“Wandelen geeft rust en energie” – Uitslag enquête + wandeltips!

De lente is begonnen! De zon gaat weer schijnen, dagen worden langer en buiten wordt het warmer. Buiten sporten wordt weer aantrekkelijker, dus wij stelden jullie meerdere vragen over wandelen. Hoe denken de Pink Ribbon vriendinnen/vrienden over wandelen? Lees het hier, inclusief wandeltips!

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) stelt dat een volwassene zich dagelijks een half uur matig intensief zou moeten inspannen. Bijvoorbeeld door te fietsen, te wandelen of te sporten. De norm verschilt per leeftijdsgroep, voor meer informatie klik hier. Uit de enquête blijkt dat meer dan de helft 2 tot 3 keer per week wandelt. 17,2% wandelt elke dag. Merendeel (65,4%) van de respondenten stippelt de wandelroute van te voren uit. Niet iedereen bedenkt van te voren waar hij of zij naar toe wilt. “Ik plan niet altijd mijn route, soms heb ik een doel”, aldus Ellen.

Wat doet wandelen met je?
Op de vraag ‘Wat doet wandelen met je? Wat vind je fijn aan wandelen?’ blijkt dat veel mensen met dezelfde redenen lopen: lekker bewegen in de buitenlucht, ter ontspanning en bijkletsen met een vriend of vriendin. Daarnaast maakt het je hoofd leeg. Hanny: “Het geeft rust, even los van alles. Genieten van de natuur. Rustig kunnen nadenken. Het geeft me energie, doet goed voor de conditie.” Sascha sluit zich hierbij aan: “Lekker mijn hoofd leeg maken, conditie opbouwen en genieten van de omgeving.” Voor Yuna werkt het twee kanten op: “Het maakt mijn hoofd leeg, ik word er rustig van maar aan de andere kant borrel ik daarna van de nieuwe ideeën.”

Daarnaast genieten we volop van de natuur tijdens het wandelen. Zo zegt Marjo: “Bewegen in de buitenlucht geeft me voldoening. Mooie natuur waar ik van kan genieten. Meestal ga ik ‘s ochtends en de hele dag verder voel ik dan dat het me goed heeft gedaan.” Ook Bannink herkent zich hierin: “Natuur ruiken, voelen, zien en proeven. Lichaamsbeweging doet goed, geeft energie en het is een relaxte vorm van lichaamsbeweging, geen explosie.”

Wandelroutes
De meeste respondenten (55,6%) wandelen gezellig mee met een vriendin of vriendin. Daarnaast zoekt 40,7% informatie op over wandelroutes via wandelsites. Daarnaast gebruikt men vaker de mobiele telefoon voor het uitstippelen van een route. 18,5% gebruikt hier namelijk een app voor.

De mooiste wandelroutes/gebieden op een rij:

Wandeltips

  • Veelvoorkomende tip: zorg voor goede wandelschoenen én snel drogende, lichte kleding. Ellen: “Doe lekkere schoenen aan die vuil mogen worden, zodat je daar niet op hoeft te letten.”
  • Loop samen met een wandelmaatje. Wandelen is gezelliger met een vriend/vriendin, familie of een wandelgroep. Daarnaast kun je elkaar aan de wandelafspraak houden.
  • De tip van Yuna: “Wandel eens mee met een wandelcoach! Ik begeleid als coach moeders die de juiste balans zoeken. Door te wandelen in de natuur, waait er weer een frisse wind door je hoofd. De natuur biedt vele symbolen en metaforen waardoor je anders tegen dingen gaat aankijken en nieuwe ideeën/inzichten krijgt. Werkt zeer verfrissend!”
  • Chantal gaf de volgende tip: “Uitgezette wandelroutes brengen je op verrassende plekjes die je zelf niet zo snel uitkiest!” Marieke voegt hier nog aan toe: “Er worden leuke wandelevenementen georganiseerd door diverse organisaties. Zeer de moeite waard!”
  • Blaren voorkomen? Volgens Willemien moet je dan je voeten dik insmeren met uierzalf. “Lekker vet en dan je sokken er overheen. Voorkomt schuren en zodoende ook blaren.”
  • De tip van Marjo: “Er is een leuke APP genaamd ‘blokje om’. Dan kun je een route plannen op je telefoon en die volgen. Dus ook in een vreemde omgeving kun je dan lekker wandelen.”
  • Speciaal voor (ex)kankerpatiënten gaf Anita de volgende tip: “Vanaf 22 maart wandelingen voor (ex)kankerpatiënten door VickiBrownhuis Den Bosch.”
  • Tot slot een mooie tip van Hanny: “Geniet van de kleine dingen om je heen.”

Heb jij zelf ook nog een goede wandeltip, -route of gebied? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s