel beterschap!!!

 • nicole says:

  wat een super nieuws , nog even volhouden , kom op je bent een sterke vrouw.
  heel veel succes

 • Marja says:

  Ook al is het moeilijk, maar (dat hebben ze mij gezegd te doen) zie die chemo als je vriend. Wat ontzettend fijn en goed met dit “goede”nieuws. Op naar nog meer overwinningen. Sterkte!

 • nena55 says:

  Chemo het vervelendste wat er is …….hoop is leven …leven is hoop sterkte …..:)

 • martie borst says:

  Heel veel sterkte wat fijn om te horen dat het werkte die chemo

 • Mieke says:

  Heel veel sterkte. !!!.De moed niet verliezen. Spreek uit ervaring.
  Voor de 2e keer borstkanker.

 • Ieke says:

  Lieve Joyce,
  Dapper meissie, wat een prachtig nieuws ! Hopelijk zet dit door en zijn die beroerde chemo’s dus zo ‘beroerd’ nog niet…. Sterkte met de laatste twee, het komt goed ! X

 • Laura says:

  Mooi geschreven weer, als de dag van gister. Nog steeds net zo blij met dat goede nieuws! X

 • Jen says:

  Jeetje…dat nieuws toen… Wat zaten we daar op te wachten met z’n allen!!
  En nu met jou op DE BERG en over 3 dagen de Alpe d’HuZes ;-)) Dat hadden we alleen maar kunnen hopen/wensen toen je dit in dec. cadeau kreeg! Heel bijzonder iig!!!
  Dikke kus

 • Dionne says:

  Lieve Joyce,
  Wat een heftig verhaal maar wat zet je dit goed/mooi op papier. Heel veel sterkte.xDionne(oud klasgenootje)

 • joycecolumn says:

  Bedankt weer voor alle reacties op deze column!!

 • joycecolumn says:

  Dank je Dionne!!

 • Mieke says:

  Heel veel sterkte. Nooit de moed verliezen.

 • wauw wat een super nieuws,blijf volhouden en verlies nooit je hoop…heb er zelf de eerste kuur opzitten en de 24ste de tweede zie er best tegen op maar als ik dan jou verhaal zo lees weet ik dat die zooi toch goed werk doet,xxx

 • Elly Renema says:

  Lieve Joyce,
  Ik wil je via deze weg heel veel sterkte toe wensen.
  En veel kracht en liefde voor de tijd naar na je bent op de goede weg.
  En blijf in je zelf geloven het komt goed.

  Fijn te mogen lezen dat het je goed gaat en dat de chemo aan slaat.
  Groet
  Elly Renema

 • joycecolumn says:

  Marjo, heel veel succes met je chemo´s! Ik hoop dat ze bij jou ook goed aanslaan!
  Mocht je tips willen hebben, je mag me ook mailen op joyce@pinkribbon.nl

 • joycecolumn says:

  Bedankt Elly!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.