“Als je niet weet hoe je moet reageren, zeg dat gewoon”

“Alles hielp mij in de tijd net na de diagnose. Van een vraag hoe ze me konden helpen, een stuntelige uitspraak dat iemand niet wist wat ‘ie moest zeggen tot en met ophaaldienst van de kinderen of een wekelijkse warme maaltijd. In het begin was het moeilijk om zoveel reacties en hulpaanbiedingen te krijgen. Maar het was hard nodig. Het was heel fijn dat ik daardoor gewoon ziek kon zijn, en bij tijd en wijlen alleen tijdens het ontbijt mijn bed uit kwam. Er kwam zo ongelofelijk veel werk op mijn man neer, dus alle hulp was welkom.

3 februari 2015
6 reacties

Tags: , , ,

Ik kon zelfs nog een beetje blijven werken, doordat ik me dankzij alle hulp kon focussen op de kinderen en m’n werk.
Als je niet weet hoe je moet reageren, zeg dat gewoon. Als je iemand niet zo goed kent en je wilt toch laten weten dat je haar steunt, kan een hand op haar schouder aan de rand van het schoolplein ook heel waardevol zijn. Een kaartje sturen is ook steun, zelfs aan iemand die naast je woont. Ik heb dat zelf ook gedaan. Toen ik net wist dat ik ziek was, bleek mijn buurvrouw voor de 2e keer borstkanker te hebben. Ik wist niet hoe ik moest reageren, en bij de gedachte alleen al schoot ik vol. Ik wilde haar zo niet aanspreken. Ik heb eerst een kaartje in de bus gedaan, en dat geschreven. En toen lukte het contact ineens wel.

We zijn nu twee jaar verder. Er wordt nog regelmatig naar gevraagd. Door vrienden en familie vooral. Niet elke keer, maar dat is juist fijn. Het begint allemaal weer wat gewoner te worden, waarschijnlijk doordat ik er niet meer ziek uitzie, m’n eigen haardos terug heb en veel dingen doe zoals voorheen.

Je kunt iemand blijven steunen, door er soms toch nog even naar te vragen.

Simpelweg: Hoe gaat het? De impact van de ziekte en vooral de behandeling blijft namelijk jarenlang voelbaar voor de meesten. Geef aan dat die persoon altijd kan bellen voor hulp, ook al ben je jaren verder. Soms kan dat nog zo (!) goed uitkomen, bij een plotselinge energiedip bijvoorbeeld of een jaarlijkse controle.”

6 reacties

 • Rosi says:

  Margreet ik wens je heel veel sterkte voor de toekomst. Jij bent nu twee jaar verder, ikzelf ben inmiddels 9 jaar “schoon”. Moet nog steeds ieder jaar op controle, als ik er zelf niet over praat, vraagt niemand meer iets, het gaat toch goed met mij, ik doe en kan toch weer alles zoals voordat ik borstkanker kreeg!
  Voor de buitenwereld gaat het leven gewoon verder, dat het ieder jaar met de controle weer spannend is voor degene die borstkanker had, begrijpen alleen lotgenoten.

 • Marga says:

  Ik wens jou ook het allerbeste voor de toekomst. Inderdaad is het fijn om ook na alle behandelingen nog belangstelling te krijgen. Ikzelf heb voor de tweede keer borstkanker gehad ( na 9 1/2 jaar opnieuw) en na de amputatie waren er mensen die dachten dat het nu wel klaar was. Ook buren die niet aan mij maar aan mijn man vroegen hoe het ging vond ik heel naar.

 • marion says:

  Hoi Margreet,

  Ik heb ook borstkanker vorig jaar een amputatie gehad.Morgen krijg ik 2scans pet en ct.Want ze hebben op me botscan een vetdachte plek gevonden op me middenrug.Ik ben bang.

  Steun is heel erg fijn,ik stuur ook berichtjes naar het kleine groepje om me heen met daarin of ze aub aan me denken.
  Alleen niet iedereen kan ermee omgaan..Mijn allerbeste vriendin die ik al twintig jaar ken laat het afweten die negeert me totaal.Vind ik heel erg.
  Ik heb ook een lieve buurvrouw die me een knuffel geeft.Dit is zo belangrijk je hoeft soms niet te praten.
  Ik wens jou veel sterkte en kracht
  En iedereen die met kanker te maken heeft.Wat een vreselijke ziekte.Was er maar een reddend medicijn.

  Liefs van Marion.

 • Eva says:

  Van mensen van wie ik het niet verwacht krijg ik steun. Van mijn jeugdvriendin alleen maar appjes en er kan geen belletje of bezoekje af. Neem ik haar kwalijk en heb vriendschap tijdelijk verbroken.

 • Eva says:

  Btw na twee operaties, uitzaaiing, bestraling en chemo 1 bezoekje en 1 kaartje.
  Van haar gehad. Dit is toch raar?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.