Afscheid van twee vriendinnen

“Ik heb twee vriendinnen verloren aan borstkanker. Imke, een prachtige vrouw en moeder van een dochter en een zoon. Ze werd 42 jaar. En Monique, moeder van drie jonge kids. Zij overleed twee jaar na de dood van Imke en werd 44 jaar.
15 oktober 2021
Laat een reactie achter

Tags:

Mijn vriendin Monique voelde iets raars in haar borst. Ze ging naar de huisarts en die stelde haar gerust. Er was niets aan de hand. Toch besloot ze anderhalve maand later terug te gaan want ze voelde toch echt iets zitten. De huisarts stelde haar weer gerust, er was niets aan de hand. Voor de zekerheid, om alle zorgen weg te nemen, werd toch een onderzoek gestart. Monique bleek borstkanker te hebben, een erfelijke vorm bleek later.

Ik leerde Monique kennen op de middelbare school waar ze als een van de weinige meisjes op een opgevoerde brommer naar school kwam. (En een pak Van Nelle shag in haar spijkerjas.. Ze was van haar vorige school gestuurd en stond bekend als lastpak en onruststoker. Waarom heb ik nooit geweten. We werden vriendinnen en ik heb zelden iemand leren kennen die zo grappig is als Monique.
Haar eindexamens haalde ze niet en we verloren elkaar in de jaren hierna uit het oog. Totdat ik, bijna twintig jaar later, in een kookclubje terechtkwam met voor mij allemaal onbekende vrouwen en… Monique.

Ze was na het mislukte eindexamenavontuur naar de VAVO (Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs) gegaan en daarna gaan leren voor tandartsassistente. Ze vond al snel het beroep van tandarts veel interessanter dan tandartsassistente. Dus ging ze, na haar werk, stiekem terug de schoolbanken in om haar vwo-diploma te halen. Met wiskunde moest ze from scratch beginnen. Met bloed zweet en tranen lukte het haar om haar vwo-diploma te halen en dolgelukkig schreef ze zich in voor de studie Tandheelkunde in Nijmegen.
Daar moesten ze niks hebben van een omhooggevallen tandartsassistente die zo nodig tandarts wilde worden. Monique werd afgewezen omdat haar vooropleiding te ‘’versnipperd’ was. Toen ze de afwijzingsbrief in de bus kreeg, stapte ze in haar auto en scheurde naar Nijmegen. Daar zeurde ze net zo lang bij de receptie van de universiteit tot ze 10 minuten tijd kreeg op kantoor van het hoofd van de toelatingscommissie. In een gloedvol betoog heeft ze de man ervan overtuigd dat zij tandarts moest worden. Dat er geen andere keuze was dan haar toe te laten. 
Dit lukte.


Als een van de beste én snelste studenten behaalde ze haar diploma en ging ze aan de slag bij de tandartspraktijk waar ze ooit als assistente stage had gelopen. Na een paar jaar nam ze de praktijk over, verbouwde ‘m van boven tot onder, vond tussen de bedrijven door de man van haar dromen, trouwde, kreeg twee kinderen, werd de eerste keer ziek, werd gelukkig beter, kreeg nog een kindje, was de beste tandarts ever, werd weer ziek. 
En werd niet meer beter.

Met Monique heb ik vele kostbare en waardevolle uren doorgebracht. Uren waar ik nu, acht jaar later, nog heel vaak aan terugdenk. Monique en Imke zaten samen in onze kookclub. Niet die ene waar ik Monique járen geleden in terugvond. (Dat bleek om een zeldzaam serieus gezelschap te gaan. We waren twee vreemde eenden in de bijt. Met een totaal ander gevoel voor humor. Maar we durfden niet uit het clubje te stappen en bleven vijf jaar lang braaf mee kokkerellen.)

De twaalf vrouwen van mijn kookclub verloren binnen twee jaar twee vriendinnen aan borstkanker. Oktober borstkankermaand is belangrijk. Je eigen boobs leren kennen is belangrijk. Op je eigen intuïtie afgaan is belangrijk. Want zowel Imke als Monique hebben mij eens verteld dat ze wisten, diep in hun hart voelde, dat het mis was toen ze die eerste keer naar hun huisarts gingen. Laat je dus nooit wegsturen, vertrouw op je gut feeling én op de medische wetenschap! Want dankzij nieuwe behandelmethoden en operatietechnieken zijn de mogelijkheden voor volledig herstel heel flink uitgebreid. Op mijn blog Coming of Age schrijf ik voor 40up vrouwen.”

Comingofagenl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.